Îți bați copilul? Uite cât rău îi faci!

05 februarie 2018 Dezvoltarea copilului
 
 

Nu puțini sunt părinții care folosesc bătaia ca mijloc de a „corecta“ comportamentul copilului lor. Oamenii de știință atrag atenția că pedeapsa corporală, pe lângă scăderea încrederii în sine, le poate afecta sănătatea.


Efectele abuzului fizic asupra unui copil pot toată viața și poate include leziuni ale creierului, ale auzului și pierderea vederii, ceea ce duce la invaliditate. Totodată, un copil abuzat fizic poate dezvolta probleme grave emoționale, comportamentale sau de învățare – într-un cuvânt probleme care-l pot afecta în mod negativ pentru totdeauna.

Urmările bătăii la maturitate

Unele efecte ale abuzului fizic asupra copiilor se pot manifesta în comportamente cu risc ridicat, cum este promiscuitatea excesivă. Copiii care dezvoltă depresie și anxietate din cauza trecutului lor abuziv, când sunt adulți apelează la fumat, alcool, consum ilicit de droguri și alte comportamente nesănătoase, periculoase, pentru a face față cicatricilor emoționale și psihologice. Desigur, pe termen lung, vicii cum sunt fumatul, consumul excesiv de alcool și promiscuitatea poate duce la cancer, leziuni hepatice și boli cu transmitere sexuală.

Efectele primare ale copilului bătut

Vârsta la care are loc abuzul influențează modul în care leziunile afectează copilul. Cu cât copilul este mai mic, cu atât are este mai mare riscul să sufere probleme fizice pe termen lung, cum sunt leziuni neurologice, care se manifestă ca tremor, iritabilitate, letargie și vărsături. În cazuri mai grave, efectele abuzului fizic asupra copilului pot include convulsii, orbire permanentă sau surditate, paralizie, întârzieri de dezvoltare. Cu cât abuzul continuă, cu atât este mai mare impactul asupra copilului, indiferent de vârstă.

Efectele emoționale ale copilului lovit

Numeroase studii au ajuns la concluzia că numeroase probleme psihologice se dezvoltă ca urmare a abuzului fizic asupra unui copil. Aceștia au multe probleme în viața lor, la școală, cât și în relațiile cu colegii, spre deosebire de copiii din mediile nonabuzive.

Printre efectele psihologice și emoționale ale abuzului fizic asupra copilului se numără: tulburări de alimentație, incapacitatea de concentrare (inclusiv ADHD), ostilitate excesivă față de alții, chiar și față de prieteni și membri ai familiei, apatie și letargie, tulburări de somn-insomnie, somnolență excesivă.

Mai mult, copiii abuzați fizic sunt predispuși să dezvolte numeroase perturbări psihologice. Sunt mai multe riscuri de a avea puțină încredere în forțele proprii, simt o frică excesivă și anxietate, și acționează agresiv față de cei din jur. Sursa


 
 

Recomandări