Povestea de succes a Tatianei Iovu, avocata Primarului Dorin Chirtoacă

11 iulie 2016 INTERVIU
 
 

Multă muncă, pasiune, șansă şi ambiţie fără margini. Aceasta pare a fi rețeta succesului pentru Tatiana Iovu, o avocată de succes din generaţia tânără, care îl reprezintă, în prezent, pe Primarul General al Capitalei, Dorin Chirtoacă.

Tatiana Iovu

“Angajată” în numeroase dosare de rezonanță, Tatiana Iovu își ghidează activitatea după puternice valori morale și profesionale. Dincolo de ritmul alert al meseriei sale, ea reușește să rămână o persoană deschisă și foarte calmă, care vorbește cu multă modestie despre realizările ei.

Tatiana, spuneţi-mi, vă rog, în câteva cuvinte, de ce ați ales să deveniți avocat și care este farmecul profesiei de avocat?

În momentul în care trebuia să iau o decizie ce facultate să urmez, am ales facultatea de Drept fără nicio ezitare. După facultate, optam pentru alte profesii juridice, dar soarta mi-a îndreptat alegerea către meseria de avocat, care acum îmi este foarte aproape de suflet, înțelegând că este vocația și pasiunea mea. Pentru că întotdeauna am fost o militantă a dreptății și am un caracter protector, am înțeles că aceasta este profesia care mă reprezintă și unde aș avea întreaga libertate de a mă manifesta și a-mi valorifica potențialul și capacitățile.

Totodată, în alegerea mea am fost motivată foarte mult de activitatea avocatului Ion Casian, un profesionist în domeniu, care întrunește toate calitățile unui avocat de succes. Fiind în preajma lui, atât în perioada în care am urmat stagiul profesional, cât și după, urmărind prestația domniei sale, m-am convins și mai mult că vreau să fac același lucru.

Profesia de avocat este una nobilă și onorabilă pe care nu oricine este pregătit să o urmeze, deoarece pe lângă faptul că este o profesie prestigiosă este și una dificilă, care impune anumite calități profesionale și morale.

Avocatura este o meserie dinamică, care te obligă să fii întotdeauna pregătit provocărilor legate de activitatea sa, iar pe măsura muncii și efortului depus îți oferă satisfacție profesională.

Profesionalismul este unul dintre aspectele care fac diferenţa în orice meserie. Care sunt, în opinia dvs., trăsăturile unui avocat de succes?

Un avocat de succes este acel care are o conduită profesională bazată pe integritate, are o cultură juridică și dă dovadă, zi de zi, de cunoștințe temeinice în domeniul dreptului și aplicarea corectă a acestora. Este de succes acel avocat care face față provocărilor profesionale și nu are temere de a se angaja în cauze de rezonanță sau complexe.

Reușitele unui avocat se bazează pe puterea de convingere, perseverență, pe spiritul de a proteja și, nu în ultimul rând, prin folosirea tuturor căilor legale pentru a demonstra dreptatea clientului său. Un avocat de succes este acel care își exercită meseria cu devotament, respecând principiile de bază în profesie și care respectă cu sfințenie jurământul profesional.

Din experienţa dvs., care sunt problemele de care oamenii se lovesc cel mai des atunci când decid să apeleze la dvs. în calitate de avocat?

De regulă, oamenii apelează la un avocat doar atunci când au o problemă. Puține persoane se adresează pentru a se informa cum să procedeze din punct de vedere juridic într-o anumită sau altă situație pentru a se proteja și a nu ajunge la un litigiu.

Părerea mea este că oamenii trebuie învățați în spiritul că adresarea la un avocat ține de o anumită educație juridică și atunci când te interesează ca drepturile tale să fie protejate sau să eviți un abuz, consultarea unui specialist este inevitabilă.

Probleme cu care oamenii se aleg când decid să apeleze la avocat sunt cele mai diverse. Nu am făcut o anumită statistică, dar în practica mea am diferite categorii de litigii, probabil datorită diversității raporturilor juridice existente în ziua de azi.

Ați afirmat mai sus că un avocat de succes nu evită cauze de rezonanță, dosare complicate. Cum e să fii avocata primarului capitalei, Dorin Chirtoacă, ținând cont de numărul proceselor intentate pe numele edilului?

Am o abordare corectă, bazată pe anumite principii de onestitate și profesionalism pentru fiecare clent și caz în parte, indiferent de notorietatea sau calitatea acestuia. Oricum, a fi avocatul Primarului General Dorin Chirtoacă impune o responsabilitate deosebită, reieșind din faptul că este o persoană publică și ținând cont de categoria litigiilor în care este implicat. Să fii avocatul Primarului General Dorin Chirtoacă înseamnă să fii întotdeauna pregătită din punct de vedere profesional, să acționezi prompt în situații în care este necesară implicarea asistenței juridice și să dai dovadă de corectitudine, demnitate și onestitate.

Totodată nu pot rămâne indiferentă față de nedreptatea de care este lovit, în cele mai dese cazuri, dl. Dorin Chirtoacă. În permanență este supus unei campanii de denigrare, atât profesională, cât și personală, fiindu-i aduse învinuiri care nu corespund adevărului. Astfel, în calitatea mea de avocat nu pot să nu acționez atunci când văd că este ponegrit și atacat pe nedrept.

Reușiți să găsțiți acel echilibru între viața personală și carieră?

Cred că la această întrebare cel mai bine va răspunde soțul meu. Anume el crează acel echilibru, mă susține și mă încurajează în tot ceea ce fac, atât pe plan personal, cât și profesional. Avocatura nu este o simplă profesie, este un mod de viață și atunci când am devenit avocat, practic viața mea s-a schimbat. Datorită specificului profesiei, nu există o linie clară între muncă şi viaţa personală.

După părerea mea, echilibrul între viața personală și carieră nu înseamnă o delimitare pe anumite ore de muncă și anumite ore în familie, dar reprezintă o armonizare a celor două. Atunci când este necesar pot lucra și în afara biroului, în orice moment și în orice loc. Deseori se întâmplă că inspirația în muncă îmi vine anume după o cină gustoasă luată împreună cu familia sau după o zi de odihnă în sânul familiei.

Îmi este foarte importantă viața personală și de familie, fiindcă acolo găsesc refugiu, susținere și dragoste, sentimente care nu le poți obține altfel. Pentru a găsi un echilibru și a avea o satisfacție personală, dau importanță carierei în măsura în care să nu fie afectată viața de familie.

Dacă ar fi să vă faceți o autocaracterizare, ce ați spune despre dvs?

Sunt principială și îmi place să fiu corectă. Respect promisiunile și obligațiile. Sunt perseverentă și atunci când încep să fac un lucru, neaparat îl duc la bun la sfârșit.

Care este cel mai important sfat pe care l-ați primit până în prezent și de la cine a venit?

Cele mai bune sfaturi de viață au venit de la părinții mei, care sunt niște oameni extraordinari și de o blândețe mai rar întâlnită, și nu o spun doar pentru că sunt părinții mei. Întotdeauna am ținut cont de ele, fiind importante prin valoarea lor.

Ce alte activități fac parte din programul dvs? Ce faceți în timpul liber?

Întotdeaună îmi încarc cu ceva timpul. Sunt implicată în mai multe activități de instruire, de binefacere, mai practic și sport. Desigur, cum dispun de timp liber nu ezit să merg la părinții mei.

Ce pasiuni aveți?

Îmi place să fac orice din ce pot primi plăcere și satisfacție. Nu am un hobby anume. În mod special îmi place să călătoresc și să citesc, doar că am foarte puțin timp pentru aceste plăceri.

Ce vă mai doriți?

Multe. Am planuri mari pe viitor, atât pe plan personal, cât și profesional. Dar în tot ceea ce fac îmi doresc să rămână lucruri frumoase în urma mea și să nu-mi dezamăgesc așteptările.

Vă mulțumesc și vă doresc succes!

Text: Alina MATEI
Foto: Nata Eftene

 

LOGO_Garden Palace

Aducem mulțumiri speciale administrației GARDEN Palace Events Restaurant&Terrace

str. Vasile Alecsandri, 8, MD-2009, mun. Chisinau

Info line: (+ 373) 60 433 433 / (+373) 79 803 803

www.gardenpalace.mdwww.facebook.com/Garden.Palace.restaurant


 
 

Recomandări