Actrița Ana Tkacenko: “Nu strig la DODON!”

18 noiembrie 2016 Societate
 
 

Sunt sigură că majoritatea oamenilor sunt deja obosiți de atâta campanie electorală și post-electorală. Într-un stat normal, în care legea ar fi respectată, cetățenii deja ar savura victoria președintelui sau pe cealaltă parte a baricadelor – ar accepta înfrângerea. Așa da, dar nu la noi. Așa că o să-mi permit să țip măcar o dată.

ana_tcacenco

La noi totul e altfel, la noi totul e atât de altfel încât poți să înebunești. Dar trec la fapte.

Ieri dimineață, în drum spre serviciiu, urc în autobus. Acesta se umple atât de repede – cam cât se trece de la verdele de primăvară, la cel de vară – și nimeni nu observă că se trezește în verdele de toamnă. Da, cam tot atât de repede se burdușește transportul public cu oameni, oameni triști, grăbiți și fără licărul acela magic din ochi. Știți la ce mă refer, bucățica de Dumnezeu din noi, lumina pe care am pierdut-o pe undeva. Și în acel ceaun al iadului, (iertată-mi fie comparația, dar așa e transportul public la noi, mai ales în orele de vârf), deci, din tumultul acela de oameni, o văd pe bunica. Doamne, bunica a murit, dar această femeie semăna izbitor cu femeia pe care cu cât mai mult timp trece, cu atât mai mult o idolatrizez.

Sar ca arsă de pe scaun, îi ofer locul, ea îmi zâmbește blând și senin ca o adevărată soție de Moș Craciun și se așează fericită pe scaun. Nu mă satur s-o privesc. Îi mulțumesc de sute de ori în gând că a apărut vizual în fața mea, că a apărut să-mi liniștească dorul de bunica mea, o admir și descopăr o asemănare izbitoare de tot.

Și… într-o clipă se întâmplă ce numai la noi se poate întâmpla. Această femeie mă privește și-mi zice: ”Spasiba milacika, oi harașo șto vîigral Dadon, a to mne i v Moldavie nebilo bi mosto. Ăta Sandu vseh ruskoiazâcnih vâgnai iz stranî bî”. Și tocmai când vroiam să încep să-i spun în rusa mea stâlcită că ”ăta ne pravda” că doamna Maia Sandu i-ar fi arestat pe toți bandiții, că peste o perioadă de timp, dacă ar fi ea Președintele nostru, dumneata ai avea niște privilegii la care nici nu ai visat… și gata-gata să-ncep turuiala, că sar atle trei femei și spun ”pravda, pravda”.

maia-sandu-igor-dodon

Ca să vezi, mi-am privit ”adversarii” și am înțeles din start că voi pierde lupta verbală cu aceste ruskoiazicinie women și, cât ține o bătaie de palme, m-am retras ca un melc în cochilie. Gândurile despre bunica au zburat de parcă nici n-au fost, parcă nici bunica n-a mai fost, parcă nici eu nu mai iubesc. În mine s-a născut o ură care putea zdrobi și zidul Berlinului, dar nu pentru acele biete femei, ci pentru oamenii care au mințit acele femei și atâta lume în jur.

Pentru că din cauza acestor mincinoși suntem înrăiți și fără acea lumină magică despre care spuneam la început, din cauza lor urâm vorbitorii de limbă rusă iar ei, la rândul lor, ne urăsc pe noi.

Și, domnule Dodon, nimic nu se trece cu vederea de Sus, o să te ajungă comploturile, minciunile, ura instigată conștient în propria dumitale țară, semnul Crucii făcut strâmb și câte și mai câte făcute de dumneata vis-a-vis de oamenii acestul pământ.

O să te ajungă greu de tot, pentru că în religia creștin-ortodoxă există noțiunea de răsplată, iar Nenea Marchel (nu-i cunosc toate arhi, mandri, mitro și alte titlui preoțești) ar trebui sa-ți explice dumitale, și lui în primul rând, această noțiune, ca să fiți pregătiți, ca să vorbiți cu șăfu, poate interveniți și în traseul bumerangului, cât mai aveți timp, că la voi la partid, totul e posibil!

P.S: Pentru dramaturgii lumii. Cine caută subiecte pentru teatrul absurdului, veniți la noi!

Text: Ana TKACENKO


 
 

Recomandări