Renumitul dermatolog Boris Nedelciuc explică de ce nu e bine să te epilezi cu ceară, cu zahăr sau cu lama

19 iunie 2017 Trăiește sănătos
 
 

Mulţi dintre noi aşteaptă cu nerăbdare zilele călduroase în care să ne relaxăm la plajă sau piscină. Razele soarelui ne fac să ne simţim bine și ne asigură un bronz sănătos şi frumos. Cu condiția ca expunere ala soare să fie făcută progresiv, astfel încât să îi permite pielii să îşi dezvolte mecanismele de apărare care ne feresc de arsurile solare.

Din păcate, însă, expunerea îndelungată în condiţii neprotejate poate conduce la apariţia sensibilităţii la soare, alergii şi poate cauza chiar cancer de piele.

Boris Nedelciuc, doctor în științe medicale, expert în medicină estetică

Boris Nedelciuc, doctor în științe medicale și expert în medicină estetică, ne spune cum ne expunem corect la soare și de ce trebuie să renunțe femeile la epilarea mecanică.

“Pentru a evita dezvoltarea de leziuni precanceroase ar fi bine ca expunerea la soare (plajă, piscină, chiar și când ne aflăm la iarbă verde) să fie făcută gradual, de preferință între orele 8.00-11.00 dimineața, iar primele 10-15 minute de plajă trebuiesc făcute fără creme fotoprotectoare. Și asta pentru că fotonul de lumină este repsonsabil de buna funcționare a organismului, de îmbunătățirea microcirculației, de sinteza vitaminei D, ameliorarea sistemului neuropsihic”.

“E bine ca factorul de protecție solară să fie stabilit de medic, în dependență de genotipul și fototipul fiecăruia”.

Totodată, medicul a ţinut să precizeze că expunerea la soare trebuie făcută cu prudenţă, chiar dacă a fost aplicată crema de protecţie.

“Aplicarea cremei cu SPF nu îți permite să stai la soare cât vrei, pentru că o cremă fotoprotectivă are efect aproximativ două ore și, în ultimă instanță, fotonul oricum pătrunde în profunzimea țesutului și poate fi responsabil de efecte adverse”.

“Dermatologul francez Jean-Jacques Bonerandi, în clinica căruia am avut onoarea să fac acum câţiva ani un stagiu de perfecţionare, spunea următoarele: persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta melanom sunt de sex feminin, blonde sau roşcate, fumătoare, care consumă abuziv alcool, se expun inadecvat la soare și practică metode mecanice de epilare, cum ar fi epilarea cu zahăr, cu ceară sau cu lama”.

Femeile, în virtutea unor circumstanțe fiziologice (ciclu menstrual, graviditatea, menopauza și alte modificări metabolico-hormonale care survin în organismul ei) sunt predispuse câtre acest tip de reacție cutanată reactivă pentru că practică metode de epilare mecanice. Nu în zadar melanomul se întâlnește mai des la nivelul gambelor, or, ce epilează mai des femeile?”.

Potrivit medicului, metoda ideală de epilare este cea cu laser, cu lumină intens pulsată, cu toate că nici ea nu garantează o protecție sută la sută.

“Important să nu exagerăm cu aceste metode de epilare. Iar atunci când facem epilare, să fim foarte atenți dacă nu cumva în zona respectivă există vreo aluniță minusculă care, în cazul în care este traumatizată, se poate produce o modificare a ADN-ului celular și, în ultimă instanță, se produce o cancerizare a acestor celule. Și desigur să nu exagerăm cu produsele dermatocosmetice. Or, femeile de multe ori aplică multiple dermatocosmetice pentru diverse probleme zilnice, care se soldează cu spălarea, înlăturarea filmului hidrolipidic de suprafață a pieli, care în mod normal ne protejează, ne ajută să ne păzim de radiația ultranocivă, toxică”.

Un control de rutină la medicul dermatolog trebuie făcut odată pe an, iar atunci când există probleme dermatologice suspecte e bine să se facă un examen dermatoscopic computerizat, o metodă contemporană care ajută la prevenția unor posibile forme de malignizare în cauză.

“Da, este adevărat că și personele cu multiple alunițe sunt mai predispuse la probleme dermatologice de acest gen, însă acesta este doar o jumătate de adevăr. Pentru că uneori melanomul paote să apară pe pielea aparent intactă, sanatoasă, fără alunițe preexistente. Din aceste considerente persoanele care contactează cu diferite noxe habituale, casnice, industriale, coloranți, uleiuri tehnice, aromatizanți, benzină, motorină, pot dezvolta melanom dacă se expun abuziv la soare, chiar și în abesnța unor alunițe preexistente.

Oricum, însă, chiar și așa, prezența unor alunițe multiple, în special la nivelul picioarelo, a mâinilor sau pe față, de asemenea reprezintă un factor de risc pentru aceste dermatoze”.

Dr. Boris Nedelciuc, mai recomandă, în acest context, evitarea expunerii la soare în perioada prânzului, utilizarea produselor de fotoprotecţie şi reducerea numărul de vizite la saloanele de bronzare artificială.

Text: Alina MATEI


 
 

Recomandări