26 de întrebări cu Augustina Şiman, la 26 de ani!

08 octombrie 2017 INTERVIU
 
 

Scriitoarea Augustina Șiman a împlinit 26 de ani, ocazie cu care am dorit să cunoaștem cele mai importante lucruri despre ea, despre ce simte și cum trăiește o femeie la această vârstă, despre bucuriile și fericirile ei.

Am surprins adesea pe mulți zâmbind în timp ce îmi citeau cărțile… Fie din motivul că m-au recunoscut pe mine între rânduri, fie că s-au revăzut pe ei înșiși

Iată, așadar, o listă cu 26 de întrebări și tot atâtea răspunsuri de la Augustina Șiman!

1. Nume, prenume: ŞIMAN Augustina

2. Ziua, luna, anul naşterii: ziua a doua a lunii lui august din anul o mie nouă sute nouăzeci şi unu.

3. Zodia: Leu.

4. Ocupaţia: scriitoare şi restul.

5. Scriu fiindcă: nu vreau ca moartea să aibă ultimul cuvânt.

6. Merite, distincţii, premii: Primul autor de cărţi audio şi de videoclipuri literare din Moldova, primul autor autohton a unui bestseller (Cămaşa lui), câştigătoarea premiului Super Heroes of Moldova 2017 (categoria Literatură), prima femeie din ţară Cavaler al Ordinului Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru Mireni – distincţie acordată pentru merite de creaţie… și s-ar putea să mai fie ceva, dar acum îmi scapă.

7. Cărți scrise: Vreo patru, deocamdată: “Încercări de a trăi sau Prin prisma ochilor albaștri”, “Parfumul”, “Cămașa lui” și “Despre Ea”.

8. Prietenii îmi zic: “August”, că rujul roşu mi se potriveşte mult şi că ar fi deja timpul să mai iubesc o dată.

9. Cea mai mare frică: De a alege greșit omul alături de care urmează să îmi petrec întreaga viață, or e o convingere proprie faptul că anumite lucruri trebuie să dureze o viață.

10. Cel mai mare motiv de mândrie: În pofida faptului că mulți îmi spun că ar fi suficiente, adevărul este că nu nutresc sentimentul de mândrie pentru nimic din ce am făcut încă… Nu vreau să par modestă fiindcă sunt cu nerușinare lipsită de modestie, dar știu exact unde îmi doresc să fiu și cât de mult mai am de muncit. Adorm în fiecare seară cu gândul de mulțumire către ceruri pentru ce mi-a reușit să realizez în acea zi, și cu o agendă organizată pe ore a zilei de mâine. În aceși timp, e absolut necesar să fac o remarcă: mândria nu trebuie confundată cu fericirea, ori în pofia faptului că trebuie să mai depun efort pentru materializarea ambițiilor mari de viață sunt una dintre cele mai zâmbărețe și luminoase persoane pe care ați putea să o întâlniți (cu mici excepții periodice).

11. Cea mai fermă convingere: Cred în destin. Cred că există lucruri care se întâmplă independent de voinţa noastră – destinaţii la care ajungem fără busolă, oameni pe care îi întâlnim dintr-o mare întâmplare şi care ne marchează deloc întâmplător… deopotrivă cred că uneori ni se dă libertatea de a acţiona, de a decide, de a ne ancora cu o responsabilitate… Dar mai presus de toate – cred că Dumnezeu tăinuieşte şi există exact în spaţiul dintre destinul tău şi alegerea ta. De aceea la răscrucea drumurilor mari se aud ecouri ale rugăciunilor.

12. Primele lucruri pe care le observi la un bărbat: Zâmbetul, bunul-simț și inteligența.

13. Cel mai frumos dar pe care l-ai primit de la un bărbat: Cel de a mă iubi cum a știut el mai bine. Nu cred în daruri materiale și cred că prezența unor oameni în viața noastră este un dar în sine. Acum că stau și mă gândesc mai bine… Dumnezeu întotdeauna mi-a adus oamenii potriviţi în viaţă… şi indiferent de cât de mult rămâneau: luni, săptămâni, zile sau ani, am învăţat de la ei… să iubesc, să iert, să fiu acolo când e nevoie de mine, să primesc şi să dăruiesc grijă, să lupt … oameni care plecând, te lăsa puţin mai viu, de fiecare dată.

14. Vin roșu, alb, rose? Cogniac, și dacă nu este atunci un pahar de Rose. Dar cu precădere cogniacul.

15. Cel mai frumos loc de pe fața pământului: E un sătuc… la circa 600 de km de Republica Moldova, din Maramureș, situat între munții Carpați. Locul cu obiceiuri, grai și cântece care au supraviețuit secular și sunt profund înrădăcinate în sufletul meu.. Leagănul copilăriei mele și cel mai marcant motiv pentru care astăzi scriu.

16. Teatru sau film: Teatru, cel puţin de trei ori în an, din cauza agendei care nu îmi aparţine ci căreia îi aparţin.

17. Motto-ul de viaţă: Sunt două „Au vrut să ne îngroape dar nu au ştiut că suntem seminţe” şi „Doamne, dă-mi seninătatea ca să accept lucrurile pe care nu pot să le schimb, curaj ca să schimb lucrurile pe care pot să le schimb, şi înţelepciune ca să ştiu diferenţa”.

18. Cartea preferată: sunt atât de multe! Dar acum, dacă mă gândesc mai bine, indiferent de faptul în mijlocul cărui drum sau vis mă aflu întotdeauna revin la Cărtărescu, “De ce iubim femeile”, Eliade – “Oceanografie”, Rebreanu – “Adam și Eva” și orice de Gabriel Garcia Marquez – or mă las copleșită de “realism magic” cu mare detașare și entuziasm.

19. Acum citesc: prea multă doctrină de drept internațional public, dar în weekend mă străduiesc să îmi fac timp pentru “Trilogia cunoașterii” de Lucian Blaga.

20. Procesul meu de scris decurge în felul următor: Prind gălăgia din mine între degete și o transpun pe hârtie prin cuvinte. Ajută îndeosebi de mult dacă plouă, dar altmiteri furtuna aceasta e atât de imprevizibilă încât mă poate prinde oriunde și oricând, iar imprevizibilitatea e cel mai frumoas, romantic și haotic atu al acestei meserii.

21. Ai ascuns în cărțile tale secrete pe care doar unii oameni ar putea să le deslușească? Prea multe. Cărțile mele sunt prea sincere, motiv pentru care ele corelează cu atât de multă lume și în special femei.
Am surprins adesea pe mulți zâmbind în timp ce îmi citeau cărțile… fie din motivul că m-au recunoscut pe mine între rânduri, fie că s-au revăzut pe ei înșiși.

22. Un scriitor adevărat: are crize de cuvinte, de inspirație, de orice… fiincă scrisul tău se shimbă odată cu tine, și nu se poate realiza cu respectarea unui program, a unei anumite frecvențe și cu detașare cumplită de sine. În perioadele bune scriam în fiecare zi, în cele proaste puteam să nu găsesc un cuvânt timp de câteva luni.

23. Unei femei nu trebuie niciodată să îi lipsească din geantă: încrederea în sine, rujul care să complementeze complexitatea frumuseții răpitoare a culorii părului ei, culorii ochilor ei și a nuanței pielii sale, sticluța parfumului său preferat și o cărțulie.

24. Am învățat de la mama: să cer clar și răspicat vieții ce îmi doresc de la ea.

25. Când mă îndrăgostesc: poate suna haios, dar stau confuză câteva zile. Nu sunt genul femeiii care se emoționează instantaneu și se lasă copleșită de fericire… inițial încerc să combat sentimentul în capul meu, să argumentez rațional inexistența acestuia… apoi, dacă văd că nu trece, nu pleacă și, din contra, crește, îl abordez cu tot farmecul, eleganța și gratitudinea învățate din experiențele anterioare.

26. Definește-te în trei cuvinte, ajunsă la vârsta de 26: mult mai echilibrată.


 
 

Recomandări