Igor Pletosu, medic pediatru: “Toţi copiii sănătoşi clinic trebuie să fie vaccinaţi!”

04 decembrie 2017 Dezvoltarea copilului
 
 

Potrivit statisticilor, anual, peste 3 milioane de copii sub vârsta de 5 ani mor, la nivel global, din cauza nevaccinării. Numeroase boli ce ne amenință viața pot fi prevenite cu un simplu vaccin, unul dintre cele mai ieftine şi de succes tratamente pentru sănătate.

Pentru cei neîncrezători, statisticile ar trebui să funcționeze ca un duș rece: peste 1,4 milioane de copii mici mor anual din cauza unor boli prevenibile prin vaccinare, iar totalul deceselor, la nivel mondial, provocate de lipsa vaccinării, se ridică la 2-3 milioane.

Igor Pletosu, medic pediatru, ne spune totul vaccinuri și importanța vaccinării!

Igor Pletosu, medic pediatru

Copilul poate fi protejat de infecţii (viruşi şi bacterii) prin câteva căi, acestea sunt: laptele matern, suportarea infecţiilor și imunizare.

Prin laptele matern, copilul sugar care este alimentat natural primeşte „imunitate de la mamă” (imunoglobuline, interferoni etc.).

După ce copilul s-a infectat ocazional cu vreun virus sau bacterie, acesta va obţine imunitate pe viitor la acest microb, dacă acest microb nu are un potenţial virulent mai mare decât capacitatea de apărare a organismului.

Imunizarea este de fapt o microinfectare artificială şi intenţionată a organismului cu mici părţi componente specifice (antigene) ale anumitor microorganisme, care venind în contact cu celulele umane ce răspund de imunitate (limfocitele), acestea din urmă vor produce molecule specifice (anticorpi), care vor recunoaşte şi vor anihila efectul negativ al microbilor respectivi asupra organismului uman, la un eventual contact real cu aceştia.

De fapt, prin vaccinare noi informăm organismul că pe viitor ar putea să intre în contact cu aşa microorganisme agresive, în aşa fel organismul va fi pregătit, chiar dacă se va infecta va face o formă uşoară de boală şi nu va fi contagios pentru cei din jur, în aşa fel prevenindu-se apariţia epidemiilor de boli contagioase.

Ce boli pot fi prevenite cu ajutorul vaccinului?

În Moldova vaccinarea se face contra infecţiilor cu hepatita virală B, tuberculoza, infecţia cu rotavirus, difterie, tetanos, tuse convulsivă, oreion, poliomielita, rujeolă, rubeolă, haemophilus influenzae tip b, infecţia pneumococică, papiloma virus – campania de vaccinare a fetiţelor cu anul 2007 este acum în curs de desfăşurare, acest vaccin scade considerabil riscul dezvoltării cancerului de col uterin la fetiţe, se recomandă şi băieţilor.

Aceste infecţii, contractate în mod natural, aduc cu sine un pericol letal foarte înalt, de aici şi concluzia că vaccinarea salvează vieţi.

Din totalul deceselor anuale, în lume, din cauza bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, circa 30% sunt copii, în raport cu celelalte cauze de deces.

E mai ieftin şi mai sigur să previi

Conform studiilor statistice efectuate referitor la consumul de medicamente de către populaţie, din consumul total de medicamete, vaccinurilor le revine doar 2%, deseori mamele administrează copiilor medicamente fără un consult medical, ceea ce ar putea aduce mai multe daune sănătăţii copilului comparativ cu vaccinul administrat de specialişti. De aici rezultă că e mai ieftin şi mai sigur să previi boli decât să tratezi.

Toţi copiii sănătoşi clinic trebuie să fie vaccinaţi

Înainte de vaccinare e suficient un examen clinic şi atât, nu sunt necesare investigaţii suplimentare, nu este necesară o „pregătire” prealabilă cu preparate antihistaminice, cum ar fi cu Suprastin, pentru că nu are nicio argumentare practică şi ştiinţifică.

Pentru copilaşii care stau la evidenţă la vreun specialist, decizia referitor la vaccinare trebuie să se i-a de către un consiliu medical format din câţiva specialişti.

Contraindicații

Deseori se vorbeşte de contraindicaţii pentru vaccinare, mai ales în cazurile de anemie, hemangiom, encefalopatie, greutate mică la naştere (vaccinul contra hepatitei B se va face la copii cu masa peste 2 kg), copil născut prematur, icterul neonatal, maladii neurologice, copil alergic, tratament actual antibacterian, stările de subfebrilitate, suspecţia la SIDA dar fără manifestări cinice, care de fapt nu sunt contraindicaţii, ci doar frici ale părinţilor pe care, uneori, le acceptă şi medicii.

Contraindicaţii sunt în cazul reacţiilor alergice grave (anafilactice), cauza confirmată fiind doza de vaccin anterioară sau reacţii alergice grave la unele componente dintr-un vaccin anumit, sarcina (rujeola, rubeola, oreion, varicela), statutul imun deficitar confirmat (toate vaccinurile vii), SIDA cu manifestări clinice, tuberculoza confirmată, primul an după suportarea bolii Kawasaki, primul an după remisia leucemiei acute limfoblastice şi alte patologii ce evoluează cu afectarea gravă a sistemului imun.

Efectele adverse postvaccinale sunt caracterizate de apariţia unor semne clinice sau paraclinice (scăderea bruscă a trombocitelor în sânge, care este de obicei tranzitorie), care nu erau până la vaccinare, care de obicei induc schimbarea comportamentului la copil.

Cele mai frecvente evenimente postvaccinale sunt: plânsul prelungit inconsolabil la copilul mic, reacţie de tip inflamator în locul injectării vaccinului, cu tumefiere şi roşeaţă locală, dureros la atingere, poate fi febra peste valorile 38-39 grade Celsius, pot apărea convulsiile febrile, care sunt scurte dar generalizate, copil apatic, desigur dacă nu e studiată bine anamneza alergologică pot fi reacţii alergice grave, dar foarte rar (1 la 1000000 de doze), însă la noi nu s-au raportat astfel de cazuri în anii precedenţi.

Pentru a preveni aşa stări copiii se supraveghează după vaccinare cel puţin 30-40 minute în policlinică. Părinţii trebuie să urmărească copilul încă cel puţin încă 30 de zile după vaccinare, în caz că apar stări de deterioarare bruscă a sănătăţii copilului fără o cauză evidentă, acesta trebuie să fie văzut şi examinat de medic pentru a confirma sau a exclude relaţia de cauzalitate cu administrarea ultimului vaccin.

Cazurile raportate de evenimente postvaccinale grave, în care s-a confirmat relaţia cu vaccinul, s-a demonstrat fondul genetic vulnerabil la aceşti copii, în care vaccinul a acţionat ca factor declanşator, în calitatea de factor declaşantor putea fi mai apoi orice altă boală infecţioasă.

Calitatea vaccinurilor în ţara noastră este garantată 

Există vaccinuri monovalente, care se fac contra unei infecţii şi polivalente, care deţin în componenţa sa informaţia necesară (antigeni) contra a mai multor infecţii, iar de multe ori mamele se plâng că sistemul imun al copilaşului poate fi suprasolicitat de astfel de tipuri de vaccin. La momentul actual nu există dovezi că administrarea mai multor antigene de vaccin combinat crește povara sistemului imunitar, care de fapt este capabil să răspundă la milioane de antigene introduse simultan. Nu există dovezi ştiinţifice că vaccinarea are legătură de cauzalitate cu incidenţa crescută a autismului.

Calitatea vaccinurilor în ţara noastră este garantată prin respectarea celor mai stricte standarde de control, evidenţă, transportare şi păstrare a vaccinurilor. Permenent se fac cursuri de instruire a personalului medical care este implicat direct în realizarea Planului Naţional de imunizăre a populaţiei, se aduc informaţii ce se referă la verificarea calităţii fiecărei ampule ce conţine vaccinul, despre cum se monitorizează un copil vaccinat etc.

Vaccinarea populaţiei aduce beneficii atunci când cota de vaccinare este peste 95-98%, ideal ar fi 100%, dar nu e realizabil deoarece totuşi sunt persoane cu contraindicaţii absolute pentru vaccinare. Programul de vaccinări este ajustat de specialişti calificaţi în acest domeniu.

Este foarte important de respectat calendarul vaccinărilor pentru a profita la maxim de beneficiile vaccinurilor.

Copiii au dreptul de a fi protejaţi de infecţii prin vaccinare, acest drept trebuie realizat de părinţi împreună cu personalul medical calificat.

Fiecare copil este unic şi irepetabil, de aceea abordarea individualizată a fiecărui copil, evidenţa continuă a acestuia după vaccinare, ne va ajuta să prevenim anumite evenimente adverse postvaccinale, să le rezolvăm în timp util dacă au apărut deja, în aşa fel vom avea şi încredere mai mare în sistemul medical. Sănătătate tututor şi să ţinem minte că prevenirea bolilor e mai simplă decât tratarea acestora!

Text: Igor PLETOSU, medic pediatru


 
 

Recomandări