Medicul Olga Volcovschi: „Nisipierele prezintă un mare pericol legat de infestarea cu paraziţi intestinali”

01 iulie 2017 Dezvoltarea copilului
 
 

Spațiile de joacă pentru copii, în special nisipierele, reprezintă o sursă de boli transmise de la animal la om, printre care toxocaroza. Limbricii pe care îi pot elimina animalele nesupravegheate de către veterinar trăiesc în sol o perioadă lungă şi pot deveni periculoşi.

Dacă mergeţi cu cei mici la terenul de joacă ideal ar fi să nu-i lăsaţi să se joace în nisip. Sau, dacă s-au jucat, să nu bage mâinile murdare în gură. Și adulții se pot confrunta cu aceste probleme, însă în peste 70 % de cazuri parazitozele se depistează la copii.

Doctorul Olga Volcovschi, medic-șef sanitar de stat în cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, ne spune cum se manifestă parazitozele, dar și cum pot fi prevenite și tratate.

Olga Volcovschi, medic-șef CSP Chișinău

În lume se cunosc peste 200 de tipuri de boli parazitare sau helmintiaze, cum se mai numesc bolile provocate de helminți.

Conform statisticii, în Chișinău, boile parazitare ocupă al treilea loc după infectiile respiratorii virale acute și bolile diareice acute. Anual, se înregisterază până la 1600 de cazuri de paraiztoze.

Cum se transmit helmintiazele

Atât la copii, cât și la adulţi, inamicii pot veni de la animalele de companie, de la carnea insuficient preparată, carne crudă, apă contaminată, legume nespălate sau mâini murdare. Paraziţii care colonizează corpul uman produc probleme de sănătate, consecinţele infestării putând fi foarte grave. Pericolul e cu atât mai mare cu cât afecţiunea se răspândeşte în corpul uman şi adesea poate trece neobservată vreme de mai mulţi ani.

Helmintiazele se transmit, preponderent, prin mecanismul fecalo-oral, adică prin cavitatea bucală. Dacă enterovioza este o parazitoză de contact, întâlnită mai mult în sezonul rece, acum, în perioada estivală sunt frecvente ascaridele, toxocara canis, numite și helmintiazele câinilor și pisicilor. Foarte important, toxocaroza este un tip de parazitoză care, în funcție de organele pe care le afectează, produce efecte dezastruoase asupra stării de sănătate a copilului.

Toxocaroza nu este o afecțiune transmisibilă de la om la om, întrucât organismul uman nu este mediul propice pentru dezvoltarea larvelor de toxocara la stadiul de paraziți adulți și reproducerea lor, ca în cazul paraziților intestinali de tipul celor cunoscuți în popor cu denumirea de viermișori, limbrici etc. Așa încât, infecția cu toxocara se produce exclusiv prin ingerarea ouălor embrionate în sol. Omul, în cazul nostru, copilul este doar o gazdă purtătoare de larve, care ulterior devine vierme parazit matur.

Modalități de prevenire

Reieșind din asta, trebuie să fim atenți la igiena mâinilor și a întregului corp. Mai ales dacă copiii s-au jucat în nisipiere sau dacă persoanele adulte au prelucrat solul. În aceste cazuri e OBLIGATORIU spălatul pe mâini.

De asemenea, pentru a preveni infestarea cu paraziți, părinții trebuie să taie unghiile copiilor cât mai scurt și să aibă grijă ca acestea să fie întotdeauna foarte curate. Copiii trebuie supravegheaţi să nu îşi sugă degetul şi să nu-şi roadă unghiile.

O atenție sporită acordă și apei pe care o consumăm. Evitați să beți apă din izvoare necunoscute, deoarece poate fi contaminată.

Atenție la câini si pisici, mai ales la cele fără stăpân. Nu ar trebui să permitem copiilor să se joace cu aceste animale.

Și animalele de casă trebuiesc neapărat controlate la medicul veterinar și dacă au helminți trebuiesc tratate corespunzător.

Ascarida, dacă nimerește în organism, poate fi transmisă cu fluxul de sânge către diferite organe. Dacă ramane în intestin, femela începe a depune ouă, care de obicei sunt eliminate odată cu masele fecale. Dacă, însă, ouăle sunt embrionate, și nimeresc din nou în organismul uman, ele pot să se dezvolte și fac un mănunchi, un fel de conglomerat în intestin, formând ocluzia intestinală, apar boli acute în burtică și se poate ajunge și la operație.

Tot așa poate să se manifeste și echinococoza, care se ia mai mult de la ovine și caprine. Nimernd în organismul uman, se răspândește cu fluxul de sânge în alte organe, precum ficat, rinichi sau creier. În ficat ea se încapsulează și înăuntru capsulei se înmulțește, astfel capsula crește și apar simptome specifice pentru ficat. De obicei și în aceste cazuri se ajunge pe masa de operație.

Simptome

În majoritatea cazurilor de helmintiaze copilul sau adultul poate resimți o slăbiciune generală, pierderea imunității, copilașul de exemplu, pierde în greutate, nu are poftă de mâncare, poate avea dureri în burtică, mai ales în jurul buricului, pot fi dereglări de somn etc.

În cazurile de enterovioză sau oxioroză pot apărea mâncărimi anale.

Teste necesare

Dacă observați măcar unul din aceste simptome, medicul recomandă să fie efectuat un examen coproparazitologic și un test de sânge.

În cazul în care s-au depistat helmintiaze, părinții trebuie să trateze copilul, iar după două săptămâni trebuie să repete analizele pentru a vedea dacă tratamentul a avut efect.

Tratamentul pentru aceste maladii parazitare este prescris de către medicul de familie și este GRATUIT. În cazul în care părinții vor opta pentru alte medicamente de ultimă generație atunci ei le pot cumpăra, dar numai după ce au consultat medicul în acest sens.

Părinții trebuie să știe că e important ca tratamentul să fie făcut la timp, iar copilul trebuie izolat pe toată perioada tratamentului.

Aşa-zişii viermişori care se întâlnesc mai frecvent la copii, pot fi uşor transmişi şi părinţilor.

În cazurile de oxioroză și enterovioză, care se transmit prin contact, e OBLIGATORIU ca toți membrii familiei să urmeze tratamentul.

De asemenea, lenjeria de pat și cea intimă trebuiesc spălate la temperaturi ridicate și, ulterior, călcate. Spălaţi, fierbeţi, dezinfectaţi aşternuturile.

Prevenirea acestor infecții în colectivitate

Viermișorii intestinali sunt frecvent întâlniți și la copiii care frecventează o colectivitate, o școală sau grădiniță.
Motivul? Paraziții se transmit destul de ușor, iar cei mici ating toate obiectele și suprafețele din jurul lor și duc totul la gură.

Serviciul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău permanent monitorizează regimul parazitologic, antiparazitar în instituțiile preșcolare, pe terenurile de joacă si, în sezonul estival, în zonele de agrement. De asemenea, se practică lavajele în spațiile, terenurilor din instituțiile preșcolare și se face o instruire igienică a personalului din aceste instituții.

Anul acesta s-au colectat 90 de probe din sol și nisip, dintre acestea 30 de probe au fost cu rezultat pozitiv, depistându-se toxocara canis.

Cele mai periculoase pentru copii sunt nisipierele amplasate la terenurile de joacă. Potrivit Regulamentului sanitar, ele trebuiesc acoperite cu un capac.

În cazul în care nisipierele nu sunt acoperite, atunci în fiecare dimineață angajații grădinițelor sau locatarii bocului în preajma cărora sunt amplasate nisipiere, sunt repsonasbili de a prelucra acest nisip cu apă fierbite.

Se recomandă de turnat 8 litri de apă clocotindă, la un metru pătrat de nisipieră. După ce se toarnă apa clocotită în nisipieră, se afânează nisipul. În așa mod se nimicesc paraziții.

Alte reguli importante

• Pentru un efect garantat, este foarte bine să aplicaţi consecutiv 2-3 terapii naturiste.
• Nu se dau remedii cu acţiune vermifugă femeilor însărcinate, în timpul menstruaţiilor sau bolnavilor cu stări febrile. Dozele pentru copii trebuie reduse la jumătate din cele pentru adulţi.
• Faceţi baie regulat, mai ales în zona anală şi genitală.
• Spălaţi bine fructele şi legumele, cuţitul şi tocătorul pe care aţi tăiat carnea crudă.
• Preparaţi corect carnea şi peştele, nu trebuie să rămână crude.

Text: Alina MATEI


 
 

Recomandări