Irina Popov, medic de familie, îți spune ce investigații medicale anuale trebuie să faci, în funcție de vârstă

20 aprilie 2017 Trăiește sănătos
 
 

Nu o dată am auzit de la paciente cât de importantă este familia, studiile, cariera și multe altele. Întotdeauna tenace, rezistente și dinamice, ele le reușesc pe toate, dar uită de sănătatea lor.

femei

Datele statistice privind sănătatea femeii devin tot mai alarmante: maladii canceroase frecvente în rândul femeilor tinere, una din 8 femei este diagnosticată cu cancer mamar, iar rata de mortalitate din cauza cancerului de col uterin este cea mai înaltă din Europa. Prevenția este metoda cea mai sigură de a evita boala, iar depistarea precoce asigură vindercarea în proporții mari.

irina popov

Irina Popov, medic de familie

Pentru a se putea bucura de tot ce-i mai bun în viață, fiecare femeie ar trebui să-și verifice cu regularitate starea de sănătate. O poate face prin efectuarea unui control de rutină. Medicul de familie, dar și medicul specialist, vă pot ghida cum trebuie verificată starea de sănătate în raport cu vârsta. Este important să se cunoască și un istoric familiar de boală (hipertensiune arterială, diabet zaharat, patologia glandei tiroide, cancere etc.), să se analizeze factorii de risc, cum ar fi alimentașia dezechilibratp, fumatul, stresul, poluarea etc., care ar putea influența în mod special starea de sănătate.

Iată un ghid care te va ajuta să înțelegi cum poți să ai grijă de sănătatea ta:

După 20 de ani

Un examen ginecologic anual ce include palparea glandelor mamare (verificarea ecografică o dată la 3 ani), examenul de secreție vaginală, starea organelor genitale.

Testul la cancer de col uterin Babeș-Papanicolau este recomandat la fiecare 3 ani de la împlinirea acestei vârste până la vârsta de 65 de ani. Testul se efectuează mai frecvent doar în cazul unor leziuni vizibile sau a unui rezultat anormal.

ginecolog

30-40 de ani

Anual: controlul tensiunii arteriale, examenul pielii (pentru depistarea leziunilor cu potențial cancerigen), glandei tiroide, palparea glandelor mamare, examen ginecologic (pentru prevenția cancerului genital), ecografia mamară.

Teste de laborator: analiza generală de sânge/urină, testarea glicemiei, colesterolului, acidului uric (mai ales în cazul unui istoric familiar agravat).

Peste 40 de ani

Teste de laborator adiționale celor precedente: calciu, fierul seric, TSH (hormonul de stimulare tiroidiană), acidul uric, sânge ocult în scaun, hormonii sexuali (după caz).

Pentru a fi mai vigilenți cu cancerul, ecografia mamară va fi înlocuită cu mamografia – o examinare radiologică a glandei mamare mult mai sensibilă, efectuată o dată la 2-3 ani sau chiar anual în anumite cazuri.

autoexaminare

Orice examinare medicală trebuie coordonată de medic – doar așa se poate obține un rezultat concludent și un tratament adecvat.

Text: Irina POPOV, medic de familie


 
 

Recomandări