Obiceiuri şi superstiţii de Moş Nicolae!

05 decembrie 2015 Societate
 
 

Sfântul Nicolae, sărbătorit în ziua de 6 decembrie, este unul dintre cei mai populari sfinţi din ţara noastră. El este iubit şi aşteptat cu nerăbdare de toţi oamenii, dar mai ales de copii.

mos nicolae

Mos Nicolae este la fel de iubit ca Moș Crăciun, fiind renumit pentru dulciurile și cadourile cu care umple ghetuțele copiilor în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Totuși, Sfântul Nicolae aduce cu el anumite tradiții, obiceiuri și superstitii, pe care orice român ar trebui să le știe.

Iată care sunt acestea:

Moș Nicolae este așteptat cu nerăbdare de către copii, care în seara de ajun îşi curăță şi îşi pregătesc ghetuțele, pentru ca moșul Nicolae să le poată umple cu daruri. Există însă și posibilitatea ca moșul să nu fie întotdeauna darnic, dacă copii nu au fost cuminți în decursul anului acesta le poate aduce chiar o nuielușă.
El îi pedepsea pe copiii obraznici, care se abăteau de la credință, lovindu-i cu nuiaua peste mâini. Conform tradiției, nuielușa cu care era pedepsit copilul trebuia să fie din măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până de Crăciun, însemna că Moș Nicolae l-a iertat pe cel care nu a fost ascultător.

daruri mos nicolae

Deși era mai mult adeptul pedepselor, Sfântul Nicolae știa că după pedeapsă, vine mângâierea. Astfel, a făcut multe daruri săracilor și, cu putere de la Dumnezeu, i-a vindecat pe cei bolnavi.

Un obicei care încă se practică în zilele noastre: în unele zone ale ţării, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casa crenguţe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguţe vor inflori până când anul se sfârseste, anul care vine va fi unul foarte roditor şi plin de satisfacţii.

În unele regiuni ale țării, fetele se adună în seara de 5 decembrie și fac plăcinte. La ora 9, vin și băietii și începe petrecerea de Sfântul Nicolae.

La sate, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete şi aleg gazda în casa căreia repetiţiile pentru colinda de Crăciun şi de Anul Nou vor avea loc.

În popor se crede ca de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi Moşul iţi scutură barba sură şi începe să ningă. Iar daca nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

Conform traditiilor româneşti, Mos Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajuta pe toti cei nevoiasi, orfanii si vaduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec şi protejează soldaţii pe timp de război.

Conform traditiei populare, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, muritorii de rând, se spune că pret de o secundă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

De-a lungul timpului numele Nicolae a devenit unul foarte răspândit. El este format din cuvintele greceşti: nikevictorie, biruinţă si laospopor, şi are înţelesul de „om ce face parte dintr-un popor victorios”.

sf.nicolae

Sfântul Nicolae sau Moş Nicolae, cum îl ştiu mai toti copiii, s-a născut în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatica a Turciei de astăzi. Este ales să conducă eparhia din Mira Lichiei. Primeşte această demnitate după ce Hristos i s-a arătat în vis, dăruindu-i Evanghelia. Sfântul Nicolae este cunoscut mai ales pentru binefacerile sale. Tradiţia de a ne face daruri unii altora, de a bucura pe copii în noaptea de Sfântul Nicolae se păstrează încă din secolul IV.

Text: Sabina NICOLAEV


 
 

Recomandări