De ce este bine să citeşti la orice vârstă. 10 beneficii ale cititului

20 august 2015 Cărți & Filme
 
 

Cititul reprezintă unul dintre cele mai frumoase hobby-uri pe care cineva îl poate avea. Totuși este trist să aflăm că majoritatea oamenilor nu sunt inițiați în fabuloasa lume a cărților.

Dacă ești una dintre persoanele care consideră că nu au nevoie să citească, iată câteva motive pentru care ai putea să îți formezi un obicei din asta:

1. Cititul este un proces care îți menține mintea activă. Pe când televizorul îți distruge neuronii, cititul te ajută să îți folosești creierul. Citind, vei raționaliza și vei descoperi lucruri care nu îți sunt familiare.

2. Cititul îți îmbunătățește vocabularul. Îți mai amintești în școala primară când învățai înțelesul unui cuvânt din context, cititnd întreaga propoziție? Așa se întâmplă și când citești o carte. Cititul reprezintă o provocare, poți învăța cuvinte noi pe care mai apoi să le folosești în exprimare.

3. Te ajută să îți faci o idee despre diverse culturi și locuri din lume. Cum altfel ai putea să afli informații despre viața popoarelor din Mexic decât citind? Cititul te introduce în diversitatea etnică a oamenilor, a obiceiurilor și a diverselor stiluri de viață. Devii mult mai conștient de diferențele dintre oameni.

4. Îți îmbunătățește concentrarea și disciplina. Cititul presupune concentrare. În timpul în care citești te concentrezi doar asupra acestei activități. Spre deosebire de reviste, internet sau email-uri, cărțile nu conțin alte informații care să te distragă, cărțile îți spun povești. Astfel, capacitatea ta de concentrare se va îmbunătăți considerabil.

5. Îți clădeste stima de sine. Cu cât citești mai mult, cu atât acumulezi mai multe cunoștințe. Odată cu asta devii mai încrezător, iar încrederea în tine îți consolidează stima de sine. Deci, este o reacție în lanț. Dacă ai cunoștințe, oamenii apelează la tine pentru răspunsuri, iar sentimenetele tale față de propria persoană nu pot fi altfel decât pozitive.

6. Înbunătățește memoria. Multe studii au demonstrat că dacă nu îți folosești memoria, o pierzi. Cititul te ajută să îți folosești memoria, presupune să îți amintești detalii, întâmplări, fapte, date, acțiuni, teme și personaje.

7. Te disciplinează. Știm cu totii că ar trebui să ne facem timp pentru citit. Dar câți dintre noi își planifică să citească în fiecare zi? Foarte puțini aș zice… De aceea, a adăuga cititul în programul tău zilnic reprezintă un lucru care te detemină să te disciplinezi.

8. Îți dezvoltă creativitatea. Să citești despre diversitatea vieții și să te expui unor idei și informații noi te ajută să-ți dezvolți partea creativă a creierului și să devii mai deschis către inovație.

9. Ai întotdeauna subiect de discuție. Nu de multe ori mi s-a întâmplat să mă împrietenesc cu o persoană discutând despre subiectul unei cărți. Deci, îți poți face prieteni. În plus, cititnd îți lărgești orizonturile și poți dezbate pe diverse teme și domenii despre care te-ai documentat.

10. Te scapă de plictiseală. De fiecare dată când te plictisești, ia o carte și citește. Vei deveni imediat interesat de subiectul cărții și îți va pieri plictiseala. Până la urmă, dacă oricum ești plictisit, nu strică să citești o carte bună, nu-i așa?

Sursa


 
 

Recomandări