Avocata Inga Albu, despre lucrurile care o fac fericită

23 februarie 2017 INTERVIU
 
 

Pentru avocata Inga Albu anul 2016 a fost un an plin, în care a devenit Președinte Fondator al Clubului Inner Wheel Chișinău, a preluat Președenția Clubului Rotary Chișinău, a fost numită Cavaleriță a Vinului și s-a implicat în numeroase activități sociale. Dacă vi se pare mult, aflaţi că 2017 nu este cu mult diferit de ceilalţi ani cu care este obişnuită o personalitate activă precum a sa.

Am vorbit cu Inga Albu despre carieră, vise și femei, i-am aflat secretele și nu am ratat ocazia de a o întreba despre viața ei și pasiunea pentru actele de caritate.

Inga, poți să ne spui cum a început anul 2017 pentru tine?

Anul 2017 a început perfect, cu surprize și momente frumoase, inclusiv trecerea dintre ani mi-a adus multă bucurie și fericire în suflet. Nu degeaba se zice că nu aduce anul, cât aduce clipa!

Care a fost cel mai important moment personal din 2016?

Anul trecut am avut parte de multe realizări frumoase pe plan profesional, iar pe plan personal – sunt mândră de fiul meu, Luca, care a început anul acesta viața de școlar, bucurându-mă cu reușite frumoase și că familia noastră s-a mărit cu o pisicuță inteligentă, frumoasă și șmecheră, pe nume Mia.

Pe lângă meseria de avocat, ești un om cu inițiativă, creînd numeroase acțiuni și proiecte. Te rog să ne povestești despre activitatea ta, care nu trece deloc neobservată, ba din contră, atrage numeroase feedback-uri extrordinare și inspiră un număr fabulos de persoane. Care sunt, mai exact, proiectele în care te implici acum și care sunt bucuriile de pe urma activităților tale?

De mai bine de opt ani, pe lângă profesia de avocat, sunt implicată în multe activități și mă bucur de faptul că pot face mai mult și că profesia de bază îmi permite libertatea de a fi activă și utilă societății. Ma voi referi la activitățile desfășurate pe parcursul anului 2016 și o să dau start cu evenimentul de Cartare a Clubului Inner Wheel Chișinău, primul Club Inner Wheel în R. Moldova, care a avut loc pe 27 februarie 2016, sub forma unui Bal de Cartare cu scop caritabil. Am avut onoarea să devin Președinte Fondator al acestui Club de femei puternice și să realizăm împreună proiecte de amploare.

În luna mai 2016 am fost votată pentru mandatul 2 în Consiliul Amnesty International Moldova. Amnesty International este o mișcare mondială de membri și activiști de peste 150 de țări și teritorii ce luptă pentru Drepturile Omului. Activitatea se desfășoară prin întruniri lunare la ședințele bordului, în vederea exercitării atribuțiilor și responsabilităților rezultate din calitatea de membru în Consiliu.

În iulie 2016 am preluat Președenția Clubului Rotary Chișinău Districtul 2241 România și Republica Moldova pentru anul rotarian 2016-2017. În linii generale, Rotary International este o organizatie a oamenilor de afaceri și a reprezentanților diferitor profesii, care asigură servicii umanitare, promovează standarde de înaltă calitate în toate domeniile de activitate și stabilește relații de bună înțelegere.

În septembrie 2016 am avut parte de un moment istoric în viață – am fost acreditată în calitate de Cavaleriță a Vinului în grupul de elită Ordinul European “Cavalerii Vinului”, promițând să promovez imaginea localităţii, dar şi vinurile din ţara noastră.

În octombrie 2016, împreună cu membrii Clubului Rotary Chișinău, am reușit să dăm ființă unui nou Club din familia Rotary și anume Clubul Rotakids Chișinău, destinat copiilor de rotarieni și prietenilor lor, cu vârsta cuprinsă între 7 ani și 12 ani. RotaKids fiind Clubul celor mai tineri membri ai Familei Rotary din Districtul 2241, România şi Republica Moldova, dezvoltă stima de sine, creşte abilităţile de conducere şi îi implică pe copii în serviciul pentru folosul comunităţii prin intermediul Rotary. Sunt mândră că și fiul Luca este membru Clubului Rotakids și se străduie să dea dovadă de o responsabilitate pe măsură în ceea ce face.

Mă bucur să fac parte din Componența nominală a Grupului de lucru pentru coordonarea și monitorizarea implementării Pilonului IV al Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2017 și a Planului de Acțiuni pentru implementarea Strategiei.

Ritmul vieții este destul de activ, dar nu vreau să vă plictisesc cu multă informație, descriind doar cele mai importante activități desfășurate anul recent.

Într-adevăr, ai o activitate vastă, o carieră frumoasă și ești o femeie de succes. Ce înseamnă, din punctul tău de vedere, succesul? Care consideri că sunt ingredientele de bază ale unui brand personal de succes?

Succesul este nu doar ceea ce reușești să faci în viață, dar și ceea ce inspiri pe alții să facă. Ingredientele de bază ale unui brand personal de succes este să crezi în propriile forțe, să pornești de la lucrurile care iți provoacă frică și să demonstrezi că ești mai puternică și că le poți depăși. Important este să nu te oprești din drumul tău, să te miști înainte, chiar dacă o faci cu pași mărunți.

Se spune că visele pot deveni realitate. Ale tale s-au împlinit?

Visele pot deveni relitate și uneori realitatea depășește visele cu momente frumoase.

Ce te face nespus de fericită?

Sunt fericită și liniștită în același timp când îmi văd fiul sănătos, alături de mine, și cu vise mărețe; când știu că părinții și rudele sunt bine, sănătoși și îi pot bucura cu succesele mele; când știu că pot fi un ajutor societății și rezultatul se vede; când știu că am o carieră la care am visat și tot ce am obținut a fost doar prin munca mea.

Cum consideri, ce le lipsește femeilor din Moldova pentru a se implica mai mult în viața publică?

În primul rând femeilor din Republica Moldova le lipsește solidaritatea și sprijinul între ele. Persistă încă stereotipuri, mai cu seamă în localitățile rurale, că o femeie trebuie să fie casnică, responsabilă de copii, de soț, să facă mâncare și curățenie și cam atât. Toate aceste activități o fac să nu se poate afirma și implica
în viața publică. Multe din ele au primit educația de acasă că femeia trebuie să stea cu capul plecat, deoarece sabia nu-l taie, să nu iasă din cuvântul bărbatului, ceea ce duce la neîncrederea în sine. Sunt și alte motive, așa cum sunt și cazuri de excepție.

Ce mesaj ai pentru femeile din R. Moldova?

Recomand femeilor noastre să nu uite că sunt cele mai minunate, frumoase, deștepte, intelegente, curajoase, gingașe și puternice ființe. Să pornească în viață de la ceea ce le face fericite și să lupte pentru visul lor, pentru că ele pot, doar dorință și perseverență e necesar în tot ceea ce fac.

Sunt cele mai extraordinare și șă nu înceteze niciodată să creadă în această calitate.

• Cartea favorită: “Procesul”, de Franz Kafka
• Filmul preferat: Îmi plac filme motivaționale, cel mai preferat film este „The Pursuit of Happyness”
• Muzica pe care o asculţi: Depinde de dispoziție și starea de suflet. Dacă e timp de relaxare, atunci prefer muzica la pian, saxofon. Prefer jazzul
• Locuri de evadare: Insula Malta
• Parfumul preferat: “Ferre Rose Princesse”

Text: Alina MATEI
Foto: arhivă personală


 
 

Recomandări