Agheasma mare se bea doar opt zile. Vezi cum trebuie păstrată și la ce e de folos

18 ianuarie 2018 Societate
 
 

Ai venit de la biserică și anul acesta cu sticluța plină cu prețioasa apă făcătoare de minuni: agheasma mare. Ce faci cu ea? O torni peste aghiasma mică de acasă? O bei zi de zi? Și dacă își schimbă mirosul ce mai faci cu ea?

Pentru cei mai ”neduși la biserică”, răspunsurile sunt oferite pe site-ul www.crestinortodox.ro.

Sfințirea cea mare a apelor se face de două ori pe an: în ajunul Bobotezei (5 ianuarie/18 ianuarie) și cu ocazia sărbătoririi Botezului Mântuitorului (6 ianuarie/19 ianuarie).

De ce este agheasma mare mai puternică decât agheasma mică

În cadrul slujbei de Bobotează, apa este sfințită printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt. Astfel, agheasma mare are o putere sfințitoare deosebită. Ea poartă în sine darurile minunate ale Duhului Sfânt cu mult mai mult decât agheasma mică.

În ce zile se bea

Agheasma mare se bea înainte de a lua anafura. Deci pe stomacul gol, în primele opt zile începând cu Boboteaza și până pe 14 / 27 ianuarie. Opt zile, pentru că cifra opt simbolizează veșnicia. Doar în această perioadă se ia agheasma mare fără post și spovedanie. Au voie să o bea chiar și cei opriți de la Împărtășanie, ca întărire spre nădejdea pocăinței, a mângâierii și îndreptării lor pentru viitor.

După 14 / 27 ianuarie, agheasma mare se ia numai cu post și cu spovedanie și cu binecuvântarea preotului duhovnic.

În aceleași condiții – cu binecuvântarea duhovnicului, postind măcar în ajun -apa sfințită prin dubla invocare a Duhului Sfânt se poate bea și în zilele de sărbătoare. De asemenea, cu pocăință și cu binecuvântarea duhovnicului, se poate lua și în cazuri de boli grele.

Agheasma mare săvârșește minuni

Agheasma mare nu trebuie să fie înmulțită – fiind folosită mai rar decât agheasma mică, sticla adusă de la slujba de Bobotează este suficientă pentru un an de zile. Este doar o superstiție ideea potrivit căreia agheasma mare adunată din mai mulți ani sau de la mai multe biserici ori mănăstiri este mai puternică!

Harul lui Dumnezeu și darurile Duhului Sfânt nu se adună matematic. Agheasma mare din orice sfânt lăcaș este încărcată cu darurile dumnezeiești ale Duhului Sfânt: săvârșește minuni, tămăduiește bolnavi, apără casele creștinilor de duhurile necurate, curățește mintea de gândurile rele, îi izbăvește din primejdii pe cei credincioși.

Cum trebuie păstrată…

Agheasma mare trebuie luată de le biserică doar în sticle perfect curate și păstrată acasă tot într-un loc curat, cu dopul bine închis. Dacă se întâmplă să capete, cu timpul, un miros neplăcut, înseamnă că sticla nu a fost destul de curată. Sau că a fost lăsată destupată și au căzut în apa sfințită impurități.

…și ce se face cu ea când nu mai poate fi folosită

Dacă agheasma capătă miros neplăcut, ea nu se varsă cu nici un chip în chiuvetă, ci numai într-o apă curgătoare curată sau la rădăcină unui copac.

Când și unde se stropește cu agheasmă mare

Cu această agheasmă se pot stropi și casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele și livezile, spre a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului (doar de Bobotează sau periodic).

Sursa


 
 

Recomandări