Nicoleta Curnic a renunțat la medicină pentru pictură. VEZI ce minunății face

20 februarie 2017 Societate
 
 

Trebuia să fie medic, dar mâinile i-au fost date nu pentru seringi și alte ustensile medicale, ci pentru creioane. Vorbim de Nicoleta Curnic, tânăra care a învățat doar câteva luni la Universitatea de Medicină și Farmacie “Nicolae Testimițanu”. Și i-a fost de-ajuns ca să înțeleagă unde îi este locul – acasă la artă.

La început nu și-a luat în serios talentul, crezând că medicina este profesia potrivită. Dar când și-a dat seama că întreaga viață va trebui să trateze oameni, nu să le facă potrete, și-a lăsat pasiunea veche să-i dicteze drumul.

Nicoleta a început să deseneze pe la doi ani, în caietele fratelui, pe furiș. Pe la cinci ani, când era la grădiniță, le desena tuturor fundițe. După, a urmat Liceul Teoretic cu Profil de Arte ”Onisifor Ghibu” unde, timp de nouă ani, creioanele i-au fost cei mai buni priteni.

Vreo trei ani la rând, aproape zilnic, a desenat ochi, pentru a-i obține cât mai reali. Sunt primii pe care îi vede atunci când întâlnește un om și tot ei capătă un accent deosebit în lucrările pe care le face.

nicoleta

“Ochii au un farmec aparte, e un mic univers în ei. Dacă ajung să-ți capteze atenția, și munca devine mai frumoasă. Desenând portrete, înțelegi oamenii mult mai ușor”, declară Nicoleta.

O experiență interesantă pe care a trăit-o a fost momentul în care și-a făcut autopotretul. Atunci și-a dat seama că încă nu se cunoaște bine, descoperind însușiri noi pe care nu le-a văzut până atunci în oglindă.

“Portretul este cheia omului, înfățișarea redă sufletul, interiorul și îți poți da seama după privire dacă omul este sincer sau nu. A fost ciudat, parcă mă cunosc, dar când începi să desenezi îți dai seama că mai e ceva de descoperit”, susține tânăra pictoriță.

Recunoaște că arta e mai mult pentru suflet și mai puțin legată de grosimea portomoneului. Cu toate astea, nu renunță la pasiunea ei. Mai ales că deja primește comenzi și de peste hotare. A făcut portretul unui băiat, model din Spania, și a unuia din Australia, iar recent a realizat portretul un make-up artist din Toronto.

“Nu regret că am aplicat la medicină, pentru că am cunsocut oameni foarte diferiți, datorită medicinei am prieteni foarte buni care mă motivează. A fost o lecție care m-a făcut să înțeleg că arta e domeniul meu”, declară pictorița.

Nicoleta realizează filmulețe care redau procesul de creație și pe care le postează pe rețelele de socializare.
Fiecare durează câte 3-4 minute, dar în spatele lor stă o muncă de vreo 6-7 ore. Filmulețele ei sunt alcătuite din mii de poze încorporate, recordul de până acum ajungând la 35.500 de poze.

Text: Elena STEGARI
Foto: arhivă personală


 
 

Recomandări