Oleg Donțu, despre pasiunea pentru cântecul popular

29 mai 2017 INTERVIU
 
 

Interpretul de muzică populară, Oleg Donțu, este dovada incontestabilă că folclorul este respectat, promovat şi dus mai departe de generaţia tânără. Iar dacă talentul este dublat de stăruinţă, muncă perseverentă şi un dram de noroc, drumul spre succes e garantat.

Tânăr, carismatic și ambițios, Oleg Donșțu povestește cu entuziasm despre fascinația lui pentru muzică, despre carieră pe care și-o construiește cu pasiune, despre fericire și împlinire, și despre felul în care alege să se bucure din plin de fiecare clipă alături de soția lui.

Oleg, când și în ce împrejurări ai început să cânți muzică populară? Care a fost momentul debutului tău în muzică?

Cântecul popular l-am îndrăgit de mic copil. Mi-aduc aminte că stăteam pe prisma casei și îngânam piesele regretatului artist Nicolae Sulac. Părinții, văzând că am aptitudini în acest domeniu, au hotărât să mă înscrie la Școala de muzică nr.4 din Vadul lui Vodă, mun. Chișinău, unde am absolvit clasa de acordeon. În anul 2008 am fost înmatriculat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, facultatea Canto popular, fiind ghidat de dna Nătălița Munteanu.

Debutul meu în muzică s-a produs la începutul anului 2016, când am lansat două piese: „Azi vă cânt cu veselie” și „Mi-ai făcut mândruț-o rău”, scrise pe muzica dlui Viorel Mahu, interpret de muzică populară și ușoară, aranjament realizat de dl Vitalie Dorin și orchestra „Rapsozii Moldovei”.

Cine a fost sau este mentorul tău şi care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit legat de meseria ta?

Mentorul meu este soția, ea este cea care mi-a oferit imboldul de a mă lansa în muzică. Zi de zi ea mă motivează și mă inspiră pentru a continua și încânta oamenii cu muzică bună.

Soția mea mereu îmi spune că niciodată nu trebuie să mă uit la ceea ce fac alții, întotdeauna trebuie să analizez ceea ce fac eu, cine vreau de fapt să fiu și cu ce pot contribui la dezvoltarea societății noastre.

E firesc că, în calitate de mentori, îmi sunt și oamenii cu care colaborez. Fiecare dintre aceștia contribuie într-un mod deosebit la dezvoltarea mea personală și profesională.

Eşti mulţumit de felul în care evoluează cariera ta? Cu ce ne mai surprinzi?

Da, sunt mulțumit. Tot ce nu se face, se face spre bine. Recent am lansat o nouă piesă „Am pus ochiul pe-o mândruță”, muzică și text de dna Silvia Zagoreanu, aranjament realizat de dl Mihai Amihalachioaie și orchestra „Busuioc Moldovenesc”. În curând vor fi și alte surprize frumoase, însă prefer să nu le fac publice deocamdată.

Ce nu se ştie despre tine? Cum eşti tu în viaţa de zi cu zi? Cu ce te ocupi în afară de muzică?

În viața de zi cu zi sunt un om simplu ca și toți ceilalți oameni. Momentan activez în calitate de conducător artistic al Ansamblului „Cavalerii Armoniei” și acompaniator la Ansamblul folcloric „Sălcioara” din satul Boșcana, raionul Criuleni. Totodată, ca și oricare alt interpret, mai cânt uneori la petreceri.

Că tot ai vorbit de soția ta, care te inspiră în tot ceea ce faci, spune-ne mai multe despre ea?

Soția mea, Diana, este o femeie frumoasă, deșteaptă și foarte perseverentă. Ea este opusul meu, care în fiecare zi mă scoate din zona de confort și mă face să mă simt cu totul diferit. Domeniul ei de activitate nu are nimic cu muzica, ea reușind să îmbine cu brio activitatea de audit intern și pasiunea pentru muzică.

Cu toate că activează într-un domeniu ce implică foarte multă seriozitate și profesionalism, soția mea este o fire foarte creativă, drept urmare nu ezită să se implice și în cariera mea muzicală, în ceeace privește regizarea videoclipurilor.

Cum v-aţi cunoscut şi de cât timp sunteţi împreună?

Ne-am cunoscut pe o rețea de socializare, acum șase ani, din întâmplare am văzut o poză cu ea și mi-a plăcut. Ulterior am hotărât să îi scriu și așa a început socializarea noastră, până în momentul în care ne-am întâlnit într-un local. De atunci suntem împreună.

Cum obişnuiţi să vă petreceţi serile după o zi agitată de muncă?

De obicei mergem la plimbare. În cazul în care venim foarte târziu, preferăm să privim un film împreună sau să organizăm o cină în doi.

Care a fost cel mai frumos moment din viaţa voastră de cuplu?

Cel mai frumos moment din viața noastră a fost atunci când inimile și destinele noastre s-au unit în una, formând un tot întreg. Cred că următorul eveniment important va fi atunci când în casa noastră va apărea un copil sau, cum prefer eu să-i mai spun, „boțul nostru din aur”.

Ce vă mai doriți? Ce planuri, vise aveți pentru această vară?

Suntem ambii foarte ambițioși și dorim să obținem multe, sănătate și răbdare de-ar fi. Esențialul este că avem obiective bine definite și, zi de zi, muncim pentru a le realiza.
Pentru această vară ne-am propus să mergem într-o vacanță în doi pentru a ne odihni și a prinde noi forțe. Nu am ales încă destinația, urmează să ne hotărâm în cel mai scurt timp.

Îți mulțumesc și îți doresc succes în tot ce îți propui să faci!

Text: Alina MATEI
Foto: arhivă personală


 
 

Recomandări