5 lucruri pe care le învață o mamă atunci când are doi copii

25 februarie 2015 Dezvoltarea copilului
 
 

Când suntem mame ale unui copil simțim că lumea se învârte în jurul lui. Avem din ce în ce mai puţin timp pentru noi. Dar cum este să ai doi copii acasă? Doi copii care te ţin în priză şi au nevoie de întreaga ta atenție.

Katharine Stahl este o mama cu doi copii care a publicat o scrisoare din această experiență uimitoare. Iată ce a scris:

Al doilea copil al meu va împlini un an într-o săptămână. Cu siguranță a fost un an ca un montaigne rus. În primul rând, a trecut atât de repede. Mai mult decât atât, se pare nu se va termina. Cred că toate mamele mă înțeleg. Mă compleşesc multe emoții: pe de o parte, fericirea prin faptul că zilele de nesomn sunt de domeniul trecutului, pe de altă parte, tristețea de a ști că nu mai am pe cineva care are nevoie de mine la fel de intens. Acestea sunt cele mai importante lecții pe care le-am învățat în primul meu an fiind mamă a doi copii:

1. Toate trec (și uită ce a fost rău)

Cu primul copil, fiica mea, fiecare etapă mi se părea interminabilă şi dificilă. Cu cel de-al doilea nici nu am observat cât de repede a trecut timpul. Deci, atunci când fiul meu refuza să mănânce un anumit aliment, nu m-am stresat, aşa cum am făcut în primul caz. Am ştiut că e doar o etapă, iar acum aproape că nu-mi amintesc.

2. Nu pot face totul

Sunt momente când cei doi copii au nevoie de ceva și eu trebuie să aleg care dintre ei trebue să aștepte (și cine dintre ei va plânge în timp ce eu face acel lucru). Asta nu înseamnă că sunt o mamă rea. Copiii mei continuă să fie fericiţi.

3. Fiecare copil este diferit

Fiul meu nu a mâncat niciodată din biberon, dormea timp de cinci ore continuu atunci când eram în spital și îi place să se joace singur. Fiica mea de aproape patru ani abia de a putut renunţa la biberon la 2 ani şi mă trezeşte şi acum la 3 dimineața. Acestea și alte diferențe între cei doi copii m-au învățat că ei au propriile lor personalități și sunt unici și că acest lucru mă scutește cumva de stresul de a crede că viitorul lor și starea mentală depinde numai de mine.

4. Când am nevoie de ajutor, îl cer

Fiica mea este prima nepoată de ambele părți ale familiei și au fost oferte de la bunici pentru a o îngriji. De data aceasta, toată lumea este un pic mai în vârstă și mai obosită, așa că a trebuit să fiu mai directă în acest sens. Nu mă simt vinovată atunci când am angajat un baby-sitter ocazional sau când plec cu copiii mei în fiecare zi la sala de sport, sau când le cer părinților mei să stea cu copiii pentru una sau trei nopți. Acest timp petrecut fără ei nu mă face să mă simt o mamă rea.

5. Ai încredere în instinctele tale, chiar dacă nu toată lumea este de acord

Pentru soțul meu și pentru mine, doi copii este limita noastră. Știam acest lucru chiar înainte de a-i face. Și am făcut şi un anunţ oficial după ce am născut. Am fost surpinsă să văd cât de mulți oameni nu înțeleg acest lucru. Şi dacă stau acasă să îngrijesc copiii, nu înseamnă că îmi doresc neapărat mai mulţi copii sau că nu îmi place să muncesc. Un lucru pe care l-am învățat din experienţa de a fi mamă de doi copii este că, orice decizie pe care nu ai lua-o, care funcţionează pentru tine şi familia ta, nu contează pentru ceilalţi.

Text: Sabina NICOLAEV


 
 

Recomandări