Generozitatea are efecte benefice asupra sănătății, fericirii și longevității

24 iulie 2016 Trăiește sănătos
 
 

Darwin spunea că bunătatea oamenilor este o trăsătură evolutivă și cea care a permis supraviețuirea speciei.

generozitate

În timpul războaielor, a foametei și a dezastrelor naturale, mulți oameni au supraviețuit datorită ajutorul unor alți oameni, această capacitate de a empatiza cu alții este unul dintre lucrurile care ne face umani.

Cu toate acestea, societatea de astăzi, guvernată de individualitate și supraconsum, a subminat generozitatea. Oamenii cred că nu au nevoie unii de alții și că ceea ce se întâmplă cu alții nu este problema lor. În plus, competiția ostilă a schimbat comportamentul nostru și, prin urmare, conexiunile creierului, atrofiind zone ale creierului legate de empatie și bunătate. Din fericire, acesta este un proces reversibil.

Știința a demonstrat că generozitatea are efecte benefice asupra sănătății, fericirii și longevității. Iată primele cinci:

1. Eliberezi oxitocină, deci ești mai fericit

Compasiunea și generozitatea îi fac pe oameni să se simtă mai bine și nu vorbim aici de un efect psihologic. Spre exemplu, nivelul de oxitocină crește odată ce sunt făcute, din inima, acte de generozitate. Iar aceasta creștere a oxitocinei nu doar că îți dă o stare de bine, ci s-a observat și că reduce nivelul stresului.

Oxitocina este asociată cu generozitatea, dar şi cu nivelul de creştere a încrederii. Reduce frica şi anxietatea, îi determină pe oameni să vadă viaţa într-o lumină pozitivă, să socializeze cu uşurinţă şi să aibă un grad mai mare de empatie unii faţă de alţii.

În plus, susțin oamenii de știință, generozitatea declanșează în creier mecanismul recompensei, în urma căruia sunt eliberate dopamina și endorfinele. Însă, au punctat cercetătorii, beneficiile hormonale depind de sinceritatea intenției care se ascunde în acțiunile de binefacere.

2. Previne riscul unui atac de cord

La National & Community Service a publicat un studiu care ne asigură că persoanele care practică voluntariatul și au activități altruiste sunt cu 20% mai puțin expuse riscului de a suferi un atac de cord sau o boală cardiovasculară.

Oxitocina are efecte benefice semnificative asupra sănătăţii fizice, fiind dăunătoare radicalilor liberi şi inflamaţiilor, scade tensiunea arterială, ameliorează bolile inimii şi chiar le vindecă prin crearea de noi vase de sânge.

3. Ai mai multă energie

Persoanele generoase dau un randament zilnic mult mai mare și suferă de mai puține boli legate de oboseală sau surmenaj. Recunoștința celorlați semeni îi face să se simtă mai plini de energie și mai motivați să își exercite activitățile.

4. Ai o speranță de viață mai lungă

Un studiu publicat de Universitatea din Buffalo a arătat că oamenii generoși trăiesc cu aproximativ 25% mai mult, iar calitatea vieții lor este mult mai mare, deoarece se consideră oameni fericiți.

5. Te stresezi mai puțin

Indiferent dacă au o problemă în familie sau traversează o criză financiară, oamenii care îi ajută pe alții suferă mai puțin de anxietate și reacționează mai bine la situații stresante, deoarece viziunea lor de viață este mult mai amplă și nu se consideră centrul universului.

Ar mai fi de spus că voluntariatul, un alt aspect al generozității și altruismului, a fost analizat, în ultimii zece ani, de oamenii de știință. Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care fac voluntariat sunt, adesea, mai sănătoase, fericite și trăiesc mai mult decât cei care nu participă la astfel de acțiuni.

Acum, că știi principalele beneficii ale generozității asupra sănătății alege să te simți bine prin contribuirea, chiar și cu gesturi mici, la îmbunătățirea vieții celorlalți! Este contagios!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Text: Alina MATEI


 
 

Recomandări