Cercetătorii ne spun care este ora ideală la care trebuie să începi munca

12 august 2016 DEZVOLTARE PERSONALĂ
 
 

Un studiu efectuat de către cercetătorii de la Oxford contrazice aproape toate teoriile despre ora la care este cel mai indicat să îți începi munca.

home_ceas

Aceștea au stabilit că ora 9 dimineața este nepotrivită pentru a începe programul, la serviciu, fiind similară cu o tortură pentru organism. “E motivul pentru care mulți angajați se îmbolnăvesc, sunt extrem de obosiți și stresați”, sustin ei.

În cadrul unui interviu, dr. Paul Kelley, profesor, cercetător în cadrul Universității Oxford, a explicat ce efort psihic și fizic presupune trezitul de dimineață.

“Până la vârsta de 55 de ani, ritmul de viață al oamenilor este complet nesincronizat cu programul de muncă cuprins între orele nouă și cinci după-amiază, ceea ce afectează performanța, starea de spirit și sănătatea mintală”, a declarat cercetatorul.

Potrivit acestuia, ora de începere a lucrului ar trebui să se afle în strânsă legătura cu ceasul nostru intern.

Cercetătorul Paul Kelley mai este de părere că ar trebui să aibă loc o schimbare la nivel mondial în ceea ce privește programul de muncă, iar el nu se referă numai la începerea programului de muncă ceva mai târziu, ci și la schimbarea programului de începere a școlii.

Studiul arată că un copil de zece ani întâmpină dificultăți atunci când vine vorba despre concentrarea asupra activităților școlare dacă este nevoit să se trezească înainte de ora 8:30 dimineața, iar cele mai bune rezultate se întâmplă după ora 11:00.

Dr. Paul Kelley mai susține că rezultatele la învățătură ar fi cu aproape zece procente mai bune dacă copiii ar învăța la orele de prânz.

Cât despre companiile care își forțează angajații să vină la muncă înainte de ora 10:00, acestea pur și simplu le fac rău, cauzându-le probleme de sănătate. Potrivit cercetătorului, e un efort extrem de mare pentru organism, fiind afectate atât psihicul, cât și starea fizică a corpului.

“Personalul este de obicei extenuat. Avem o societate care duce lipsă de somn. Este dăunător organismului și afectează sistemele emoționale și fizice. Ficatul și inima funcționează diferit, iar un astfel de program le forțează să lucreze complet diferit”, a adăugat cercetătorul.

Mai mult, acesta sustine că, dacă ne uităm la conexiunile dintre corpul uman, pământ și lumina soarelui, acestea nu se pot schimba în decursul a 24 de ore, ceea ce înseamnă că trebuie să fim atenți la fiecare aspect al societății și să ne gândim în ce măsură ne afectează sănătatea programul pe care îl avem. Același lucru se aplică și în cazul spitalelor, unde oamenii sunt treziți la anumite ore și au un program de masă ce trebuie respectat. Privarea de somn este o tortură.

Text: Sabina NICOLAEV


 
 

Recomandări