Nu ridica NICIODATĂ copilul așa. Ai putea să-i provoci leziuni!

02 august 2016 Dezvoltarea copilului
 
 

Atunci când copilul nu vrea să țină ritmul cu părintele, acesta îl apucă de braț și îl trage, grăbit, după sine. Alții o fac în joacă: își apucă copilul de ambele brațe pentru a imita un carusel. Puțini știu, însă, că aceste mișcări le pot provoca copiilor leziuni puternice la nivelul brațelor.

copil_carusel

Atunci când un adult ridică un copil de mâini sau de brațe îi poate disloca parțial sau complet umărul sau cotul. Dislocarea articulaţiei umărului sau a cotului este una dintre cele mai frecvente leziuni la copiii cu vârsta între unu și trei ani, cu toate că poate să apară și la cei de până la șapte ani.

copil

Cum îți dai seama că are umarul dislocat sau nu?

Atunci când copilul suferiă o astfel de traumă el poate prezenta următoarele simptome:

• durere intensă la nivelul brațului vătămat; 
• invinetirea;
• roșeață;
• diformitatea zonei;
• dificultate în a-și mișca brațul sau umărul.

cod

Ce trebuie să faci?

De regulă, astfel de cazuri necesită îngrijiri medicale și ar fi bine ca părinții să se adreseze cât mai curând la primul spital de urgență. Medicul specialist va examina cu atenție starea copilului și va recomanda realizarea unei radiografii.

După caz, tot medicul este în măsură să repoziționeze brațul la loc prin manevre speciale și să vină și cu alte recomandări, în funcție de gravitatea situației.

Nu încerca în niciun caz să repoziționezi singură osul la loc. O manevră greșită poate adăuga și alte leziuni sau afecțiuni celei deja existente. Copilul va avea dureri și mai mari.

Așadar, este important să înveți modul corect de a ridica copilul mic: de subsuori; niciodată de brațe!

E mai ușor să previi decât să vindeci!

Text: Sabina NICOLAEV


 
 

Recomandări