Marina Lelenco, dansatoare de Belly Dance: “Dansul oriental te ajută să-ți lași deoparte inhibițiile și să-ți trăiești feminitatea!”

08 octombrie 2017 INTERVIU
 
 

Marina Lelenco te poate hipnotiza în doi timp și trei mișcări sau, mai bine zis, unduiri din șolduri. Și asta pentru că practică Belly Dance, un stil de dans senzual, fermecător şi misterios, care îți modelează formele, îți îmbunătățește postura, te ajută să scapi de inhibiții și să te bucuri în fiecare secundă de corpul tău.


Deși, este absolventa facultății de Arhitectură și Urbanism, energia înflăcărată a determinat-o să se regăsească în dans. A participat la show-ul teatral de talie mondială la Hollywood, și-a deschis un studiou de dans la Chișinău, este instructor de yoga, e pasionată de muzică, volei și arte marțiale chinezești, iar, mai nou, studiază psihologia.

Marina, spune-ne mai multe despre tine, de când ai descoperit pasiunea pentru dans, pentru Belly Dance?

Trăind într-o societate cu ritm alert de viață, cu timp mereu limitat, ajungi într-o bună zi să-ți dorești să practici ceva care să te ajute să trăiești mai relaxat, fără stări de nervozitate și anxietate. Astfel, am descoperit dansul. Inițial, am încercat pole dance, dar nu era pentru mine, necesita prea mult efort fizic. Cred că viața m-a rasfățat mult, oferindu-mi oportunitatea de a descoperi dansul oriental: grația, senzualitatea și măiestria cu care se îndeplinesc mișcările nu mi-au lăsat dubii că anume acest stil de dans îl voi practica. Nu mai vorbesc de beneficiile sale în plan fizic, psihic și spiritual.

Când ai evoluat pentru prima dată în scenă?

Am început să-mi dezvolt talentul la o vârstă relativ înaintată, la 22 ani, fără pregătire și abilități coreografice. Nu m-a speriat acest lucru pentru că era doar un hobby, o modalitate de a sărbători viața și de a învinge greutățile. Și până astăzi sunt ferm convinsă că dansul nu are restricții și limite de vârstă sau de greutate. Tot de ce ai nevoie este dorință, putere de voință și persistență.

Bineînțeles, atunci când practici doar în sală nu te poți estima; profesoara m-a îndemnat să particip la campionate și concursuri, ceea ce m-a ajutat să înțeleg și mai mult arta și cultura dansului.

Cum ai descrie acest stil de dans? Care sunt particularitățile lui?

În general, particularitățile depind de tehnica și maniera esențială care constau în izolarea diferitelor părți ale corpului și mișcările lor, fie simultan, fie succesiv, ce oferă solemnitate, expresivitate și grație. Pentru mine, arta dansului oriental este apanajul feminității, unde fiecare figură are darul de a pune în valoare corpul și sufletul femeii. Fiind cea mai străveche formă de sărbătorire a misterului feminin, a îmbinat mișcările absolut natural pentru trupul femeii cu stările psihologice exaltante.

Așa cum ai spus, dansul este o formă de comunicare a stărilor. Ce simți tu când dansezi, cum te exprimi prin dans?

Nu trebuie sa uităm că dansul este o practică holistică, în sensul că unește mintea, corpul și spiritul, generând o stare calmantă sau de euforie asupra minții și corpului. Iar pentru a lăsa o impresie spectatorului, nu e suficient să ai doar o tehnică perfectă, ci trebuie să emani acea stare psihologică exaltantă, un flux energetic ce-l va captiva în totalitate. Anume asta îți estimează valoarea și ca dansator, dar și ca personalitate.

Cum crezi că influențează dansul dezvoltarea personală? Ce ai învățat și ce înveți de la dans?

Foarte bună întrebare. Dansul ne ajută să eliminăm stresul, ameliorează tensiunile psihice, depresiile și nevrozele, ne dezvoltă puterea de voință și încrederea în sine. Plus că, pentru o evoluare de succes în scenă, te impui să-ți depășești nervozitatea, neîncrederea, iar psihologic devii mai puternic și mai sănătos. Totodată, fiind parte a ritualurilor stravechi de închinare a zeițelor, este în continuă conexiune cu energiile feminine divine, astfel ne ajută să ne deschidem sufletul către o experiență interioară de natură spirituală. Uneori aceasta ne poate ajuta să descoperim sensul existenței noastre.

Este greu, solicitant să înveți acest stil de dans? Ce trebuie să știe o femeie care vine pentru prima dată la dans oriental? În general, de ce vin femeile la belly dance?

Precum am menționat, orice femeie care pășește pragul studioului de dans oriental trebuie să posede DOAR dorință, putere de voință și multă răbdare. Pentru că, pe lângă plăcerea de a exprima frumusețea și senzualitatea, suntem conștienți de faptul că e o muncă compusă din pași tehnici și rutină pe care trebuie să o faci de fiecare dată. Nu e chiar atât de ușor să-ți lași deoparte inhibițiile și să-ți trăiești feminitatea, necesită ceva timp.
Motivele care le îndeamnă pe femei să vină la dansuri sunt foarte diferite, dar în general este starea emoțională, de sănătate, dorința de a face o schimbare în viață, de a-și valorifica personalitatea.

Tu ți-ai transformat pasiunea pentru dans într-un job, ai deschis și un Studiou de dans. Cât de receptivi sunt oamenii care vin la cursurile tale și ce schimbări observi în viața lor?

Aș spune că femeile sunt receptive nu cursurilor, ci mai degrabă stării emoționale care le aduce practicarea dansului. Ținând cont de faptul că trăim în timpuri când activitatea mentală este suprasolicitată, oamenii sunt tot mai mult focusați pe modul “de a gândi”, decât pe modul “de a simți”. Treptat, aceasta duce la inhibarea parțială a senzațiilor, a emoțiilor. Când o femeie încadrată în viața socială activă vine la cursuri de dans oriental, psihicul ei poate fi captivat doar de o stare total diferită de starea obișnuită: bună dispoziție, fără depresii, sănătate, calm. Normal că, scăpând de tensiunile fizice ce apar din înnăbușirea instinctelor, femeia devine mai degajată și mai echilibrată în plan psiho-emoțional, mai încrezută, mai atractivă. Și eu mă bucur enorm pentru elevele mele când văd aceste schimbări.

Unde se dansează belly dance în Chișinău?

Pretutindeni. Acolo unde ai chef și poftă de a dansa. Există câteva studiouri de dans oriental, fiecare oferind nivelul său, mai mult sau mai puțin profesionist. Cei care doresc să-și demonstreze talentul pot opta pentru concursuri, campionate, unde nu există limite de vârstă și posibilități, petreceri corporative, serate, nunți sau la un chef cu prietenele.

Ce alte pasiuni și activități mai ai?

Cu 8 ani în urmă am început să practic yoga, între timp devenind și instructor. Este o activitate ce-ți activează resursele interioare, te ajută să devii mai conștient.

Totodată, practicam și qiqong, am aflat multe despre meridianele energetice și influența lor asupra corpului, despre importanța echilibrului care trebuie să existe în corpul energetic-emoțional – cunoștințe care, de altfel, m-au ajutat să abordez în mod special dansul și mi-au îmbogățit metoda de predare. Am pasiune pentru artele marțiale chinezești, wu-shu, uneori sunt invitată să particip și la campionate.

În prezent sunt din nou studentă, fac a doua facultate, Psihologie și Pedagogie, pentru a înțelege mai bine mecanismele psihicului uman, cum corelează emoțiile sau stările destructive cu organele interioare și care sunt metodele de gestionare a acestora.

Ce îți mai dorești, în general?

Timpul este principala valoarea a secolului XXI, de aceea îmi doresc să am suficient timp pentru realizarea tuturor planurilor.

Îți mulțumesc și îți doresc succes!

Text: Alina MATEI
Foto: arhivă personală


 
 

Recomandări