Părintele Vasile Ioana: 7 sfaturi pentru siguranța și securitatea emoțională și spirituală a copiilor

15 ianuarie 2018 Dezvoltarea copilului
 
 

Statisticile arată că una la fiecare trei fete va fi suportat atingeri sexuale până la vârsta de 16 ani. Nu doar fetele sunt molestate sexual, statisticile pentru băieți sunt la fel de sumbre, unul la șase băieți. Conform National Center for Missing and Exploited Children (Centrului Național pentru Copii Dispăruți și Abuzați), de obicei persoanele apropiate copiilor perpetuează molestarea acestora, așadar frica pentru străini este în afara obiectivului nostru și nu protejează copilul.

Părintele Vasile Ioana ne oferă câteva sfaturi esențiale despre felul în care ar trebui să ne educăm copiii pentru situații neprevăzute și cum ar trebui să-l învățăm pe cel mic să se protejeze de pericole. Citește-i aceste sfaturi copilului tău!

1. Dumnezeu și Familia sunt cele mai importante repere morale

În familie este important să vorbești cu părinții absolut orice. Nu îți fie teamă să vorbești cu părinții tăi absolut orice îți trece prin minte și absolut orice s-a întâmplat la școală sau în grupul de prieteni. Așadar, credința în Dumnezeu, rugăciunea te va întări, astfel îl accesezi pe Dumnezeu, harul lui, și te vei simți mai puternic. Și în familie vei putea să reverși absolut toate trăirile tale. Mama și tata te vor înțelege cu adevărat. Ei vor fi acei care te vor ierta întotdeauna, de aceea comunicarea în familie este foarte importantă.

2. Persoanele necunoscute ne pot face rău

Este important să știm că persoane necunoscute din troleibuz, din parc, ar putea să ne facă rău, de aceea e bine pentru copilul între 5-14 ani să fie foarte precaut la a discuta cu persoane necunoscute. Îndemn copii să nu vorbească cu persoane străine, necunoscute, dacă o persoană necunoscută vrea să vorbească cu tine, să îți facă complimente atunci ai putea să vezi în asta un comportament care poate să aibă ceva în spate. Mai bine să fii precaut și prudent decât să ți se întâmple ceva rău. Deci, nu vorbi cu persoane necunoscute, nu cumpăra nimic de la persoane necunoscute, nu glumi cu persoane străine. În societatea modernă nu mai putem interacționa cu persoane necunoscute pentru că societatea s-a degradat. Simți că vrea ceva de la tine – fugi cât poți. Fuga e sănătoasă la un moment dat. Când nu ai altă soluție – fugi, țipă, vorbește tare, astfel ca cei din jur să-și dea seama că se întâmplă ceva.

3. Cunoaște tainele corpului tău

Atunci când începem să ne descoperim corpul, între 2-9 ani, dar în special pe la 3 anișori, de când începe autocunoașterea, vorbește-i despre părțile corpului, despre organele genitale, în mod deschis. E bine să știe de la mama și de la tata că folosim organul genital doar pentru scopurile pentru care a fost creat de Dumnezeu și nu pentru altceva, nu ne atingem de organele genitale decât atunci când mergem la toaletă, altfel se poate întâmpla ceva rău.

Tu, ca părinte, trebuie să fii atent la comportamentul copilului tău, pentru că poate să aiba diferite tipuri de comportament deviant legat de zona aceasta de senzualitate exagerată, mai ales că astăzi sunt asaltați de atâta informație nepotrivită pentru vârsta lor. Copilul trebuie să știe că dacă cineva vrea să-i atingia coprul face un lucru rău.

4. Nu oferi informații personale pe rețele de socializare

Nu ofei adresa, informații personale legate de viața ta, nu da poze cu tine dezbrăcat, iar dacă cineva de pe Facebook îți cere să-ți faci o poză gol, vorbește despre asta cu părinții tăi. Fii curajos.

5. Vino la biserica sau în comunități culturale morale 

Dacă aparții unei comunități, ai prieteni acolo, dacă te spovedești și te împărtășești des, îngerul păzitor e cu tine. Deci, ai curaj să interacționezi cu oamenii liber, să fii deschis dar, totodată, prudent. Vino în comunități morale cu aceleași valori ca ale tale și vei simți puterea grupului de prieteni, pentru că sunt găști care ne strică copiii în ziua de astăzi.

6. Nu călători singur

Pericolele sunt foarte mari astăzi. Nu mai trăim în vremurile în care nu ni se poate întâmpla ceva rău. Traficul de astăzi este unul nebun, ți se poate întâmpla ca cineva să te agreseze, lumea e decăzută.

Dragii mei părinți, nu mai lăsați copiii singuri, până în 14 ani copilul nu trebuie să meargă singur la școală sau la clubul de sport, la dans. Fiți responsabili, protecția înseamnă că tu e bină să fii cu el, du-te și așteaptă-l pe copil la ieșirea din curtea școlii și adu-l în siguranță acasă.

7. Nu faceți fapte de care nu ați vrea să știe părinții voștri

În ziua de azi se creează găști în care copiii fumează, beau alcool, consumă droguri. Dragi copii, în momentul în care vi se propune de gașcă să nu spui acasă, înseamnă că e ceva rău. Dacă ți s-a întâmplat așa ceva vorbește cu mama și cu tata. Vreau să știti că fumatul, băutura și drogurile vă vor distruge viața, creierul și nu veți mai avea puterea să fiți performanți și atunci vor apărea foarte multe rele în viața voastră.

Ascultați aceste sfaturi, așezați-le în inima voastră și încercati să va prețuiți corpul și spiritul, sufletul pe care Dumnezeu vi l-a dat și fiți aproape de părinți, de bunici, de familie, căci familia e oglinda lui Dumnezeu pe pământ. În familie ne simțim cel mai bine.

Text: Alina MATEI


 
 

Recomandări