Cum se prepară corect o salată sănătoasă și sațioasă

26 iunie 2017 Nutriție
 
 

Pe perioada verii, salatele reprezintă un preparat plin de gust, savoare și ușor de digerat. Pentru a te bucura de porția ta de sănătate și pentru ca silueta ta să nu aibă de suferit, ține cont de aceste sfaturi!

Baza salatei oferă culoare

Când zici cuvântul salată, clar elementul principal este salata verde, rucola, varza Kale sau spanacul, ceva verde la care poți adăuga broccoli, avocado, castraveți. Verdele este una dintre culorile sănătății din farfuria ta. Plecând de la această culoare poți să te joci cu gustul pe care vrei să îl obții. Poți să adaugi ceapă roșie, morcovi, roșii, ardei. Absolut orice legumă este plină de nutrienți benefici organismului tău.

Nu ocoli alimentele crocante precum nucile, semințele sau merele. Aceste vin perfect în completarea porției tale de sănătate, sunt extrem de sațioase și contribuie la o digestie corectă și echilibrată. Pe lângă faptul că au grăsimi sănătoase, de care organismul tău are nevoie pentru a funcționa la capacitate maximă.

Nicio masă fără proteine

Sănătatea are nevoie de diversitate și moderație, astfel că pentru a te menține în formă ai nevoie de câte puțin din fiecare categorie de alimente. Poți să optezi pentru zilele în care să consumi proteină de origine animală sau vegetală. Astfel poți să adaugi la baza salatei tale pe lângă legume, creveți, somon, carne de pui, pește sau vită.

Mai ales dacă ai un program de activități încărcat este bine să ții cont la ce pui în farfurie. Proteinele sunt esențiale pentru buna funcționare a masei musculare, iar semințele, avocado și peștele pentru activitatea cerebrală.

Este greșită ideea conform căreia dacă te abții de la o anumită categorie de produse, de exemplu carne, vei fi mai sănătos.

Senzația de sațietate nu este un moft ci o necesitate. Alimentele pe care alege să le consumi sunt responsabile în mare parte de starea ta de sănătate.

Dressing-ul, secretul salatelor

Nu doar o dată ai văzut salate cu tot soiul de condimente, ei bine, ca să îți potolești foamea și să ai grijă de silueta ta este indicat să acorzi o atenție deosebită asupra dessingului.

Amestecul clasic de sare, piper, oțet și ulei pare a fi cel mai optim pentru tine. Evită pe cât posibil sosurile pe bază de maioneză, sau cele deja gata preparate ce au arome artificiale, coloranți sau aditivi alimentari.

În plus, un sos cumpărat gata făcut nu îți va permite să deții controlul asupra cantității de sare ingerate sau alte condimente.

Cea mai sănătoasă variantă este mixul dintre oțet de mere sau zeamă de lămâie proaspăt stoarsă și uleiul de măsline extra virgin.

Nu evita să consumi măsline sau frunze de mentă în salatele tale.

Chiar și așa, dacă alegi să îți prepari o salată de vinete de exemplu, evită să o combini cu uleiul de măsline, acesta îi va schimba gustul într-unul amar. Cea mai bună combinație pentru vinete rămâne de departe combinarea ei cu ceapa roșie câtă vrei după gustul tău, sare și un pic de piper.

O masă bună pentru o zi toridă de vară, pe care o poți consuma cu ardei gras sau cu lipii fără grojdie. Ceapa va aduce un aport de vitamine și minerale la cel pe care ți-l oferă vinetele.

Oteț de mere sau zeamă de lămâie

Este cunoscut faptul că salatele trebuie acrite pentru a avea un gust mai bun și pentru a evidenția savoarea alimentelor pe care le conțin. Salata verde nu se va tăia niciodată cu cuțitul deoarece va oxida, se va așezona cu oțet balsamic, însă este foarte important să adaugi și o linguriță măcar de zeamă de lămăie pentru a intensifica savoarea din farfurie. Mai ales că lămâia este bogată în vitamina C, B, riboflavină, calciu, fosfor, magneziu, proteine și hidrați de carbon.

Pentru a schimba din când în când gustul poți să optezi pentru un dressing făcut din iaurt pe care să îl amesteci cu semințe de susan, in, chia, o linguriță de ulei de măsline și una de zeamă de lămâie.

O altă variantă o reprezintă avocado, din pulpa căruia poți să faci un piere pe care să îl combini cu zeamă de lămâie, semințe și puțin iaurt. Va veni ca o mănușă salatei tale, iar gustul va fi pe măsura așteptărilor tale.

Salata verde se combină de minune cu câteva frunze de mentă proaspete sau cu oregano uscat în casă. Nu uita nici de rozmarin! Pătrunjelul și mărarul nu trebuie să lipsească de la nici o masă.

Indiferent de varianta de salată pe care alegi să o consumi, este important să ai un echilibru în farfurie.

Sursa


 
 

Recomandări