Cum să-ți determini copilul să iubească școala. 3 lecții de la psihologi, vitale pentru părinți

08 ianuarie 2017 Dezvoltarea copilului
 
 

Este greu să-i determini pe copii să iubească școala într-o eră în care există atât de multe activități care le distrag atenția. Psihologii au însă câteva sfaturi vitale pentru tine.

home_eleva

Într-o lume în care informația se află la un click distanță, în care copiii noștri poartă cu ei telefoane inteligente și citesc de pe e-book-uri, părinții reușesc tot mai greu să facă școala atractivă pentru copiii lor. Este, în mod cert, o misiune cu multe provocări, însă asta nu înseamnă că este imposibilă. Iată ce ai de făcut pentru ca și micuțul tău să învețe de plăcere și să iubească școala:

1. Copiii pot învăța și cu ajutorul jocurilor și este vital ca ei să perceapă școala ca pe un loc unde se duc din plăcere, nu din obligație

Părinții sunt tentați ca odată cu începerea școlii să devină mai sobri și mai stricți cu propriii copii. „Acum e mare, are de învățat, a terminat cu jucăriile” – acesta este principiul după care se ghidează mulți părinți. În realitate, însă, jocul și jucăriile pot să-l ajute enorm pe copil în dezvoltarea sa cognitivă, iar crearea unei percepții pozitive legate de școală este vitală.

Tot ce ai de făcut este să îi arăți cât de interesantă poate fi școala. În primul rând, asigură-te că majoritatea lucrurilor pe care le folosește la școală sunt colorate, jucăuse, așa încât să le utilizeze plin de entuziasm. Desigur că ți-e mai mare dragul să îți faci temele și să înveți când folosești astfel de rechizite pline de culoare, cu personaje din desene animate și cu forme interesante, nu-i așa?

Fiecare obiect pe care îl folosește la școală sau pentru școală îl va ajuta să-și contureze o idee și o percepție legată de ea. Când toate lucrurile sunt colorate și jucăuse, este absolut firesc ca și copilul să își înceapă temele cu drag și să privească următoarea zi de școală cu entuzism.

2. Nu îi spune că „trebuie” să învețe bine, ci cultivă-i curiozitatea

O mulțime de părinți încearcă să-și determine copiii să învețe mai bine spunându-le că „trebuie să învețe, ca să aibă un viitor strălucit”. Copilul va înțelege că învățatul și școala sunt doar un mijloc prin care pot ajunge la obiectivul dorit și le va trata ca atare, învățând doar pentru note. Secretul performanțelor școlare stă în plăcerea de a învăța, de a-ți satisface curiozitatea.

Învățatul trebuie să fie scopul lui, acumularea de informații care îl interesează, și nu notele pe care le ia. Odată ce va înțelege acest lucru, îi va fi foarte ușor să se concentreze pe materiile care îi plac.

3. Comparațiile cu alți elevi care au note mai mari sunt foarte dăunătoare copilului

O altă strategie populară de motivare a copiilor este compararea lui cu un alt elev care are note mai mari. Psihologii îi atenționează pe părinți nu doar că această strategie nu dă roade, ci că poate avea rezultate dezastruoase. Atunci când faci comparație între copilul tău și un alt elev, îi arăți că nu ai încredere în el și că cele mai importante sunt notele pe care le ea sau că aceste note îl definesc.

Fiecare copil are propriile interese și pasiuni, și este foarte greu ca doi elevi să aibă exact aceleași rezultate școlare. Mai mult decât atât, copilul tău este unic și trebuie tratat ca atare. Cu siguranță nici ție nu ți-ar plăcea ca el să-ți spună că mama unui prieten de-ai lui face deserturi mai gustoase, nu-i așa?

Tu pui deja în aplicare aceste sfaturi? Ce faci de obicei pentru a-i insufla copilului tău dragostea pentru școală?

Sursa


 
 

Recomandări