Cum îți dai seama dacă pepenele verde conține nitrați

Cum îți dai seama dacă pepenele verde conține nitrați

Dulci și parfumați, pepenii sunt la mare căutare în această perioadă. Deși conține o cantitate mare de vitamine și contribuie la schimbul de substanțe, pepenele verde este și foarte periculos, pentru că poate provoca intoxicații serioase din cauza injectării acestora cu pesticide. harbuzDin păcate, doar în condițiile de laborator se poate stabili conținutul de substanțe chimice a unui harbuz. Totuși, există câteva elemente de care ar trebui să ții cont atunci când cumperi un pepene verde.

Cum determini prezența nivelurilor ridicate de nitrați în pepenele verde:

1. Miezul de pepene verde nu trebuie să aibă nuanța de violet, iar fibrele nu trebuie să fie  galbene;

2. Pune o bucată de miez în apă. În cazul în care apa se colorează în roz - ai cumpărat un pepene plin de nitrați. Apa ar trebui să devină, pur și simplu, tulbure;

3. Dacă lași un pepene cu nitrați în apă, timp de 3-5 ore, aceasta face spumă;

4. Dacă punem fructul într-o cadă plină cu apă, pepenele bun va rămâne la suprafață, iar cel plin de chimicale se va scufunda.

5. Necesită să fie inspectată și tăietura făcută pepenelui. Un indiciu al nitraților este tăietura lucioasă și netedă, pe când fructul eco va avea o suprafață fibroasă, cu firicele zaharoase.

Ce trebuie să știi despre nitrați

• Nitrați din legume și fructe sunt concentrați în cea mai mare parte în coajă, de aceea este necesar să o cureți atunci când nu ești sigură de proveniența acestora;

• Alege doar fructe și legume coapte. Se știe că în produsele coapte nitrații se mai reduc. O metodă prin care recunoști un pepene copt este bătaia cu degetul în coajă. Dacă se aude un sunet gol în interiorul său, pepenele este cu siguranţă copt. Un pepene copt este suculent, dulce și răcoritor. Ține cont de aceste 3 sfaturi pentru a alege cel mai proaspăt pepene verde!

• Nitrații se regăsesc mai mult în tijă (de exemplu, în tulpina de pătrunjel se regăsește o concentrație mai mare de nitrați decât în frunze);

• Cea mai mare concentrare de nitrați se află sub coaja pepenelui verde. Nu roade miezul până la coajă;

• Mănâncă pepene verde proaspăt și rece. Poți consuma și sucuri din pepene verde cu adaos de mentă.

Atenție! Norma admisibilă de nitrați pentru pepenele verde este de 60 de miligrame de nitrați la kilogram, în cazul unui adult, în timp ce pentru copiii aceasta nu trebuie să depășească 50 mg/kg.

Este indicat să consumipepeni verzi cumpăraţi din surse sigure sau cel puţin de la comercianţi de la care ai mai cumpărat şi au fost buni din toate punctele de vedere: interior roşu, dulce şi seminţe negre. Iată câteva dintre beneficiile pe care le oferă magnificul fruct!

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări