Cât de des este bine să speli bebelușul. Ce spun pediatrii

24 octombrie 2017 Dezvoltarea copilului
 
 

Aproape toate mamele își spală copii prea des. Mai ales bebelușii nu trebuie îmbăiați în fiecare zi pentru că pielea lor sensibilă rămâne fără sebum. Află cât de des este bine să speli bebelușul, conform pediatrilor.

”Atunci când soțul meu și cu mine am devenit prima dată părinți, am observat curând că bebelina noastră avea pielea iritată, gălbuie și avea și o eczemă pe pielea capului. Așa că ne-am dus repede la pediatru să vedem care e problema. Diagnosticul ne-a luat prin surpindere: îi făceam băiță prea des”, mărturisește o mamă. Poate te întrebi și tu, în acest caz, cât de des este bine să spălăm bebelușul.

Ce spun pediatrii americani

Site-ul Academiei Americane de Pediatrie spune că bebelușii de până la un an ar trebui îmbăiați de trei ori pe săptămână. Dacă îi speli mai des, pielea lor se irită și pot dezvolta anumite afecțiuni dermatologice.

Poți să-l speli mai des dacă folosești săpun special pentru bebeluși?

Săpunurile speciale pentru bebeluși, chiar și cele hipoalergenice, conțin, totuși, ingrediente care pot usca în exces pielea lor fină, ceea ce duce la niște dezechilibre. În special, pielea scalpului nu trebuie spălată atât de des, pentru că poate dezvolta exeme.

Bineînțeles, dacă apare vreun accident urât mirositor, vei spăla bebelușul chiar dacă a făcut băiță și în seara precedentă. Totuși, dacă nu e neapărată nevoie nu îl spăla și pe cap. Ar trebui, ca regulă, să facă băiță doar de trei ori pe săptămână.

Și cum rămâne cu rutina de seară?

Mulți părinți obișnuiesc să includă baia bebelușului în rutina de mers la culcare. Dacă nu mai faci asta, cum să-l calmezi și să-l introduci într-o atmosferă care să-l îmbie la somn? Poți include în ritualul de seară un masaj cu ulei sau loțiune pentru copii cu lavandă. Dacă alăptezi, nimic nu îl va îmbia mai tare la somn decât să stea la sânul mamei. Chiar și copiii mai mari sau care nu sunt alăptați, vor adormi mai ușor dacă sunt puși în pătuț cu un biberon de lapte cald.

Sursa


 
 

Recomandări