Eugeniu Mira creează produse artizanale vegane. Untul vegetal e un deliciu!

23 februarie 2018 INTERVIU / Nutriție
 
 

Nu doar că și-a reorientat prioritățile și activitățile în funcție de conceptul de viață sănătoasă pe care l-a descoperit, dar a făcut în așa fel încât să ne bucurăm de beneficiile unor produse cu iz oarecum gourmet: producția de alimente artizanale vegane!

Stilul de viață pe care l-a adoptat Eugeniu Mira din Chișinău este unul vegan, natural, sănătos, și în perfectă armonie cu mediul înconjurător. A renunțat la tot ce este artificial, chimic și procesat, în favoarea alimentelor organice și a produselor naturale și a preferat să-și aprofundeze cunoștințele și să creeze alternative sănătoase la produsele care îi plac.

Vă dezvăluim, așadar, secretele lui Eugen, motivele pentru care a ales să devină vegan și de ce ne recomandă acest stil de viață. Facem, totodată, și o incursiune în această nouă tendință, încercând să descoperim unicitatea untului vegan, a procesului de producție și ce îl face atât de special!

Eugeniu, ce reprezintă untul creat de tine?

Este un unt vegetal, în sensul că nu are ingrediente de origine animală. Partea bună este că grăsimile pe care le conține sunt crude, nu se încălzesc la o temperatură mai mare de 40 de grade, nici înainte și nici după pregătire. Acest lucru îl face mult mai sănătos decât untul vegetal găsit în comerț. Pe lângă toate, eu folosesc uleiuri organice, presate la rece și nerafinate. Dacă îl comparați cu un unt vegetal găsit în comerț, o să observați că acolo nu se spune nimic despre grăsimi, dacă sunt crude sau nu și, pe lângă toate, conține ulei de palmier hidrogenat, care se consideră foarte nesănătos!

Cum ți-a venit idea de a face un astfel de produs?

Eu mereu am fost amator de unt și mai ales untul combinat cu gem sau cu miere. Atunci când am devenit vegan, adică am exclus toate produsele de orgine animală, am exclus și untul clasic de pe lista produselor preferate. Acesta a fost și motivul care m-a determinat să creez această rețetă. Mi-a luat ceva timp până să ajung să fiu mulțumit de gust, dar într-un final am reușit.

Ce ingrediente conține?

Untul conține ulei de cocos, ulei de măsline, lapte de cocos și lecitină de soia. Din cauză că soia, în mare parte, este modificată genetic, eu am ales un producător la care soia nu este modificată. Sunt oameni care consumă soia toată viața și sunt sănătoși, și sunt alții care sunt categoric împotrivă. Fiecare alege ce vrea, dar părerea mea este că soia nu se compară cu foarte multe din produsele de pe rafturile magazinelor. Sunt produse chimice mult mai periculoase pe care unii din noi, din păcate, le consumăm aproape în fiecare zi, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, care se regăselte uneori chiar și în pâine!

Prin ce se diferențiază față de untul clasic? În ce constă inovația produsului?

După cum se știe, grăsimile de origine animală și cele de origine vegetală se comportă diferit în corpul nostru. Grăsimile de origine animală măresc colesterolul rău, de aici apar hipertensiunea și bolile cardiovasculare. Cu totul alta este situația în cazul grăsimilor vegetale. Am făcut un test pe propriul corp și timp de o lună am consumat destul de mult ulei de cocos crud și la analizele de sânge colesterolul nu era mărit deloc. Din curiozitate am întrebat un cardiolog dintr-un spital renumit de la București câți vegetarieni se internează la ei pe an, iar răspunsul a fost că aproape niciunul! În concluzie, grăsimile vegetale, chiar și dacă uneori se face exces de ele, sunt o opțiune mai sănătoasă decât cele de origine animală. Nu încurajez să se facă exces sau să fie pregătite la temperaturi înalte, dar chiar și un regim vegetarian este un pas înainte, un început.

Uleiul de cocos crud și cel de măsline sunt considerate uleiuri sănătoase, dar cu condiția ca ele să fie crude, iar în untul pe care îl fac ele rămân crude. Uleiul de măsline pe care îl folosesc este luat direct de la o moară de ulei din Grecia, este un ulei de foarte bună calitate!

Care a fost reacția consumatorilor care deja l-au încercat?

Reacția a fost bună, chiar foarte bună. Eu am încercat să îl fac să placă familiei mele și după asta a ajuns și în vânzare. Inițial nici nu planificasem să îl vindem.

Cum trebuie să fie păstrat untul, ce termen de valabilitate are?

El trebuie păstrat la frigider, în zona cea mai răcoroasă. Nu recomand să fie congelat, e bine să rămână cât mai puțin procesat, iar înghețul este un proces în plus. Mereu recomand ca untul să fie consumat în decurs de 2 săptămâni. Untul nu are conservanți sau aditivi alimentari de inhibare a mucegaiurilor și, din această cauză, poate face mucegai dacă este păstrat la o temperatură mai înaltă. Noi îl păstrăm până la o lună, la maximum 5 grade Celsius.

De unde poate fi achiziționat acest produs?

Comenzile se fac pe grupul creat de mine pe Facebook, Produse Artizanale Vegane. Tot acolo se mai pot găsi și alte produse cum ar fi tahini și pasta de migdale, ambele crude.

Tahini

Tahini

În funcție de locație și zi, aceste produse se livrează gratuit sau vine cumpărătorul personal să le ia.

Pastă de migdale

În altă ordine de idei, se știe că ai un stil de viață sănătos, care ar fi motivația din spatele acestei alegeri? Ce înseamnă pentru tine să trăiești sănătos?

Prima mea introducere în stilul sănătos de viață a fost atunci când am renunțat la carne. Motivul a fost că am aflat cât de mult suferă animalele și care este realitatea dură din spatele acestei industrii. Pe atunci nu știam despre carne că nu este sănătoasă, că nu are enzime sau fibre și că face mai mult rău corpului decât bine. Am renunțat la carne brusc și asta a fost o alegere minunată. După ceva timp am descoperit alimentația crudă și atunci am aflat cât de important este să mâncăm cât mai multe alimente raw, cum ar fi fructele, legumele, verdeața, semințele și nucile.

La momentul de față sunt vegan și o alimentație sănătoasă pentru mine înseamnă cât mai multe alimente în stare crudă și mai puțin procesate. Desigur că pregătim și mâncare pe aragaz, dar alegem bine ce facem și ce adăugăm acolo. Condimentele le prepar tot eu, acasă, prin deshidratare, din amestec de legume și verdețuri, așa evităm condimentele cu potențatori de gust din comerț. Am renunțat total la sare albă, zahăr alb și uleiuri rafinate, ocazional folosim sare neagră de Himalaya și, uneori, miere sau zahăr brut de trestie și cocos.

Sunt foarte multe alimente pe care le-am exclus, astfel când mergem la piață sau magazine, în coșul nostru sunt doar legume, fructe, diverse crupe sau semințe. Din aceste alimente se pot face combinații uimitoare și mâncarea ajunge să aibă un gust deosebit, chiar dacă nu se prepară la temperatură mai mare de 40 grade. Multe persoane au impresia că o alimentație vegană constă în excluderea multor alimente și atât, însă, de fapt, se includ multe combinații și se obține, astfel, o diversificare bogată.

Pâinea, la fel, o facem acasă, din maia naturală și pe bază de făină integrală în proporție mare. Uleiul pe care îl folosim, de asemenea, îl facem acasă, excepție fiind uleiul de cocos și cel de măsline, pe care îl cumpărăm din afara țării.

Este nevoie de o introducere corectă în alimentația sănătoasă. Foarte multe lucruri practice le-am aflat de la cursurile doamnei Lucia Gavriliță, pe care le recomand cu drag.

Un stil de viață sănătos, care ne poate menține tineri mulți ani la rând, fără să ne îngrașe sau să ne îmbolnăvească, include o alimentație cât mai naturală și cât mai puțin procesată.

Care sunt, mai exact, obiceiurile tale alimentare?

În general mănânc multe fructe. Încercăm să mâncăm tot ce este de sezon sau ce crește la noi în țară. Pe timp de iarnă este puțin mai complicat, dar ne descurcăm cu ce avem. Sunt zile când mâncăm doar fructe, în special vara.
În unele zile, dimineața, fac sucuri sau smoothie, ce constituie un mic dejun perfect și care ne oferă multă energie. Dimineața, de regulă, se consumă doar lichide, pentru că corpul nostru trebuie să se adapteze. Este la fel ca și la sport, încercați dimineața, cum vă treziți, să ieșiți afară și să alergați rapid câțiva kilometri, efectul este cam la fel și atunci când de dimineață ne trezim și mâncăm mâncare greu digerabilă. Este un șoc pentru sistemul nostru digestiv și, din păcate, în timp, apar probleme de sănătate atât de des întâlnite la noi în țară.

Eu beau lichide dimineața sau pot mânca câteva fructe dacă simt nevoia, foarte rar când mănânc dimineața vreo tartină sau mâncare preparată termic.

În general, evit sucurile din fructe, chiar cele stoarse acasă. Sucul de fructe nu are pulpă și din cauza aceasta se mărește rapid producția de insulină în sânge, iar acest lucru se simte, în special, dimineața. Smoothie-ul este mult mai potrivit, are multe fibre, iar zahărul din fructe se asimilează încet, astfel nu crește brusc insulina. Uneori, dacă mi se face poftă de suc din fructe, beau o cantitate mică, însă doar în a doua parte a zilei. Dimineața se mai poate bea apă cu lămâie și ghimbir sau doar cu lămâie. Uneori eu mai beau suc curat de lămâie, îl ador.

Ce schimbări au apărut în viața ta după ce ai adoptat acest stil de viață?

Schimbări au fost multe. Prima schimbare a fost că nu mă mai simțeam “greu”. Îmi amintesc că atunci când mâncam carne mă simțeam obosit și nu mă puteam concentra să lucrez, la fel era cu peștele și produsele lactate. Acum e cu totul altceva, am multă energie și senzația de după mâncare nu mai este una grea. Nu degeaba mulți oameni spun că se simt mai ușori și mai bine după ce țin post. Aproape toate problemele de sănătate pe care le aveam înainte au dispărut. A rămas doar una, cu care m-am născut, dar starea mea generală datorită alimentației sănătoase este mult mai bună decât ar fi putut să fie.

Ce alte activități ai în prezent sau planuri pentru viitor?

Planuri pentru viitor am multe, dar dorința mea de bază este să pot contribui la dezvoltarea alimentației sănătoase de la noi din țară și la promovarea ei. Astfel au apărut și produsele mele, care, pot să spun că sunt mult mai sănătoase decât produsele asemănătoare găsite în supermarketurile de la noi.

În viitorul apropiat planific să experimentez în domeniul reciclării resturilor organice și transformarea lor în materie refolosibilă. Este un domeniu nou pentru mine, dar foarte interesant, în care am început deja să fac primii pași.

Deocamdată, doar asta îmi permite timpul să fac pe lângă lucrul meu de bază, care îmi place tare mult, și cealaltă ocupație frumoasă și plăcută – de tânăr tătic al unui băiețel dulce pe nume Markus, de 5 luni.

Felicitări, Eugen, și mulțumesc pentru aceste detalii. Îți doresc să continui explorările sănătoase pe un trend ascendent!

Vă mulțumesc pentru interviu, a fost o plăcere pentru mine!

Text: Alina MATEI
Foto: arhivă personală


 
 

Recomandări