Drăgălina şi Mihai Bozianu au primit la nuntă cărţi în loc de flori!

Drăgălina şi Mihai Bozianu au primit la nuntă cărţi în loc de flori!

Prima zi de iarnă a lui 2007 i-a unit. Atunci când ea îi legase un tricolor de mână, nici nu intuia că de fapt i-a legat destinul lui de al ei… Au fost făcuţi unul pentru celălalt şi au înţeles asta din prima zi, pentru că aveau atâtea lucruri în comun. Printre acestea se număra şi dragostea lor pentru carte. Vorbim despre cuplul Drăgălina şi Mihai Bozianu care la 9 iunie 2013 au spus de două ori “DA”: o dată în faţa lui Dumnezeu şi a doua oară în faţa ofiţerului stării civile. Dar, înainte să îşi unească destinele, s-au gândit şi la viitorul lor spiritual. “Florile sunt trecătoare. Cărţile sunt nemuritoare. Vom aprecia contribuţia Dvs. la crearea bibliotecii noastre” - acesta a fost mesajul pe care l-au trimis tuturor nuntaşilor. Câte cărţi au primit în dar, cum a fost posibil acest lucru, cu ce cărţi şi-ar dori să îşi îmbogăţească biblioteca deja existentă am aflat de la Drăgălina.

Cui i-a aparţinut ideea ca nuntaşii să dăruiască cărţi în loc de flori mirilor? Şi de unde vine această idee?

Tot timpul am căutat o alternativă florilor aduse la ceremonii care, de regulă, sunt uitate în localul unde a avut loc festivitatea. Şi atunci m-am gândit la cărţi.

De ce anume cărţi şi nu altceva?

Probabil, te referi la ideea cu jucăriile, care a devenit destul de populară printre rândul tinerilor însurăţei, jucării pe care ulterior le duc la casa de copii. Personal, am lucrat mult timp în calitate de voluntar la un orfelinat de la noi din ţară şi ştiu mai bine decât alţii, că aceşti copii au nevoie cel mai puţin de jucării. Sufletul lor cere o atingere de mână, de o privire blândă, o mângâiere sau un cuvânt bun; un fruct sau nişte dulciuri şi abia la urmă o jucărie. În ceea ce mă priveşte pe mine, eu am descoperit magia cărţilor acum doi ani. Probabil tot de atunci am început să dăruiesc cărţi prietenilor mei cu diferite ocazii. Astăzi, regret foarte mult că nu am citit şi înainte de aceasta. Dar la un moment dat am înţeles, pur şi simplu, că nu am găsit cartea potrivită la vârsta potrivită.

Şi care a fost cartea care te-a provocat la lectură?

„Plânsul lui Nietzsche”, de Irivin Yalon. E o carte complicată, dar faptul că nu am înţeles-o din start, m-a provocat la lecturarea altor cărţi, pentru a ajunge la nivelul ei.

Soţul cum a privit ideea ca nuntaşii să vă aducă cărţi în loc de flori?

Foarte pozitiv. El, ca şi mine, este un împătimit al lecturii, dar citeşte mai mult literatură de specialitate în bussines şi drept. Atunci când am venit cu această idee s-a bucurat şi am început pe loc să căutăm modalităţi de a o implementa.

Cum aţi făcut asta?

Am notat pe fiecare invitaţie mesajul: „Florile sunt trecătoare, cărţile sunt nemuritoare”. Întrucât vornicelul nostru de onoare este şi iniţiatorul unei librării electronice, ne-a ajutat să creăm o pagină cu 100 de cărţi. De îndată ce cărţile erau comandate, erau şterse din listă, pentru ca să evităm dublurile.

Să înţeleg că sunteţi adepţii ideei că e nevoie de citit 100 de cărţi într-o viaţă?

Sunt de părere că 100 de cărţi e prea puţin pentru o viaţă de om.

V-a reuşit ideea? Ce cărţi aţi primit?

Vreau să încep cu ceea că noi, de fapt, avem deja o bibliotecă solidă acasă. Dar am avut noroc de invitaţi foarte receptivi. Cei mai mulţi dintre ei au venit cu cărţi, dar o bună parte a venit cu cărţi, dar şi cu flori. La final s-au adunat peste 90 de cărţi despre sarcină, naştere, creştere a copilului, cărţi de bucate, romane, nuvele, poveşti pentru copii etc. Suntem foarte fericiţi şi, prin intermediul dumneavoastră, vrem să le mulţumim tuturor celor care au dar curs provocării.

Ne dai şi câteva titluri?

Părinţii ne-au dăruit Biblia, apoi am primit „O zi din şapte”, de Lauren Oliver, „Fluturi”, de I. Binder, „Sarcina ta PAS cu PAS”, de Tory Kropp, „Nu vă îngrăgostiţi primăvară”, de Nicolae Dabija. Apropo, ultima carte a venit la pachet cu un autograf din partea autorului.

Ce alte cărţi ţi-ai fi dorit să le ai în biblioteca ta?

Cărţi care nu pot fi găsite chiar atât de uşor în Republica Moldova. „Cele 40 legi ale iubirii”, de Elif Sharaf; „Clar de Femeii”, Romain Gary; „Camino”, de Veronica Dragoş; „Extrem de tare şi incredibil de aproape”, de Oscar Shell etc.

Care este cartea ta de pe noptiera?

Momentan citesc „Dragostea în vremea holerei”, de Gabriel G. Marquez.

Ce cărţi te-au format ca personalitate?

Nu pot spune că există anumite cărţi care mi-au crescut eu-l din mine. Dar este o listă de cărţi pe care mi-aşi dori să le recitesc. Prima pe listă este „Jocul îngerilor”, de Carlos Ruiz Zafon, apoi aşi enumera „Aleph”, de Paolo Coelho; „Invitaţie la vals”, de M. Drumes; „Minciuni pe canapea”, de Yalom.

Drăgălina îţi doresc încă o dată casă de piatră şi îţi mulţumesc pentru interviu.

Text: Daniela Borodachi
Foto: arhivă personală

Recomandări