Ion Lazarenco-Tiron: “Vreau ca fiecare copil din mediul rural din R.Moldova să bată mingea, nu drumurile!”

15 iunie 2016 INTERVIU
 
 

Întotătorul Ion Lazarenco-Tiron a făcut de curând o vizită în Moldova, pentru a-și revedea familia și prietenii și și-a încheiat şederea cu un gest umanitar pe care l-a făcut pentru consătenii săi. Mai exact, a inaugurat stadionul de fotbal din satul natal Brăviceni, r. Orhei, construit conform standardelor europene, în memoria profesorului său de sport, Gheorghe Lașco.

Ion Lazarenco Tiron este un cunoscut activist pentru protecţia drepturile copiilor și a persoanelor aflate în suferință, dar și un aprig promotor al R. Moldova, propunându-și să treacă înot cele 7 mari strâmtori din lume pentru a aduna fonduri și a dezvolta proiecte în beneficiul copiilor și tinerilor. Este singurul moldovean care a înotat, până în prezent, trei din cele șapte strâmtori ale lumii – Gibraltar, La Manche și Strâmtoarea Nordică.

Munca, ambiția, perseverența, disciplina și dorința de a inspira și a ajuta pe cei din jur sunt, pentru el, lucruri esențiale.

Vă invităm să citiţi un interviu cu înotătorul Ion Lazarenco-Tiron despre proiectele sale, despre satisfacții, dar și despre cum sportul a devenit, pentru el, un adevărat stil de viaţă.

Ce reprezintă, pentru tine, proiectul privind reconstrucția stadionului din Brăviceni? Cum a fost?

A fost o provocare să derulez acest proiect și sunt foarte bucuros că m-au ajutat prietenii și l-am finisat atât de rapid. În februarie am ajuns la cineva care mi-a dat undă verde, am găsit și compania care m-a ajutat foarte mult în acest sens. Un prieten foarte bun de-al meu, Sergiu Balica, om de afaceri, și-a luat resposabilitatea de a se ocupa de acest proiect, fapt pentru care îi mulțumesc.

Mă bucur că cei 300-400 de copii din școală vor avea un loc pentru a face sport și că am reușit să demonstrez transparență; fapte, nu vorbe.

La cât s-au ridicat investițiile pentru acest stadion?

Am investit în jur la 20.000 de euro, bani adunați de mine din proiectele pe care le-am derulat. Și Federația Moldovenească de Fotbal a venit cu o contribuție, ne-a pus la dispoziție gazonul artificial pe care l-au adus din Germania și care a costat în jur de 22.000 de euro.

Țin să menționez că stadionul poartă numele lui Gheorghe Lașcu, un fost profesor de sport din sat care a activat vreo 50 de ani. A fost un aprig promotor al sportului și de asta am decis ca acest stadion merită să-i poarte numele.

Odată cu inaugurarea stadionului ai lansat și proiectul “Cupa Verde”. În ce constă această inițiativă?

Campania “Cupa Verde” este implementată cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul programului de granturi Diaspora Engagement Hub și presupune formarea echipelor de fotbal de juniori, construcția de stadioane pentru copii și de terenuri pentru sport în mai multe localități din R. Moldova, pentru a promova modul sănătos de viață în rândul copiilor din localitățile rurale și a-i motiva să facă sport. În special, pe copiii fără posibilități materiale. Într-un cuvânt, vreau să construiesc terenuri sportive, dotate complet, și să-i determin pe copii să facă mișcare, să bată mingea, nu drumurile, să fie antrenat, la propriu, într-o activitate sportivă.

 

Ce mai urmează în activitatea ta?

Nu mă opresc aici, voi dezvolta “Cupa Verde”. Vreau să-i investesc în echipament și antrenamente pentru copii și adolescenți. Vreau să văd rezultate, să văd că acești copii se antrenează.

Mai intenționez să fac, pe fiecare stadion, și terenuri de joacă pentru copii, cu tobogane, cu membrană moale etc, dar ne trebuie sposnori pentru această idee.

Pe 12 septembrie intenționez să înot Canalul Catalina din largul coastei California, SUA, situat în Oceanul Pacific, cu o lățime de circa 34 de km. E o mobilizare foarte mare la nivel de logistică. Americanii au fost foarte receptivi, mi-au studiat CV-ul și m-au acceptat, dar serviciile sunt foarte costisitoare. Îmi trebuie salvamar, cazare etc. Am făcut o înțelegere cu o Asociație din Catalina să-mi ofere tot personalul pentru o zi, însă suma e foarte mare pentru mine, în jur de 10.000 de euro. În general, e foarte periculos – printre dificultățile acestuia se numără curenții puternici și temperatura scăzută a apei – dar sper să reușesc, pentru că mă simt pregătit. Apoi, voi face o pauză de două săptămâni și, pe 1 octombrie, vreau să înot și Canalul Molokai, a cincea cea mai mare insulă a arhipelagului Hawaii.

Pentru această „aventură” bugetul e în jur de 15.000 de euro, are și cea mai lungă distanță (27 de mile) și e mult mai riscant din cauza unor specii de meduze foarte periculoase.

Sper că până în 2018 să reușesc să trec înot toate cele 7 mari strâmtori ale lumii.

Ce te motivează să faci toate aceste lucruri?

Mă motivează dragostea față de țară, de tradiție, de cultura noastră. Prin înoturile astea promovez țara, cultura, arăt lumii că suntem un popor de oameni buni și, totodată, încerc să strâng fonduri și să dezvolt Moldova, să fac proiecte pentru copii. Cred că noi trebuie să investim în copii, pentru că ei sunt cei care ne vor aduce schimbarea. Trebuie să le dăm ocupație, pentru că majoritatea nu au nicio activitate.

Ce îți mai dorești?

Sper ca prin aceste înoturi să strâng atâtea fonduri, cât să-mi ajungă pentru vreo 50 de stadioane. Trebuie să facem ceva, suntem foarte mulți plecați prin lume și dacă nu vom face noi ceva pentru țară, pentru copii, cine o să facă în locul nostru? Dacă măcar 2% din cei plecați peste hotare vor face, împreună cu cei rămași în țară, câte ceva pentru localitatea fiecăruia în parte, vom reuși. Noi trebuie să fim schimbarea. Noi trebuie să ne apucăm de treabă, nu să așteptăm alții să vină să ne facă. Pentru aceasta trebuie să nu fim indiferenți și să nu uităm să fim mai buni.

Cred că trebuie să lăsam ceva în urma noastră, având atâtea oportunități de a face o schimbare e păcat să nu le fructificăm. Sunt foarte obosit, dar optimist, pentru că văd luminița de la capătul tunelului.

Deocamdată, sper și mă rog să găsesc sponsori măcar pentru înoturile din toamnă. Cei care vor să mă susțină o pot face și prin intermediul Asociației “Nistru unește Moldova” și prin pagina de donații online www.gofundme.com. Eu fac toate astea pentru țară! Voi înota strâmtori și canale greu de cucerit și împreună vom deveni campioni. Campioni ai bunătății față de aproapele nostru, față de cei, care reprezintă viitorul. Pentru că acesta este crezul meu. Să fim mai buni. Să fim modele pentru generațiile care vin din urmă.

Îți mulțumesc și îți doresc mult succes!

Text: Alina MATEI
Foto: arhivă personală


 
 

Vezi mai multe despre:

Recomandări