Bucurie fără margini într-o familie cu opt copii. Prima Doamnă a R. Moldova le-a făcut o vizită înainte de sărbători

06 decembrie 2014 Campanii sociale
 
 

Daruri din suflet! Sărbătorile de iarnă vor fi pline de bucurie pentru cei opt copii ai Iustinei Munteanu din s. Temeleuți, r. Florești, a cărui soț a decedat în luna august curent, la doar 45 de ani. Moş Crăciun a venit mai devreme pentru ei și a fost mai darnic decât oricând!

După ce povestea femeii de 37 de ani, vaduvă cu opt copii și cu numeroase probleme existențiale, a devenit cunoscută, Prima Doamnă a R. Moldova, Margareta Timofti, împreună cu portalul pentru femei www.thewoman.md, au demarat o amplă campanie umanitară. Recent, soția președintelui a mers în vizită la ei, cu două microbuze pline cu daruri!


Iniţiativa a fost susţinută de foarte multă lume cu suflet mare, care au rămas impresionați de drama prin care a trecut această familie și le-au transmis alimente, haine, încălțăminte, detergenți și produse de igienă, cărți, rechizite, jucării, un pătuț pentru mezinul Vladimir și multe dulciuri, pentru a avea sărbători mai plăcute. Familia a primit în dar de la Clubul Internațional al Femeilor din Moldova și o mașină de spălat automată, iar copiii au rămas fără cuvinte când au primit și un laptop, dăruit cu generozitate de Fundația “OutReach Moldova”. “Nu am avut niciodată cărțile noastre, jucării sau hăinuțe atât de frumoase. Nu va mai spun cât ne-am dorit un computer. Vă mulțumesc frumos”, ne-a declarat Ana, de 12 ani, încântată de darurile primite.

Cu lacrimi de bucurie ne-a întâmpinat și bunica copiilor, Domnica, o doamnă ajunsă la respectabila vârstă de 75 ani, care are grijă de nepoți și care reprezintă, totodată, un exemplu de demnitate și curaj, un om cu credință în suflet și cu iubire de țară. O femeie puternică care găsește forțe de a-și susține fiica îndoliată. Precizăm că, de când a murit soțul său, Iustina duce un trai extrem de greu, fiind nevoită să aibă grijă de una singură de întreaga gospodărie.


Fericită că a primit atâtea daruri, în special mașina de spălat pe care și-o dorea de multă vreme, mama copiilor spune că nu îşi mai doreşte nimic altceva decât să aibă putere să-și crească copiii mari și sănătoși. „Mi-aş dori să le pot oferi copiilor mei o viaţă mai bună, dar nu avem prea multe posibilități. Vă mulțumesc, nici nu m-am așteptat la atâtea daruri. Este cel mai frumos moment din viața noastră în ultimele luni. Să fiți sănătoși și să vă dea Dumnezeu putere să faceți bine și pentru alții! Deși trec încă printr-o perioadă grea, singura mea mângâiere sunt copiii. Mă doare sufletul când îi văd că suferă. Am noroc, însă, de mama mea care, după decesul soțului, s-a mutat la mine și îmi este alături. Din păcate, nu mă pot obișnui fără soțul meu. Ajung seara și parcă îmi lipsește ceva. Ies afară și plâng să nu mă vadă copiii. Să fi știut că mă va lăsa atât de rapid… Am făcut copii cu gândul să îi creștem, să îi învățăm, să le facem nunți, așa cum e lăsat din moși-strămoși”, ne spune Iustina Munteanu, izbucnind într-o cascadă de lacrimi, moment cumplit de emoţionant și pentru copii, dar îmbrățișările calde ale bunicii potolesc rapid tristețea de pe chipul lor, lăsând loc de zâmbete, de emoţii, curiozitate, inocenţă şi sinceritate debordantă! Stări şi sentimente imposibil de descris în cuvinte! Și asta pentru că aţi făcut minuni şi aţi adus bucurie deplină unor copii care se gândeau la sărbători ca la nişte zile obişnuite…

După ce s-a interesat de succesele la învățătură ale copiilor și i-a îndemnat să citească, mai ales că au primit în dar cărți, punând astfel bazele primei lor biblioteci de familie, Margareta Timofti le-a urat celor mici și mamei multă sănătate, căldură și înțelegere. “Este o campanie care s-a născut din dorința de a aduce zâmbete calde, susținere și încurajări pentru Iustina Munteanu, care și-a pierdut de curând soțul și în special pentru cele patru fete și cei patru băieți, printre care și un bebeluș de 3 luni, care au nevoie de ajutorul societății. Am plecat de la ei cu împlinire sufleteasca că am putut să aducem bucurie în sufletele lor, mai ales că în curând vor fi și sărbătorile de iarnă și vor avea ceva mai mult pe masă și în casă.
E bine că Iustina o are alături pe mama sa, dna Domnica. Este un lucru mare să ai un suflet pereche care să te susțină și să te ajute în momentele cele mai grele. Bunica are mare grijă de copii, îi învață să fie muncitori, cuminți, să învețe bine la școala și să aibă credință în suflet. Casa am văzut-o îngrijită, încălzită și am remarcat multă caldură și în sufletele lor.
Mă bucur că ne-am adunat o echipă care, cu mult suflet și multă dragoste, a adunat obiectele de care avea nevoie această familie. Nu aș fi reușit fără sprijinul unor oameni cu inimă mare, fapt pentru care le mulțumesc tuturor”, ne-a declarat Prima Doamnă a R. Moldova.

Tu ai fost Moş Crăciun!

Cei care au dorit să le facă viața mai frumoasă celor opt copii sunt: Prima Doamnă a R. Moldova, Margareta Timofti, Ambasada Turciei la Chișinău, Clubul Internațional al Femeilor din Moldova, Fundația “OutReach Moldova”, Compania “Casa Curată”, elevii Liceului de creativitate și inventică “Prometeu-Prim” din capitală, precum și pedagogii acestei instituții, în special dna Larisa Silvestru, director la Şcoala primară „Prometeu-Junior”, director adjunct Liceul „Prometeu-Prim”, administrația Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie, în special dna Raisa Mardari (mama Anei Mardare, Jurnal TV), Aliona Mihăilă-Brânză, Vitalie Catîrău, Cristina Mastac (Ask a Mom), Tatiana Martin, Anișoara și Sergiu Ceban, Toni Calancea, Inga Albu și mulți alții care ne-au fost aproape, uniți în fapte bune!
În această campanile am avut și sprijinul lui Constantin Afteni și a soților Elena și Valeriu Nedelcu, care ne-au permis să folosim una dintre mașini. Și totuși, nu pot să închei fără un nou și nesfârșit: Mulțumim! Sunteți, cu adevărat, OAMENI – în fiecare zi!

Mai multe poze puteți vedea pe Facebook.
Text: Alina MATEI
Foto, video: președinte.md, thewoman.md


 
 

Vezi mai multe despre:

Recomandări