Cum alegi formula de lapte potrivită pentru copilul tău

29 octombrie 2016 Dezvoltarea copilului
 
 

Să fie clar! Laptele matern reprezintă cea mai bună opțiune pentru sugar, cel mai bun și complet tip de hrană, care furnizează bebelușului toate substanțele nutritive de care are nevoie ca să se dezvolte sănătos. Cu toate astea, există situații când, din diverse motive, mama nu poate alăpta și atunci este nevoită să apeleze la mâncarea artificală, cum ar fi laptele-formulă. Odată cu această opțiune apar și primele dileme legate de acest mod de hrană: ce fel de lapte să aleagă, care e mai bun, cum se prepară, ce conține etc.?

lapte

Iată ce trebuie să știi despre formulele de lapte pentru bebeluși:

1. Consultă medicul. Pe piață există o gamă variată de formule de lapte pentru alăptarea artificială a celui mic, însă trebuie să ții cont de sfatul pediatrului și de nevoile copilului atunci când alegi laptele. Anume el îți va spune ce caracteristici ar trebui să respecte laptele-formulă potrivit pentru copilul tău.

6 caracteristici pentru un lapte praf de calitate:

• Nu trebuie să conțină zahăr;
• Trebuie să fie adaptat vârstei sugarului;
• Nu trebuie să aibă arome;
• Trebuie să fie suplimentat cu vitamine (A, B, C, D, E și K);
• Trebuie să conțină carbohidrați, proteine, grăsimi și minerale;
• Trebuie să conțină alți nutrienți necesari bebelușului – amidon de orez, aminoacizi, fibre de soia etc.

În plus, laptele praf poate fi suplimentat cu diverse substanțe care să contribuie la dezvoltarea armonioasă a copilului și care să echivaleze cu toate substanțele nutritive din laptele matern.

• Opti Pro – un mix optimizat de proteine, adică rația dietetică de proteine, apropiată de laptele matern;
• Bifidus BL – culturi de probiotice;
• Fier
• LC Pufa – un amestec echilibrat de DHA (acid decosahexanoic) și ARA (acid arahidonic), care scade riscul reacțiilor alergice și ajută la dezvoltarea sistemului nervos și a vederii;
• Nucleotide – intră în compoziția ADN-ului și există în laptele matern.

2. Alege formula potrivită vârstei copilului. Acest lucru este esențial. Ar trebui să știi că există formulă pentru fiecare etapă de dezvoltare a copilului: 0 la 6 luni; 6 până la 12 luni și 12 luni – 3 ani.

Există și lapte praf special, care se foloseste doar la recomandarea medicului și poate fi de mai multe feluri: lapte pentru reglarea tranzitului intestinal, lapte hipoalergenic, lapte pentru recuperarea ponderală a copiilor cu greutatea mică la naștere, lapte din soia etc.

De asemenea, este indicat să consulți medicul și pentru a afla când este cel mai potrivit moment de a renunța la formulă.

3. Dacă renunți la alăptat, optează pentru lapte de calitate. Astfel de formule furnizează o cantitate similară de proteine cu cea din laptele matern și va contribui la o mai bună dezvoltare a copilului.

4. Ai grijă la ambalaj. Nu cumpăra niciodată lapte formulă din locuri neautorizate, cu ambalajul deteriorat sau cutia deschisă pentru că există riscul ca micuțul tău să ingereze o formulă nesecurizată.

Cum se prepară laptele praf?

Laptele praf se prepară simpli. Fiecare cutie conțtine o măsură specială de lapte care ajută părinții să pună doza potrivită fiecărei mese în biberon. Peste aceasta se adaugă apă, măsurată prin urmărirea gradațiilor inscripționate pe biberon. Apa folosită trebuie să fie plată, fiartă și racită, și nu trebuie folosită apa de la robinet, pentru a nu pune în pericol sănătatea copilului.

Biberoanele trebuie să fie sterilizate înainte de utilizare, iar laptele trebuie să fie servit copilului călduț, și în niciun caz fierbinte. Verifică temperatura laptelui turnând câteva picaturi pe âncheietura mâinii tale, acolo unde pielea este mai sensibilă.

Încurajează mămicile să alăpteze, dar NU UITA: susţine-le atunci când nu pot să o facă sau nu au lapte suficient pentru a-şi alăpta copilul, pentru că riscul de depresie la mamă este dublu acolo unde nu poate alăpta, deşi doreşte să o facă!

Să ai copii sănătoși!

Text: Sabina NICOLAEV


 
 

Recomandări