Europa, lovită de ger năprasnic! Temperaturile au scăzut până la -28 de grade. FOTO

27 februarie 2018 Societate
 
 

Întregul continent european este afectat de gerul năprasnic care s-a așternut tocmai la sfârșitul iernii calendaristice. Au fost înregistrate și victime din cauza frigului, amplificat de vântul puternic, iar autoritățile au luat măsuri salvatoare pentru persoanele fără adăpost, care sunt cele mai vulnerabile în astfel de condiții.

Valul de frig siberian s-a abătut asupra Europei dinspre nord-est, făcând deja cel puțin nouă victime în doar trei zile.

În vestul Europei, iarna a lovit năprasnic în special în Franța, Belgia și Elveția. În spațiul francez, temperaturile vor scădea până la -10 grade Celsius, dar se vor resimți de aproape -18 grade Celsius. Autoritățile au pus la dispoziția oamenilor fără adăpost peste 3.100 de locuri de cazare, suplimentare față de cele care există deja. În Elveția a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură, de -28,3 grade Celsius, în Pasul Ofen, la o altitudine de 1.970 de metri. Și la înălțimi mai mici au fost înregistrate temperaturi foarte scăzute, de -15 grade.

Centrul Europei înregistrează și el temperaturi sub -20 de grade Celsius. La Roma, în Italia, a nins pentru prima dată din 2012 și nu a fost deloc o ninsoare neglijabilă. Zăpada depusă a produs blocaje și întârzieri ale traficului rutier.

Germanii resimt și ei gerul aspru, în special la altitudini mari. Pe cel mai înalt pisc din Germania, Vârful Zugspitze (2.962 de metri), temperatura a scăzut până la -27 de grade. În Austria, Dunărea a înghețat pe anumite tronsoane, dar autoritățile au interzis cetățenilor patinajul pe aceste porțiuni.

În Balcani, gerul a fost până acum ceva mai domol, dar tot sunt temperaturi mult sub media acestei perioade. În Bulgaria și Grecia, au fost înregistrate valori de până la -7 grade. România se confruntă și ea de câteva zile cu temperaturi foarte scăzute și viscol, din cauza frontului de aer polar, care a lovit sudul și estul țării.

În țările nordice și cele baltice, temperaturile variază de la -5 grade la Stockholm (capitala Suediei), până la -20 de grade la Ostersund. În Lituania, trei persoane au murit în ultimele trei zile, din cauza frigului.

Chiar și în Rusia sunt înregistrate temperaturi „neobișnuit de reci” pentru această perioadă,, cuprinse între -14 grade ziua și -24 grade noaptea în centrul țării și la Moscova. Sursa

Lacul Walchensee, în sudul Germaniei. Dig acoperit de zăpadă

Lacul Walchensee, în sudul Germaniei. Dig acoperit de zăpadă

Nice. Promenade des Anglais

Nice. Promenade des Anglais

Marea Baltică, Rostock, Germania de Est

Marea Baltică, Rostock, Germania de Est

Un pescăruș zboară alături de o balustradă acoperită cu gheață pe coasta înghețată a lacului Geneva

Un pescăruș zboară alături de o balustradă acoperită cu gheață pe coasta înghețată a lacului Geneva

Parcul Kalemegdan, Belgrad, Serbia

Schi pe străzile acoperite de zăpadă din capitala Kosovo, Pristina

Un bărbat își plimbă câinele în piața principală din Skopje

Zăpada acoperă străzile din Hamburg, Germania

O fotografie realizată prin fereastra unui avion care aterizează pe pista de pe aeroportul din Sofia, Bulgaria

Zăpada acoperă o bancă de pe malul lacului Balaton din Balatonfenyves, la 155 km sud-vest de Budapesta, Ungaria

Un câine se plimbă pe gheață care a acoperit o scară de acces către lac

Țărmul înghețat al lacului Neuchâtel din Yverdon-les-Bains, Elveția

Centrul și nordul Greciei sunt acoperite de zăpadă

Soarele se ridică în “Buergerpark” din Bremen, Germania

 


 
 

Recomandări