Cum îți ferești copilul de bolile verii?

27 iunie 2017 Dezvoltarea copilului
 
 

Copilul mic se îmbolnăvește mult mai frecvent în anotimpul călduros. Parazitozele intestinale, gastritele, bolile diareice, febra și vărsăturile provocate de intoxicațiile alimentare sunt cele mai frecvente afecțiuni cu care se poate confrunta copilul în plină vară.

Află cum poți să-ți ții micuțul departe de aceste neplăceri.

Învață-l să se spele pe mâini cât mai des

Respectând câteva măsuri de igienă vei putea preveni suferințele micutului asigurându-ți o vacanță liniștită în familie. Pe toată perioada verii, copilul trebuie să aibă o igienă riguroasă a întregului corp. De aceea, este bine să-l înveți să se spele pe mâini cât mai des. Fii cu ochii pe el și nu-i permite să ducă mâna la gură până nu se spală!

Dă-i să mănânce la ore potrivite și fără întreruperi

Legumele, fructele și alimentele pe care urmează să i le prepari termic trebuie spălate bine! Nu-l lăsa să mănânce în fugă ca să meargă la joacă sau să bea sucuri reci! Înainte să-l așezi la masă, nu-i reîncălzi mâncarea, servește-i-o la temperatura camerei. Este extrem de important să-l hrănești la ore potrivite, regulate și fără întreruperi. Asigură-i o bună hidratare a organismului în zilele călduroase, mărindu-i cantitatea de lichide pe care o consumă!

Sfătuiește-l să folosească propriul prosop

O măsură primordială care ți-ar putea ține copilul la distanță de virusuri, bacterii sau paraziți este să nu atingă capacul de la toaletă sau să nu folosească prosopul celorlalți membri ai familiei. Copilul trebuie să aibă propriul prosop. O atenție deosebită trebuie să o acorzi în această perioadă hăinuțelor sale. Ai grijă ca îmbrăcămintea lui să fie tot timpul curată!

Lasă-l să se scalde doar în bazinele igienizate

Sanatatea dintilor si a maselelor este extrem de importanta pentru masticatie. Ca sa eviti orice neplaceri, ar fi bine sa soliciti consultul stomatologului cat mai frecvent, in orice perioada a anului. Lasa-l sa se scalde doar in bazine igienizate si autorizate sanitar!

Sfatul medicului: Acordă-i primul ajutor dacă a dezvoltat o afecțiune specifică

Fie că este vorba de toxiinfecție alimentară, boli diareice sau parazitoze, tratamentul acestora este complex și diferit de la un caz la altul.

“Cele mai multe se vindecă ușor, numai cu un regim dietetic corespunzător și printr-o bună îngrijire igienică. Cazurile mai severe, atât prin simptomatologia generală, cât și prin importanța deshidratării, necesită internarea în spital”, spune dr. Octavian Popescu, medic pediatru.

Du-l la spital dacă nu-și revine

De asemenea, dr. Octavian Popescu mai precizează că “în boala diareică, primele măsuri de ajutor constau în principal în suprimarea alimentației (cu scopul de a pune tubul digestiv în repaus) pentru o perioadă variabilă de timp (în funcție de vârsta copilului și de severitatea bolii); administrarea de lichide (ceai, apă fiartă și răcită) în locul alimentației întrerupte; combaterea febrei cu antitermice, pe cale orală.

Prin aceste măsuri, starea clinică a copilului se poate ameliora sau menține staționară. Rolul primelor măsuri de ajutor date copilului încetează aici, de acum înainte, conduita terapeutică revenindu-i medicului, iar dupa aceea familiei, care trebuie să aplice și să respecte întocmai prescripțiile medicale și dietetice”.

Sursa


 
 

Recomandări