Luminița Suveică, nutriționist: “Pentru a evita carența de iod, oferiți copilului mâncare variată”

23 februarie 2017 Dezvoltarea copilului
 
 

O alimentație echilibrată și sănătoasă la adult se trage din copilărie. Este etapa cea mai importantă când părinții pot influența alegerile alimentare ale celor mici. Iată de ce este indispensabilă impunerea unor obiceiuri şi atitudini corecte faţă de mâncare.

copii

Procesul este unul mai greu, dar cu multă răbdare, succesul nu se lasă așteptat.

“Simțul gustului la copil se dezvoltă până la trei ani și dacă îi dăm copilului, până la această vârstă, dulciuri, ciocolată și alte produse nerecomandate, cum vrem ca el să mănânce morcov sau pireu de broccoli, de exemplu? Părinții sunt obligați să educe acest simț la copii încă din primii ani de copilărie”, declară Luminița Suveică, nutriționist.

Luminița Suveică, nutriționist, şefa Centrului de Sănătate Publică din Chişinău

Luminița Suveică, nutriționist, şefa Centrului de Sănătate Publică din Chişinău

Alimentația la copil dictează nivelul lui de dezvoltare intelectuală. Dar orice aliment nou şi necunoscut poate fi respins iniţial de copil, de aceea e necesar ca acesta să fie introdus mai întâi în cantităţi mici, la începutul mesei, printre alimentele deja cunoscute, astfel încât copilul să guste şi să se obişnuiască cu acea mâncare.

“Dezvoltarea intelectuală a copilului depinde mult de alimentație. În țara noastră iodul se găsește în cantitate scăzută în sol, apă și alimente, de aceea este important ca părinții să cunoască acest aspect și să le ofere micuților o alimentație variată. Pentru că se știe că o cantitate insuficientă de iod poate determina încetinirea reacțiilor, copilul poate manifesta oboseală intensă, probleme la învățătură etc”, susține Luminița Suveică.

Să mănânce tot din farfurie este încă un pas greșit din partea părinților în sensul alimentației corecte la copii. Mult nu înseamnă și bine, susțin specialiștii.

Copiii trebuie crezuţi dacă spun că s-au săturat. Și asta pentru că, până la vârsta de cinci ani, reflexul de foame şi senzaţie de saţietate le semnalizează perfect cantitatea de mâncare de care au nevoie, așa că insistenţa celor mari nu face decât să le modifice instinctele naturale şi să-i predispună la obezitate.

“Pofta trebuie educată. Pentru că copilul are organismul în dezvoltare, care știe ce îi trebuie și cât îi trebuie”, menționează Luminița Suveică, adăugând că pentru a-l motiva pe cel mic să se așeze la masă si să mănânce cu poftă, actul preparării hranei trebuie să fie apropiat de artă. În acest sens hrana nu doar trebuie săfie gustoasă, dar și să arate bine în farfurie.

Mai mult de atât, la prepararea ei se recomandă implicarea tuturor membrilor familiei, fapt care va determina lipsa lui ,,te rog” din îndemnul de a veni la masă.

“Este foarte important ca copii să fie obișnuiți să se alimenteze sănătos încă de mici. E bine să aibă farfuria sa, bucatele să fie frumos aranjate, să existe și acel simț estetic. Totodată, e important și procesul de alimentare, comunicarea cu părinții, dar mai întâi de toate părinții trebuie să le fie expemplu în acest sens, în primul rând ei trebuie să se alimenteze corect”, mai declară nutriționista Luminița Suveică.

După ce s-a trecut de pasul hai vino la masă, mai există o etapă importantă – atmosfera din jurul mesei. Ea reprezintă la fel, un factor important în atitudinea copilului faţă de mâncare. Comportamentul pozitiv, entuziasmul, conversaţia plăcută între membrii familiei şi comentariile pozitive legate de alimentaţie contribuie la creşterea apetitului celor mici.

Să aveți poftă!

Text: Elena STEGARI
Foto: Fashion VIP


 
 

Recomandări