Copiii tăi se uită la „Purcelușa Peppa”? VEZI cum îi poate afecta

05 aprilie 2017 Dezvoltarea copilului
 
 

“Peppa Pig” este desenul animat preferat de mulți copii. Cu toate acestea, un psihoterapeut australian a constatat că pelicula de animație ar putea fi dăunătoare pentru ei.

peppa
Karen Phillip ne asigură că desenul animat “Peppa Pig” ar putea împiedica dezvoltarea imaginației copiilor. Cei mici își pierd treptat capacitatea de a contribui la stimularea empatiei și de a citi limbajul corporal al altor persoane.

„Micuții își pierd abilitatea de a crea noi jocuri, fiind atât de expuși la o sursă externă”, susține psihoterapeutul, făcând referire la desenul animat “Peppa Pig”.

Situația este cu totul alta dacă părinții ar urmări desenele împreună cu copiii, “cântând, dansând și interacționând cu ei”. Adică, un serial de desene animate ca “Peppa Pig” este avantajos pentru copii numai dacă aceștia îl văd în compania părinților lor.

„A vedea o poveste stimulează empatia; a spune o poveste prilejuiește un nivel și mai mare de empatie față de personaje. De aceea este preferabil ca părinții nu numai să vadă desene din când în când cu copiii, ci și să-i lase pe ei înșiși să le expună propriile lor interpretări”, mai subliniază Karen Phillip.

peppa2

De asemenea, psihoterapeutul recomandă ca părinții să știe care sunt personajele preferate ale copiilor lor, deoarece reprezentările sociale afectează modul în care ei învață să se refere la alții.

Deci, indiferent dacă cei mici se uită la “Peppa Pig” sau la orice alt desen animat, părinții trebuie să limiteze timpul și tipul de desene, pentru a face loc altor activități, tot fundamentale pentru dezvoltarea copilului, ca joaca ori socializarea cu alți copii. Și asta pentru că excesul de TV nu le este de niciun folos copiilor și ar putea avea consecințe negative în ceea ce privește socializarea și comunicarea, ca sentimentul singurătății, o excesivă identificare cu personajele din desene și un randament școlar mai mic.

Menționăm că Peppa este o purcelușă simpatică și obrăznicuță care trăiește cu frățiorul ei George, cu mama și cu tăticul ei. Peppa adoră joaca, îmbrăcămintea și săritul în bălți pline de noroi. Fiecare aventură cu ea se termină cu voie bună și râsete.

Text: Sabina NICOLAEV


 
 

Recomandări