Institutul Pantone a decis: Ultra Violet, culoarea anului 2018

Institutul Pantone a decis: Ultra Violet, culoarea anului 2018

Institutul Pantone, autoritatea internațională în domeniul culorilor și a sistemelor de culori, a ales pentru anul 2018 o nuanță puternică de violet, iar Leatrice Eiseman, director executiv al Institutului, a declarat pentru Times că această culoare "comunică originalitate, ingenuitate și gândire vizionară".

"Am vrut să alegem o culoare care să ducă cu gândul la speranță și la optimism. Știu că americanii sunt obsedați acum de familia regală britanică, oricine le-ar alege pe Kate Middleton și Meghan Markle în locul Melaniei Trump și Ivanka Trump, însă asta nu înseamnă că această culoare, asociată cu regalitatea, trebuie să domnească", a declarat pentru New York Times, Leatrice Eiseman, director executiv al Institutului Pantone Color.

Lighting the way for the year ahead, Pantone announces PANTONE 18-3838 Ultra Violet as the Color of the Year 2018! 💜🔮🎆 A dramatically provocative and thoughtful purple shade, #UltraViolet communicates originality, ingenuity and visionary thinking that points us to the future.#COY2018 Link in bio to learn more about #UltraViolet

A post shared by PANTONE (@pantone) on

"Este de asemenea cea mai complexă dintre toate culorile deoarece e nevoie de 2 nuanțe care aparent sunt la poluri opuse – albastru și roșu – și sunt aduse împreună pentru a crea ceva nou", a mai adăugat ea, subliniind corelarea acestei culori cu timpurile pe care le trăim (care sunt la fel de complexe).

Pantone decide culorile anului încă din anul 2000. Pantone Color Institute reunește experți în limbajul culorilor, care analizează cultura pop, mâncarea, moda, design-ul de produse, tehnologia și multe altele. În analiza de anul acesta, acești experți au observat peste tot violet.

Dar nuanța are o semnificație mult mai importantă. Este legată direct de mișcările activiste ale momentului. Women’s March și Black Live Matter sunt doar o parte din ele.

Să nu uităm momentul în care Hillary Clinton a susținut discursul de înfrângere, iar ținuta ei a inclus o nuanță aprinsă de violet.

Mai mult, designerii au inclus în colecțiile lor atât piese vestimentare în această nuanță complexă, cât și machiaj.

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări