Handmade artista Elena Rîbac transformă hârtia în obiecte decorative extrem de frumoase

10 septembrie 2017 INTERVIU
 
 

Elena Rîbac este artist handmade, iar prin imaginația și îndemânarea ei, ne propune obiecte decorative originale și extrem de frumoase, realizate din hârtie reciclată, pe care să le așezăm sau să le folosim în interiorul casei noastre.
Elena a absolvit Academia de Muzica Teatru și Arte Plastice și este profesoară de pian, însă, momentan, se află în concediu de îngrijire a copilului.

Pentru a înțelege mai bine tehnica, dar și câtă muncă se ascunde în spatele acestor obiecte minunate, vă invităm să „pătrundem în culisele” artei handmade a Elenei.

Elena, când ți-ai dat seama că vrei să te ocupi de handmade și ce te-a determinat să te îndrepți spre această activitate?

Pasiunea pentru handmade se trage încă din copilarie, când am învățat să lucrez cu diferite materiale din natură, să împletesc cu andrelele, să croșetez sau să brodez. Însă, acum doi ani, când am ieșit în concediu de maternitate, am învățat o tehnică nouă: împletitul din hârtie, cum o numește fiica mea, un fel de reciclare a hârtiei. Îmi place mult să realizezi diferite lucrări, fie că le fac pentru mine, pentru familia mea sau pentru casă, fie că le ofer cadou pentru cineva drag.

Care a fost prima lucrare pe care ai făcut-o și ce alte lucrări ai realizat până acum?

Totul a început de la faptul că trebuia să fac un cadou pentru cineva la ziua de naștere. În acel moment confecționam flori din panglici, buchețele de flori și le puneam în vazonașe mici din plastic. Ca să arate frumos, acele vazoane trebuiau cumva înfrumusețate, vopsite. Așa am descoperit pe internet un coșuleț cu flori, împletit din hârtie, și mi-a părut interesantă ideea. Sinceră să fiu, primul coșulet a ieșit foarte caraghios, după care au mai fost încercări eșuate, dar n-am renunțat la tehnica dată. După aceste coșulețe au urmat diverse lucrări decorative, utile pentru cadouri cu diverse ocazii, zile de naștere, cumetrii, chiar și nunți, cum ar fi căni pentru flori și bomboane, coșulețe pentru flori, biciclete decorative pentru ghiveciuri cu flori, brăduți și săniuțe pentru cadourile de Crăciun, cutii decorative pentru jucării și lucruri mărunte, cărucioare, potrivite pentru cadouri pentru nou-născuți, trăsuri-bomboniere, suporturi pentru șervețele de bucătărie, suporturi pentru creioane și încă multe alte creații.

Ai menționat că lucrezi, în special, cu hârtia. E atât de rezistentă?

Acum lucrez mai mult cu hârtia de revistă, este mai rezistentă decât cea de ziar, dar, în general, rezistența obiectelor este menținută de către densitatea țesutului, de clei PVA, vopsele și lacuri acrilice.

Cât durează realizarea unei lucrări? Cum decurge întreg procesul de creare a unei lucrări?

Depinde de lucrare, unele pot să dureze și o oră dacă am deja pregătite bețișoarele, altele, dacă sunt mai complicate, le pot face și în câteva zile.

Mai întâi se fac nuielușele din hârtie, se împletește lucrarea, se dă cu clei pentru ca să se întăreasca și să se țină mai bine vopseaua, se vopsește și la urmă se dă cu lac, ca să fie rezistentă la apă. În funcție de lucrare, se mai adaugă diferite decoruri, panglici, floricele și alte accesorii drăguțe.

De unde te inspiri pentru modelele pe care dorești să le realizezi?

Dupa idei noi dau o fugă prin internet. Atunci când observ că m-am plictisit de un fel de lucrare și dacă găsesc ceva noi și interesant, preiau modelul apoi încep să îl schimb după placul și fantezia mea. Lucrez exclusiv ceea ce îmi face plăcere și încerc să trăisc din asta.

Cât costă o lucrare și unde le pot găsi cei care își doresc să achiziționeze diverse lucrări?

Prețul diferă de la lucrare la alta, în dependență de mărime, formă și de complexitate, dar, în general, sunt prețuri accesibile oricui. Cei interesați de lucrările mele mă pot găsi în grupul de pe Facebook “Hand made făcut cu dragoste” sau mă pot contacta printr-un mesaj, pe pagina mea de Facebook, pentru a le vedea în realitate.

Ce alte produse handmade creezi?

Îmi place să împletesc cu andrelele diferite căciulițe, bluzițe, gentuțe. Creez din panglică, în tehnica Kanzashi, diferite cercuri pentru păr, bentițe pentru fetițe, agrafe și clame pentru păr, am mai făcut diferite coliere din tricotaj…

Ce aptitudini deosebite trebuie să aibă un om ca să realizeze produse handmade?

Realizarea obiectelor handmade necesită o imaginaţie fără limite, timp dedicat acestei pasiuni şi, nu în ultimul rând, o invesităţie masivă de sentimente pozitive. Produsele manuale iau naştere în urma unei mari pasiuni şi reprezintă acte artistice în care se oglindeşte personalitatea artistului.

Care sunt preocupările tale în afara handmade-ului?

Preocuparea mea cea mai mare este creșterea și educarea celor doi copii ai mei. Sunt fericită că soțul mă ajută și mă susține în tot ceea ce fac. Datorita familiei mele, care mă motivează, fiecare lucrare de a mea este făcută cu o deosebită plăcere și dragoste! Mă implic cu tot sufletul în ceea ce fac și este minunat să vezi bucuria de pe chipul unei cliente care îmi cumpără lucrările.

Text: Alina MATEI
Foto: arhivă personală


 
 

Recomandări