"Milika" lui Valeriu Jereghi va face intrarea filmului moldovenesc pe piața europeană

"Milika" lui Valeriu Jereghi va face intrarea filmului moldovenesc pe piața europeană

"Milika"este titlul celui mai recent scurtmetraj al regizorului Valeriu Jereghi, o coproducție europeană, produs de Lily Paul (compania de film “Will Production”, Franța).

Milika afis

Filmul spune povestea Milikăi, o fetiță de cinci ani, a cărei părinți au divorțat și s-au recăsătorit, lăsând-o pe ea în grija bunicii, o fetiță care luptă pentru a-și întoarce părinții divorțați alături de ea. În acest rol a fost distribuită chiar fiica regizorului, Emilia Jereghi.

Valeriu Jereghi si echipa

În rolurile principale se mai regăsesc interpretul Anatol Mârzenco și avocata Violeta Gașițoi. Din distribuție mai fac parte Boris Bechet, prim-balerina Operei Naționale, Anastasia Homițcaia, dar și mama regizorului, în rol de bunicuță - Teodora Jereghi (90 de ani).

Coproducția este, totodată, și un curs practic pentru circa zece tineri cineaști din R. Moldova, care fac parte din echipa de creație a filmului.

“Milica este un film cu happyend, un fel de “Arrivederci”-2, dar foarte pozitiv. Acest film nu va rula ca distracție în cinematografe, ci va merge direct la la festivalurile din Europa. Sperăm să obținem cu el un pașaport profesionist spre cinematografia europeana”, a declarat Valeriu Jereghi.

Producătorul scurtmetrajului, Lily Paul, cea căreia îi aparține si subiectul filmului, speră ca, odată cu această peliculă, Moldova să intre pe lista de finanțare europeană a coproducțiilor.Am venit cu o echipă din Franța și Polonia și am decis să oferim noi oportunități Moldovei. Scopul nostru a fost să facem un proiect internațional cu actori din Moldova. Am întâlnit aici oameni motivați, cu idei frumoase și actori minunați”, a menționat Lily Paul.

Lily Paul

În rolul mamei Milikăi a fost distribuită avocata Violeta Gașițoi. Personajul său este o mamă care, după un divorț, s-a recăsătorit, însă, cu toate că nu-i lipsește nimic, nu pare atât de fericită în noua căsnicie.

Teodora Jereghi

Avocata vorbește despre experiența frumoasă trăită alături de actorii din film și ține să precizeze pentru clienții săi că nu are de gând să-și schimbe meseria. “Am rămas tare impresionată de scenariu, atunci când l-am citit am plâns, am râs, am fost copleșită de tot felul de emoții. Într-adevăr, rolul din filmul “Milika” este primul meu contact cu această lume frumoasă, o experiență pozitivă, plină de viață. E foarte diferit de ceea ce fac eu zi de zi, cu excepția scenelor unde am fost mama iubitoare a copilei, dar acest rol e unul obișnuit, pentru că știu cum să iubești un copil”, ne-a declarat Violeta Gașițoi, precizând totuși că cea mai grea scenă a fost să o joace pe femeia îndrăgostită de al doilea soț, un om de afaceri, bogat, care îi oferă totul, și să meargă pe tocuri pe drum de țară.

Violeta Gasitoi

Filmările se desfășoară la Pensiunea Butuceni, în Orheiul Vechi, iar lansarea pe marile ecrane va avea loc, cel mai probabil, la începutul anului 2015.

Valeriu Jereghi, Vasile Botnaru

Valeriu Jereghi

Regizorul Valeriu Jereghi și-a sărbătorit pe 19 octombrie ziua de naștere și chiar dacă s-a aflat pe platoul de filmare, colegii de la producția “Milika” i-au adus un tort aniversar, realizat cu deosebită măiestrie chiar de Violeta Gașițoi, pentru a sarbatori evenimentul și pentru a-și pune o dorință. Regizorul a primit și cadouri, printre acestea numărându-se și două tablouri superbe dăruite de jurnalistul Vasile Botnaru.

Text: Alina MATEI

Recomandări