Ecaterina Tcacenco, medic dermatolog-triholog, despre căderea părului, cauze și soluții

27 martie 2017 Îngrijirea părului
 
 

În mod normal, o persoană pierde, în medie, de la 50 până la 100 de fire de păr pe zi. Acestea vor fi înlocuite de fire noi, car vor crește din acelasi folicul. În cazul în care pierderea este mai mare de 100 de fire, probabil că te confrunți cu o problemă. Dacă problema persistă, mergi la un medic dermatolog pentru a-ți se stabili diagnosticul și pentru a urma tratamentul corespunzător.

vitamine_par

Cu mai multe sfaturi în acest sens vine Ecaterina Tcacenco, medic dermatolog-triholog:

Eu m-aș îngrijora și dacă mi-ar cădea 100 de fire de păr zilnic. Când căderea și restabilirea părului nu este egală, vorbim de o patologie, drept pentru care trebuie să te adresezi la medic.

Ecaterina tcacenco

Ecaterina Tcacenco, medic dermatolog-triholog

Cauzele căderii părului

Căderea părului este o problemă destul de actuală, care duce la stres emoțional, la depresie și neîncredere în sine, de aceea trebuie să ne întrebăm care ar putea fi cauza?

Cea mai frecventă cauză este o alimentație dezechilibrată, săracă în vitamine și minerale.

Stresul și căderea părului par a fi strâns legate. Dacă problemele care cauzează stresul sunt îndepărtate, părul începe să își revină.

O altă cauză care dereglează foliculul de păr sunt traumele fiziologice, precum o intervenție chirurgicală complicată, bolile acute, episoadele febrile, infecţiile severe.

Și medicamentele au drept efect secundar piederea părului. În special medicamentele antidepresive, anticoncepționale, preparatele hormonale, antibiotice puternice etc.

În cazul femeilor, sindromul ovarelor polichistice poate fi cauza fie a pierderii părului, fie a apariției acestuia în zone nedorite precum față sau mâini.

Vegetarienii sau persoanele care urmează diete stricte se pot confrunta cu căderea părului din cauza lipsei de fier din organism generată de lipsa cărnii din alimentație, o sursă importantă de fier.

Ce putem face?

• Primul pas pe care trebuie să îl faci când ai observat căderi masive de păr este să consulți un medic dermatolog, care în urma unui consult poate stabili exact cauza căderii de păr cu care te confrunți. Adresearea la timp la medic este esenșială pentru un tratament eficient. Nu cereți sfaturi în acest sens de la frizer sau farmacist.

În Moldova avem posibilitatea de a efectua trihoscanarea computerizată, care ne permite a stabili un dioagnostic eficient.

• De asemenea, se recomandă analiza generală a sângelui, analiza anumitor hormoni și o ecografie a organelor interne.

• Asigură-te că ai o alimentație cât mai sănătoasă, mai diversificată și mai bogată în proteine, vitamine și minerale. De multe ori, alimentația nu este suficientă și este nevoie și de tratament intern, care presupune administrarea de vitamine sau suplimente minerale care grăbesc regenerarea. Cele care au cantitati mari de zinc și seleniu ajută la revigorarea părului.

• Spală-ți părul și masează scalpul! Pentru părul gras recomand să fie spălat de trei ori pe săptămână, astfel ca eliminările sebaceice să fie curățate de pe suprafața pielii.

În cazul părului uscat – recomand să fie folosite șampon și balsam cu proteine și keratină. Evită să folosești mijloacele de coafat, uscatorul de păr, placa etc.

• Nu folosi soluții de styling, precum fixativ, spumă și orice substanță chimică ce îl poate afecta.

• Uscarea trebuie să se producă fiziologic, eventual cu un prosop din bumbac. Este recomandat să îți lași părul să se usuce singur, fără a folosi uscătorul. Aranjează-ți părul abia dupa ce s-a uscat, pentru a evita ruperea firelor.

• Evită vopsitul total pentru o vreme.

• Dormi suficient!

• Piaptană-te cu un pieptene cu dinții rari, nu cu peria deasă.

• Evită stresul, gândește pozitiv și nu uita să te relaxezi.

De cele mai multe ori, căderile de păr sunt temporare și, odată cu înlăturarea cauzelor, părul se regenerează și își revine la grosimea de dinainte. Totuși, căderea părului este un semn pe care corpul tău ți-l transmite și care nu trebuie ignorat. Poate ascunde probleme mult mai grave și care merită întreaga ta atenție.

Text: Alina MATEI


 
 

Recomandări