Ajută la renovarea Bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae”

Ajută la renovarea Bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae”

Se muncește din greu la Biserica cu hramul „Sfântul Nicolae” din satul Gura-Bâcului, raionul Anenii-Noi, biserică declarată monument istoric.

home-biserica sf. Nicolae

Intrată în reparații din 2011, atunci când a fost renovată complet pe interior, lăcașul religios mai are nevoie de finanțare pentru ca lucrările de consolidare și renovare a exteriorului bisericii - fațada și acoperișul - să fie finalizate.

Valoarea totală a lucrărilor de renovare depășeste suma de jumătate de milion de lei, bani aproape imposibil de strâns de la localnici.

734979_1332638496761562_8631879446428318351_n

Părintele paroh Teodor Codița, dar și enoriașii din localitate, fac un apel către cei cu suflet mare să facă donații ca biserica cu hramul „Sfântul Nicolae” să fie cât mai curând finalizată, astfel încât să nu se mai deterioreze fresca la fiecare ploaie. Preotul visează să readucă lăcaşul de cult la starea în care se afla acum zeci de ani.

Renovările la biserică au început de câteva săptămâni, cu ajutorul donațiilor făcute de ctitori și enoriași au fost renovate turnurile bisericii și schimbate crucile, însă pentru a putea fi finalizate, mai trebuiesc materiale de construcții sau fonduri pentru a le cumpăra.

cruce1

Preotul paroh Teodor Codiţa sfințește crucile

Menționăm că Biserica a fost construită din anul 1781 în forma unei case din lemn acoperită cu șindrilă.

În 1833 Biserica din lemn se afla într-o stare avariată, în pericol să cadă, motiv pentru care nu se mai țineau slujbe în ea. Peotul sfântului lăcaș, Iacob Dohot, a îndemnat de nenumărate ori pe boierul locului, baronul Miler să ajute la construirea unei noi Biserici, însă acesta a refuzat, fiind de religie catolică, iar enoriașii s-au arătat neputincioși.
În rezoluția Înalt Prea Sfințitului Dimitrie, din 29 mai 1833, și cu decretul consistoriului duhovnicesc de Chisinău pe data de 16 iunie 1833, Biserica Sfântului Nicolae este închisă, iar enoriașii sunt trecuți pe seama parohiei satului Varnița, iar preotul Iacob Dohot este transferat la Biserica satului Copanca.

În 1838, cu stăruința tutorelui moștenitorului Baronului Miler, Alexandru Grigorievici Miler-Refenștein, pe locul bisericii din lemn a fost construită o biserică din piatră, cu o clopotniță aparte, care stătea pe 4 stâlpi din lemn.
A doua Biserică a existat până în 1889, cu toate că încă din anul 1880 nu satisfăcea necesitățile enoriașilor, fiind prea mică și într-o stare avansată de degradare.

Potrivit actelor istorice ale eparhiei, Biserica actuală și gardul din piatră a fost construită în 1890 și sfințită în luna noiembrie, cu stăruința enoriașilor și a boierului Lev Ianovschi. Spre deosebire de bisericile anterioare (1781-1838) Biserica actuală a fost construită în alt loc.

biserica

IMG_0177

Apel pentru renovarea bisericii „Sfântul Nicolae”

Pentru că Biserica se află într-o stare de degradare rapidă, fiindu-i afectată structura de rezistență, facem apel la toţi oamenii de bună credinţă pentru a ajuta să ducem la bun sfârşit restaurarea sfântului lăcaş.

Cei care au posibilitatea de a ajuta cu materiale sau resurse financiare sunt rugaţi să se adreseze preotului paroh Teodor Codiţa. Telefon: 069 267 794

Așteptăm cu recunoștinţă donaţia Dumneavoastră!

Text: Alina MATEI

Recomandări