Dormiţi împreună! Somnul în doi elimină stresul

19 decembrie 2013 Noi doi
 
 

Somnul în pereche este ”delicios” atunci când eşti îndrăgostită sau eşti la început de relaţie. Cu trecerea timpului, însă, totul poate deveni o rutină şi nu mai apreciezi acest obicei. De multe ori apar neînţelegeri de genul cine şi pe ce pernă să doarmă, cu geamul deschis sau nu şi mute alte dispute care nu fac bine unei relaţii.

Dacă te-ai înţeles cu iubitul tău să dormiţi în paturi separate, ar trebui să ştii despre rezultatele unui studiu efectuat recent, în care se adevereşte că perechile ce dorm împreună au o longevitate mai mare.

Doctorul Troxel de la Universitatea din Pittsburg a publicat, într-un studiu din 2009, că femeile implicate într-o relaţie stabilă adorm mai repede şi au un somn mai strâns decât femeile care nu se află într-o relaţie. Acest lucru se datorează faptului că somnul în pereche micşorează circulaţia hormonului cortizol, hormon ce contribuie la apariţia stresului.

Somnul în doi mai reduce şi circulaţia altor hormoni ce contribuie la starea de oboseală. “Beneficiile psihologice le primim de la faptul că avem pe cineva aproape în timpul somnului, căldura fizică şi cea sufletească ne face să fim liniştiţi şi echilibraţi”, a declarat doctorul Troxel.

John Dittami, endocrinolog şi specialist în ritmuri biologice de la Universitatea din Vienna, adaugă: „La nivel psihologic vorbind, femeile se bucură de prezenţa iubitului chiar şi în timpul somnului”.

S-a demnostrat că bărbaţii adorm mai bine alături de partenerele sale, în timp ce femeile se trezesc mai frecvent pe timpul nopţii.

Să adormi cu cineva poate fi mai complicat atunci când trebuie să te obişnuieşti cu sforăitul lui. Fiecare persoană are ceasul său interior, iar acest lucru poate provoca probleme în relaţie.

Ziarul ”The Wall Street Journal ” a publicat informaţia profesorului de terapie a cuplurilor Jeffry H. Young de la Universitatea Brigham din Utah, care a realizat un studiu cu ajutorul a 150 de cupluri şi a sesizat faptul că fiecare dintre ei aveau orare diferite, ore de culcare şi trezire diferite. Din această cauză cuplurile se certau mai des şi întreţineau din ce în ce mai rar relaţii sexuale. Experţii ne sfătuiesc să ajungem la un numitor comun cu partenerul nostru şi să încercăm să avem un orar comun, astfel ne vom bucura de un somn mai profund, iar a doua zi vom fi mai fericiţi (acest lucru este demonstrat). Aşa că în loc să vă separaţi paturile, camerele – vă îndemnăm să vă cuibăriţi împreună în pătucul vostru şi să adormiţi unul lângă altul.

Text: Sabina NICOLAEV


 
 

Recomandări