O femeie din Străşeni are grijă de 50 de copii! Are nevoie de susţinere

O femeie din Străşeni are grijă de 50 de copii! Are nevoie de susţinere

Alexandra Boligari din Străşeni, o doamnă trecută de prima tinereţe, implicată cu tot sufletul în ceea ce face şi 50 de copii defavorizaţi de soartă au format o mare familie. I-a adunat pe toţi în cadrul Centrului de Protecţie Socială „Prometeu” şi luptă pentru un altfel de viitor: mai bun, mai curat şi mai generos.

Şi-a înţeles misiunea şi a trecut la fapte

Într-o lume egoistă, în care trecem unul pe lângă celălalt fără să ne pese, ce se întâmplă la Centrul „Prometeu” pare greu de crezut. Aici egoismul a fost şters din dicţionar. Totul a început acum 13 ani, de la doi copii necăjiţi din vecinătate care abandonaseră şcoala. I-a ajutat să revină în bănci şi a avut grijă ca aceştia să-şi facă, zilnic, temele. Apoi a cunoscut un băieţel orfan de mamă, pe care l-a luat la ea. „Cântam în strana bisericii şi l-am cunoscut chiar în ziua în care îşi înmormânta mama. El frecventa şcoala auxiliară, iar vinerea venea acasă. De atunci a început să vină la mine. Într-o vineri, am observat că la poartă sunt doi copii, venise cu o fetiţă... Aşa a început totul”, îşi aminteşte dna Alexandra Boligari, înţelegând încă de pe atunci că are o mare misiune în faţa lui Dumnezeu: să le ofere copiilor ce e mai bun şi, mai ales, iubire. Astfel, a adunat în jurul său copii care aveau nevoie de ajutor: După un timp, când nu au mai încăput în casa sa, i s-a oferit o cămăruţă în curtea Bisericii „Sf. Cuvioasa Parascheva” din Străşeni. „Iniţial m-am gândit la o cantină socială, dar cum în 2002 aveam deja 30 de copii, am fondat Centrul „Prometeu”, cu statut propriu, şi am început să caut sprijin. Am obţinut de la Consiliul Raional Străşeni, drept donaţie, o casă, pe care am reconstruit-o, practic de la zero, oferindu-le copiilor condiţiile pe care nu le au acasă”, susţine dna Boligari.

Vieţile a sute de copii au fost schimbate pentru totdeauna

Din cadrul Centrului fac parte 50 de copii de diferite vârste, copii care provin din familii dezorganizate, cu probleme, copii fără părinţi sau abandonaţi şi, mai noi, copii cu părinţi plecaţi peste hotare, toţi originari din Străşeni. De asemenea, şi 15 bătrâni suferinzi şi singuri, aflaţi în dificultate, şi-au găsit alinarea la Centrul “Prometeu” şi beneficiază de ajutor, o masă caldă şi pachete cu produse alimentare.

La Centru copiii vin după ore, mănâncă şi îşi fac temele, apoi sunt implicaţi în diferite activităţi, în funcţie de talentul şi priceperea fiecăruia. Aici funcţionează cercuri literar-artistice şi didactice, cum ar fi pictură, sculptură, broderie, împletit, croşetat, bune maniere. Copii au şi o sală de computere unde studiază informatica şi colaborează cu biblioteca din localiate, fiind antrenaţi în diverse activităţi culturale. „Rezultatele acestui proiect sunt destul de impunătoare, din cei peste 370 de copii care au beneficiat până acum de sercviciile Centrului o parte dintre aceştia studiază la universităţi şi colegii, alţii au absolvit deja instituţii de învăţământ superior şi şi-au format propriile familii. Pe parcursul anilor am şcolarizat copii care au abandonat şcoala sau care nu au fost înscrişi deloc. Am avut şi cazuri când am dus copii de 14 ani în clasa întâi. Toţi ei riscau să rămână analfabeţi. Pe mulţi i-am botezat. La unul dintre ei am fost şi naşa copilului. Practic, îi ajutăm să-şi contureze un drum în viaţă. În această vară 14 elevi din cadrul Centrului au mers la tabără “Prietenia”, iar o parte dintre ei s-au aflat, timp de două săptămâni, la Mănăstirea “Sf. Mironosiţe Marta şi Maria” din Căuşeni – acolo unde o fată de la noi a urmat cursurile de teologie şi a decis să rămână pentru totdeauna la mănăstire. Într-un cuvânt – facem lucruri frumoase”, spune mândră, dna Boligari, oferindu-ne o adevărată lecţie de generozitate şi dragoste.

Educatia, singura şansă pentru cei săraci

Cu exemplul său, Alexandra Boligari a reuşit să schimbe şi mentalitatea din zonă, să-i facă pe oameni mai buni şi mai sensibili la problemele semenilor, cărora le mulţumeşte din suflet pentru tot ajutorul acordat. Are câţiva oameni care o ajută necondiţionat cu produse alimentare. Cu toate astea, ca să meargă mai departe ea are nevoie în continuare de susţinere. „Cu produsele alimentare ne descurcăm, dar avem nevoie de personal calificat, unul-doi pedgogi care să lucreze permanent cu copiii, o bucătărească care să pregătească prânzul, dar din păcate nu avem bani pentru a-i salariza. Mai avem nevoie de un calculator mai performant şi o imprimantă. Şi cheltuielile pentru facturi ne dau bătăi de cap, începe sezonul de încălzire şi doar gazul ne costă 6 mii lei lunar. Vrem să amenajăm un atelier de tâmplărie şi o florărie şi avem nevoie de utilaj. Cineva îmi reproşa că de ce mă apuc dacă nu am cu ce. Mă apuc pentru că aceşti copii au nevoie ACUM de sprijinul nostru”, oftează dna Alexandra, încrezătoare că „probabil, în viitor va fi mai bine”. Şi, la cum am cunoscut-o noi, nu cred că lucrul acesta va fi imposibil. Planurile legate de copii nu se termină aici. Pentru perioada de iarnă, dna Boligari se gândeşte cum să facă posibil mai multe vizite pentru copii la teatru, muzee, să organizeze întruniri cu personalităţi din Moldova, vacanţe active şi diverse excursii pe itinerarii turistice care, de obicei, au un impact deosebit asupra copiilor de la „Prometeu”.

Într-o comunitate săracă, ce nu are şansa de a evolua decât prin propriii copii, dna Alexandra Boligari a pus umărul şi a încercat să ne arate că, deşi e greu, se poate. Trebuie să lupţi pentru ceea ce vrei, să treci peste obstacole şi să încerci să găseşti mereu soluţii. „Nu simt nicio greutate, nu e o povară pentru mine şi cred că nu fac nimic ieşit din comun. Toate astea vin de undeva de sus, de la Dumnezeu. Vedeţi de câtă lume sunt înconjurată care nu are niciun interes. Nu m-am gândit nicio clipă să abandonez. Când îi văd pe copii fericiţi, bucuroşi îmi dă energie şi mă ajută să merg mai departe. Mi-e teamă doar că va veni momentul când nu voi mai putea dar, deocamdată trebuie să mă ţin tare, cel puţin până când voi observa că cineva s-a implicat cu toată responsabilitatea şi absolut dezinteresat. Cred că va veni şi acel moment”, afirmă dna Boligari, cea care a devenit o a doua mamă pentru copii, o prietenă şi confidenta lor.

Dacă puteţi schimba în bine viaţa acestor copii care, în cadrul Centrului „Prometeu” se bucură de încredere, dragoste, respect  şi, cel mai important, de siguranţă – atunci nu ezitaţi să le întindeţi o mână de ajutor.

Adresa Centrului „Prometeu”: str. M. Eminescu 85, or. Străşeni.

Tel.: 0237-27655, 067585615 (Alexandra Boligari)

Cont bancar 2251524127 (lei) BC Moldindconbank SA

Text: Alina MATEI

Recomandări