Care sunt cuvintele pe care trebuie să le audă cel mai des un copil

22 noiembrie 2017 Dezvoltarea copilului
 
 

Suntem învățați încă de la vârste fragede despre cât de important este să spui “te rog” și “mulțumesc”, cuvinte care țin de educație și politețe. Iar asta încercăm să transmitem și mai mai departe, celor mici. Există însă ceva care îi ajuta chiar mai mult, atât în relațiile cu ceilalți, cât și în propria dezvoltare.

Se pare că cele mai deschizătoare cuvinte sunt de fapt “ hai sa încercăm”, conform celor de la Bright Side. Pentru copii, inclusiv pentru cei mai timizi și liniștiți, să îi răspunzi cu “De ce nu, hai să încercăm” în loc de “ Nu, nu ai voie să faci asta”, reprezintă de fapt esența copilăriei.

Sună ciudat, dar ar trebui să învățăm de la copii: a încerca și a fi curios fără ezitări este un lucru normal pentru un copil, pentru că acesta nu se va gândi niciodată la consecințe.

Exercițitul este benefic și pentru noi adulții: ne ajută să uităm de responsabilități, să fim mai conștienți unii de ceilalți și să luăm viața ca pe o aventură. În joacă, dacă un copil a căzut, de cele mai multe ori se va ridica râzând.

Secretul este ca “hai să încercăm” să devină un stil de viață. Trebuie lăsată deoparte ideea că nu va funcționa, aici este vorba mai mult de timpul petrecut făcând ceva amuzant, decât de rezultatul final.

“Hai să încercăm” este o poveste despre vulnerabilitate, despre conștiința faptului că nu întodeauna reușim, dar dacă nu încercăm niciodată nu vom ști.

Iar cel mai important, “Hai să” ar trebui folosit nu numai pentru a elimina plictiseala și rutina de zi cu zi, ci și în momente dificile când e nevoie să spunem “ Sunt confuz, hai să vorbim despre asta” sau “Nu funcționează așa, hai să încercam altfel”.

Sursa


 
 

Recomandări