Meniu pentru masa de Revelion, recomandat de Ana Șișchin, bucătar pentru evenimente private

26 decembrie 2017 Food story
 
 

Noul An trebuie întâmpinat cu bucurie, eleganță, strălucire, bogăție pe masă și în casă. Eleganța și strălucirea mesei de Anul Nou ar trebui să se simtă și din felurile de mâncare pe care le servești invitaților.


Cele mai indicate preparate pentru meniul festiv din noaptea dintre ani sunt cele care conțin mai mult aperitive și feluri principale, mâncăruri care sunt mai ușor de preparat și nu necesită încălzire sau reîncălzire.

Iată câteva idei de feluri de mâncare pe care le poți include în meniu pentru masa de Revelion, de la Ana Șișchin, bucătar pentru evenimente private.

1. Aperitiv asortat cu mezelurile preferate și diverse brânzeturi, măsline, legume crude (roșii, ardei, castraveți. Aceluiași aperitiv i se potrivește și o salată de icre! Jucați-vă cu imaginația!

2. Ouă umplute. Poți opta și pentru clătite umplute. Fie că sunt cu brânză, carne tocată sau cu umpluturi dulci sau sărate, rețetele cu clătite pun creativitatea oricărei gospodine la încercare.

3. Ciuperci umplute reprezintă o gustare savuroasă.

Pentru ciupercile umplute ai nevoie de:

10 ciuperci mari

1 ceapă tocată

1 morcov tocat

2 căței de usturoi

150 grame crutoane

100 grame brânză

Sare

Piper.

Mod de preparare:

Toaca tulpinile ciupercilor și amestecă cu ceapa, usturoiul, morcovul și crutoanele. Așezonează cu sare și piper. Umple ciupercile cu acest amestec, presară pe deasupra brânză și da la cuptor pentru 30 de minute. Ciupercile se servesc cu salată.

4. Salată cu rucolă și ouă de prepeliță

Ingrediente:

125 g rucola
200 g rosii cherry
50 gr măsline
2 ouă găină sau 4 de prepeliță
Ulei de măsline
Oțet balsamic,
Sare
Semințe de susan. Poți pune și mozzarella, dar în acest caz nu mai adăuga semințe de susan.

5. Răcituri din curcan

6. Ruladă din piept de pui

Ingrediente:

1 kg piept de pui
3 ouă
200 gr pesmet alb
200 ml ulei
Gogoșari
Cașcaval
Ciuperci (opțional)
Sare
Piper
Muștar
Făină.

Mod de preparare:

Se bate pieătul de pui ca pentru șnițel, se condimentează cu sare și piper, se unge cu un strat subțire de muștar, peste care se pun gogoșarii și cașcavalul (dar și ciupercile, dacă ați optat pentru ele) tăiate cubulețe.

Pieptul de pui se rulează și se prinde la capete cu scobitori. Apoi se trece prin făină, ou și pesmete și se dă la cuptorul încins până la 200 de grade, într-o tavă unsă cu ulei de măsline.

După coacere, taie rulada felii nu foarte groase și le așează-le pe un platou. Ornăm feliuțele de ruladă cu roșii, portocale și decorăm cu frunze de salată sau crenguțe de mărar.

7. Mușchi de porc cu legume sote

Ingrediente:

1 mușchi de porc cca 1 kg
200 ml vin alb
1 lingură condiment pentru carne de porc
3 căței de usturoi
Boia de ardei
Sare
Piper
3 linguri miere
Oțet balsamic
Ulei
Cimbru
1 crenguță rozmarin.

Pentru garnitură:

500 gr legume (mazăre, morcov, conopida, brocolli)
50 gr unt
1 linguriță condiment pentru legume

Mod de preparare:

Se spală bine mușchiul de porc sub un jet de apă rece, apoi se șterge cu un prosop absorbant și se înțeapă carnea cu vârful unui cuțit, pe toată suprafața.

Amestecăm într-un bol condimentele și frecăm bine mușchiul cu amestecul rezultat. Punem mușchiul în folie de aluminiu și îl punem în tavă. Adăugăm vinul alb și dăm la cuptor 30-40 minute. Scoatem mușchiul din folie și îl glazurăm cu mierea diluată cu oțetul balsamic. Dăm la cuptor din nou pentru 10-15 minute, ca să se rumenească.

Scoatem mușchiul din tavă, acoperim cu folie de aluminiu și îl lăsăm câteva minute să își lase aromele, apoi tăiem felii.

Se servește cu legume sotate în unt și așezonate cu condimentul pentru legume. Legumele nu trebuie lăsate foarte mult, trebuie să își mențină culoarea și să fie ușor crocante, nu trebuie să se înmoaie. După gust mai puteți adăuga sare și piper. Așezăm pe un platou și servim.

Pe masa de sărbătoare ar trebui să se regăsească și fructele, plasate frumos pe fructiere. Folosește ananas, struguri, portocale, banane, kiwi, pere sau rodii, din care poți să faci compoziții ingenioase!

Sărbători frumoase să aveți!

Text: Alina MATEI
Foto: arhivă personală


 
 

Recomandări