Învață, pas cu pas, cum să înfășori CORECT bebelușul

13 iunie 2016 Dezvoltarea copilului
 
 

Înfășatul este una dintre abilitățile-cheie pe care va trebui să ți le dezvolți ca părinte. Pe scurt, e vorba de o tehnică specială de învelire a bebelușului într-o pătură sau într-un scutec, în așa fel încât micuțul să beneficieze de căldură și de siguranță.

bebelus

Înfășatul este una dintre tehnicile de calmare la care poți recurge când bebe are colici sau oricând dorești să îl adormi mai repede sau să-l liniștești din plâns. Pentru că stă bine „împachetat“, bebelușul e protejat de reflexul de tresărire, care altfel îl poate trezi din somn, și beneficiază de căldura de care are nevoie.

Avantajele înfășatului pentru bebeluș

Dacă urmează să devii mămică, probabil că nu vei pleca din maternitate fără ca o asistentă să te învețe cum să-ți înfeși micuțul. De altfel, această tehnică este recomandată cu precădere în primele zile de viață ale bebelușului, ca să poată sta la căldură până când i se echilibrează temperatura corpului.

Înainte de a-ți înfășa micuțul, asigura-te că nu îi este foame și că abia a fost schimbat, pentru că altfel îți va fi greu să-l „despachetezi“ ca să-i pui un scutecel nou. Înfășatul te va ajuta să calmezi bebelușul când este supra-stimulat sau când are nevoie să simtă din nou protecția și apropierea de care avea parte în burtică.

E foarte important să înveți cum se înfașă în mod corect un bebeluș. Dacă îl înfeși prea strâns și îi tragi picioarele în jos prea tare, e posibil să-i afectezi încheieturile și cartilajul moale de la șolduri, acest lucru ducând la displazie de șold – o afecțiune destul de obișnuită la nou-născuți.

Pentru a preveni displazia de șold când îl vei înfășa pe micuț, asigură-te că lași suficient spațiu de mișcare pentru piciorușe, ca bebelușul să le poată îndoi și să le miște în lateral.

După ce puiul tău împlinește o lună, e indicat să îl înfeși numai când doarme, mai ales dacă observi că înfășatul îl ajută să doarmă mai bine. Statul nemișcat, într-o poziție fixă, cât timp e treaz, poate interfera cu dezvoltarea mobilității la bebelușii de peste o lună. Dacă micuțul nu mai vrea să fie înfășat, îți va da de veste prin plâns sau prin zvâcniri ale corpului, acela fiind un semn că poți renunța la înfășare.

bebe

Tehnica de înfășare a bebelușului

Este de ajuns să urmezi cinci pași simpli pentru a-ți înfășa corect bebelușul:

Pasul 1: Așază pătura sau scutecul în formă de romb pe o suprafață plană și întoarce spre interior colțul de sus (în jur de 6 centimetri), ca să obții deasupra o margine dreaptă.

Pasul 2: Întinde bebelușul pe spate, în așa fel încât marginea superioară a materialului să fie la nivelul umerilor lui.

Pasul 3: Pune-i micuțului pe lângă corp brațul stâng. Trage colțul păturii peste mâna lui stângă și peste piept, apoi bagă marginea sub spate, prin partea lui dreaptă.

Pasul 4: Pune-i bebelușului brațul drept pe lângă corp, apoi trage colțul de jos al păturii în sus (ca în imaginea D și E) și fixează colțul la spatele bebelușului, pe interior. Asigură-te că micuțul își poate depărta normal piciorușele, le poate îndoi deasupra corpului și își poate mișca șoldurile.

Pasul 5: Trage colțul păturii peste brațul drept și piept, după care plasează-i materialul sub partea lui stângă.

infasareSursa


 
 

Recomandări