O arhitectă din Ucraina creează torturi impresionante cu ajutorul imprimantei 3D! FOTO

12 martie 2018 Food story
 
 

O arhitectă din Ucraina creează torturi arhitecturale cu ajutorul imprimantei 3D! Conceptul este unic în lume.


Dinara Kasko, o tânără ucraineană în vârstă de 28 de ani, a adus ceva în plus artei de a face prăjituri: forma arhitecturală. Deserturile ei au stârnit admiraţie în lume, fiind apreciată de faimoși cofetari-patiseri din Spania și SUA, primind numeroase invitații de a susține master-class-uri în acest sens!

Povestea Dinarei Kasko începe de la pasiunea sa pentru design, artă 3D şi arhitectură, ea fiind de părere că aspectul unei prăjituri este la fel de important precum gustul acesteia. Astfel, cu ingrediente precum pandişpanul, ciocolata, aluatul fraged sau bezeaua, dar și cu mult talent și imaginație, ea reușește să transforme deserturile în forme arhitecturale uimitoare.

“Am încercat să creez o legătură între arhitectură, design şi patiserie. Un tort frumos, ca şi o clădire frumoasă, are nevoie de un design preliminar”, spune artista care îşi gândeşte fiecare desert în termeni de formă, volum, compoziţie, proporţie, culoare şi textură.

Pentru ca aceste deserturi să devină “arhitectură”, Kasko îşi proiectează mai întâi matriţele pe calculator, unde potriveşte dimensiuni, proporţii, texturi (foloseşte chiar şi diagrama Voronoi, folosită în matematică pentru împărţirea unui plan în mai multe zone în funcţie de anumite distanţe), urmând apoi scoaterea la imprimantă a modelului 3D şi post-procesarea acesteia.

Folosirea matriţei şi ornamentarea deserturilor sunt următorii paşi.

“Aceasta este o manifestare a artistului din mine, făcând prăjituri şi fotografiindu-le ca obiecte de artă. De ce nu? Gustos şi frumos, e minunat!”, spune artista care, recunoaşte că multe dintre prăjiturile ei sunt concept, iar punerea lor în aplicare necesită mult timp şi numeroase încercări.

Ea mărturiseşte că patiseria nu este pentu ea un job, ci un hobby.

„Sunt designer, deci pentru mine este interesant să mă joc cu formele. Trebuie să călătoresc, trebuie să muncesc, să îmi îmbunătățesc abilitățile, deci trebuie să împac toate astea. Am o familie pe care o ador, o fiică mică și, când sunt acasă, sunt mamă! Este pe primul loc acest rol. De obicei nu am timp liber, așa că lucrez noaptea sau dimineața devreme. Nu prea mai am timp să dorm, dar acesta este prețul plătit pentru a fi faimoasă”, susține ea.

Vezi mai multe opere de artă comestibile pe site-ul www.dinarakasko.com

Text: Sabina NICOLAEV


 
 

Recomandări