Îmbracă 3 copii de Paște! O familie nevoiașă din Strășeni are nevoie de ajutor

Îmbracă 3 copii de Paște! O familie nevoiașă din Strășeni are nevoie de ajutor

Povestea familiei Sârbu din orașul Strășeni este una a sărăciei, a lipsurilor de tot felul, dar și a exemplului că în ciuda tuturor greutăților, îți poți crește copiii responsabil și în iubire!

Familia Sârbu, din Strășeni este formată din doi părinți tineri, Iulia (32 ani) și Sergiu (29 ani) și cei trei copilași ai lor – Cristina (11 ani), Sergiu (7 ani) și Iulian (5 ani). Alături de ei își duce traiul și un bunic.

Aparent, o familie obișnuită. Dar până nu ajungi în curtea casei lor nu-ți dai seama de greul vieții... Pe cât de frumoasă le este familia, pe atât de necăjită este. Locuiesc cu toții într-o casă mică, în conditii greu de imaginat pentru mulți dintre noi. Au doar o cameră și un hol, iar locuința nu este racordată la rețeaua de apă.

Mai exact, într-o încăpere de 3 pe 4 metri locuiesc 6 persoane. Mai puțin de un metru pătrat de spațiu alocat fiecărui locatar. Înăuntru - curat, dar toate lucrurile foarte înghesuite. Cele patru paturi sunt vizibil neîncăpătoare pentru toți cei ai casei.

Afară, la uscat, erau rufe impecabil spălate, că nu te-ai fi gândit că pot ieși așa curate dacă sunt limpezite ca pe vremuri... Păcat însă că frumos spălate ajung împăturite și puse pe scaun. Pentru că de dulapuri nu poate fi vorba, e un lux prea mare, care nu și l-au putut permite...

IMG_0259

Alături de casă… Impropriu spus casă, se înalță un fel de anexă, tristă, care stă parcă să se dărâme. Sunt două camere care trebuiesc finisate, astfel încât copiii să aibă spațiul lor.

Tatăl copiilor are doar 7 clase absolvite, iar mama – 9, la o școală-internat. Pentru că nu au studii și nici o meserie, nu pot fi angajați în câmpul muncii. Cu toate acestea, ambii muncesc cât e ziua de mare, astfel încât să le ofere copiilor pâinea cea de toate zilele și să le poată face o căsuță.

“Ne descurcam foarte greu pentru că banii sunt puțini și nevoile multe, dar nu avem ce face. Muncim în doi o vară întreagă și trăim toată iarna. Noi strângem ca ursul pentru iarnă. În fiecare lună de vară facem provizii de produse alimentare. Muncim cu ziua la prășit, în construcții, strângem nuci de pe deal, mere, prune, pe care le vindem toată iarna ca să supraviețuim. Aducem lemne de pe deal. Noroc de o motocicletă veche care ne ajută. Noi nu avem pământ, livezi ca să ne hrănim. Lucrăm și adunăm fiecare ban ca să terminăm contrucția celor două camere, să renovăm casa bătrânească, acoperișul, astfel încât copiii să aibă condiții normale de trai. Ei cresc și trebuie să le oferim comodități. Nici nu ne-am permis să calculăm câți bani ne trebuiesc ca să terminăm aceste camera, pentru că știm că nu avem de unde. Cum adunăm câțiva bani, cumpărăm un sac-doi de ciment și mai clădim un rând. Amândoi clădim. Nisip aducem cu motocileta din carieră, piatră mai avem”, ne spune mama copiilor.

Marea lor problemă este apa. Ca să fie racordați la conductă au nevoie de 2000 de lei. Bani pe care familia nu și-i permite.

“Când să le strangem? Pentru că mereu ne trebuie una-alta, suntem nevoiți să mai amânăm. Ne-am adresat la autorități cu rugămintea de a achita în rate, câte 200-300 de lei, dar ni s-a spus că nu e posibil”, susține Iulia, precizând că familiei sale i s-a refuzat ajutorul social.

Micuța lor gospodărie se întinde pe un petec de pământ de 4 ari și, pe lângă casă, include un lot de pământ pe care își cresc legumele, un coteț în care cresc 2 găini, o cușcă în care stau pitiți 2 iepuri și o căsuță în care capul familiei crește și înmulțește porumbei.

Deși abia de se descurcă cu viața, cu cheltuielile lunare, cei doi soți își cresc copiii cu demnitate şi fără să se plângă vreo clipă de greutăți. Familia are o singură regulă de la care nu se abate niciodată: pentru copii, şcoala e sfântă. Le lipsesc multe, dar iubirea îi uneşte şi îi face puternici.

Deși nu are niciodată destule haine pentru ei, încălțăminte, rechizite, nicio clipă nu s-a gândit să renunţe la vreunul dintre copiii ei. Mai mult, mama copiilor susține că întotdeauna și-a dorit o familie numeroasă și că visează să aibă 5 copii.

“E foarte greu, dar îmi place. Eu mă ocup de educația lor, temele le fac cu tatăl lor. Copiii frecventează Centrul pentru protecţie socială “Prometeu” și suntem tare mulțumiți pentru că au ocazia să învețe lucruri frumoase și mai primesc hăinuțe, încălțăminte”, ne declară mama copiilor, încrezută că Dumnezeu le va purta de grijă.

Așadar, www.thewoman.md dorește să le înveselească sărbătoarea Paștelui celor trei copii. Cei care vor să intre în echipă cu noi, oferindu-le hăinuțe, încălțăminte, jocuri, jucării, obiecte de igienă, accesorii, produse alimentare sau bani sunt rugați să ne contacteze la numărul de telefon 069 678 345.

Familia mai are nevoie de materiale de construcție, ciment, lemn, ardezie.

Abia așteptăm să vedem cu cine facem echipă în povestea asta minunată!

Mărimi:

Cristina - 11 ani, mărime încălțăminte - 35-36

Sergiu - 7 ani, mărime încălțăminte - 32

Iulian - 5 ani, mărime încălțăminte - 29

Iulia, mama copiilor, mărime încălțăminte - 38

Sergiu, tatăl copiilor, mărime încălțăminte - 43

Text: Alina MATEI

Recomandări