Povestea femeii de 110 ani din Ialoveni! Ce secret deţine un om care ajunge la această vârstă?

13 ianuarie 2018 Societate
 
 

Maria Rață din Ialoveni și-a serbat, pe 1 ianuarie 2018, 110 ani de viață. Peste un secol de viaţă trăită greu, cumpătat, un secol de istorie trăit pe propria piele, fiind martoră a două războaie mondiale, foamete, deportări și colectivizare. Cu toate astea, dna Maria Rață este o bătrânică veselă, glumeaţă, dornică să povestească din viaţa ei.

Femeia s-a născut în satul Colibași, r. Cahul (pe timpuri satul aparținea de r. Vulcănești), în 1908, tatăl său era dascăl la biserică, iar mama – casnică. Acum 45 de ani s-a mutat la Chișinău, la fiul său, deși s-a despărțit cu greu de satul natal. Chiar dacă are 110 ani, dna Maria merge sprijinită în baston și încă mai găsește putere și energie să vorbească la telefon sau să-și ajute fiul în bucătărie.

“Niciodată nu m-am gândit să trăiesc atâția ani. E prea mult. E tare greu. Dar, ce să faci, dacă Domnul îmi dă atâțea ani, trebuie să rabd. Munca m-a ținut în viață”, ne-a declarat bătrânica.

Acum, dna Maria Rață e îngrijită de fiiul ei, Mihail, și el în vârstă de 78 de ani, văduv. Bărbatul nu îndrăzneşte să-i ceară ajutorul în micile probleme de zi cu zi, dar tot ea este cea care se oferă să-l ajute, ca să nu-i amorțească mâinile.

“Dacă n-ar fi el nu știu dacă aș fi trăit atâta. El face curat, spală, face mâncare. Eu doar mă așez pe scaun și curăț cartofi, ceapă sau morcov, ca să nu-mi înțepenească mâinile. Nu pot face mâncare pentru că sunt om bătrân de sute de ani și nu am îndemânare. Mai merg până la balcon, mă așez pe un scăunel și mă uit pe geam. Am un radio și mai ascult cântări, predici”, ne dezvăluie ea, precizând că mai are doi nepoţi și 5 strănepoți care o vizitează din când în când.

Atunci când vorbește, dna Maria te priveşte foarte atent, direct în ochi. Uneori îți surâde cu căldură. Îi place să vorbească dar nu poate foarte mult, că obosește.

“Uite, mă ține Domnul! Nu știu cum am ajuns în anii ăștea, dar e tare greu, mai ales când vine noaptea. Nu dorm toată noaptea, mă gândesc la ce o să fac, oare de ce mă ține Dumnezeu. Nu-mi doresc moartea, pentru că e păcat mare să îți dorești moartea, dar mă gândesc la ea, că la altceva nu am la ce mă gândi. Nu mă tem de moarte. O aștept”, precizează bătrânica.

Doamna Maria Rață spune că nu cei 110 ani contează, ci drumul până aici. Femeia a simțit direct consecințele celui de-al Doilea Război Mondial, în care i-a decedat soțul, iar amintirile încă mai sunt întipărite adânc în minte, mai ales că tot atunci și-a îngropat și doi copii.

“Viața mea a fost tare grea, bărbatul meu a murit în război, iar acasă mi-au murit doi copii mici, fata de 3 ani, care s-a îmbolnăvit de rujeolă (cunoscută și ca pojar sau cori), și băiatul de 1 an, Ionică, de tifos. Când am primit telegramă de pe front că bărbatul meu s-a stins eram cu copilul mort în casă. Vă dați seama ce a fost în inima mea atunci”, spune femeia, iar ochii i se umezesc de lacrimi.

După război, dna Maria nu s-a recăsătorit. Și-a crescut de una singură fiul și a muncit cu ziua la câmp.

“Îmi amintesc că de la Colibași până la Foltești, în România, erau 6 kilometri și mergeam zilnic pe jos ca să muncim acolo la un om bogat. Uneori venea argatul lui și ne lua de acasă, mergeam la prășit porumb, la cosit grâu. Cu toate că omul avea bogății, era bun, ne stima”, își amintește bătrâna.

La 110 ani bătrânica e  sănătoasă și în putere, atât cât să se îngrijească de una singură. Vede bine şi fără ochelari, cu un singur ochi, ba chiar bagă aţă în ac în câteva secunde. Mai are niște dureri de cap și de picioare, dar ne spune că le rezolvă rapid cu un masaj. În general, nu a avut probleme de sănătate majore. Nici cărtelă medicală nu are la policlinică.

“Timp de 7 ani nu am văzut, dar la o sută de ani mi-au făcut operație de cataractă la un ochi, acum văd să pun și ața în ac. Inițial doctorul nu voia să mă opereze pentru că eram prea în vârstă, dar după ce a fost la cursuri în America l-a sunat pe fiul meu și i-a zis să mă aducă la operație. Tare bun doctor. Mă mai doare uneori capul și picioarele, dar eu îmi fac masaj și îmi trece fără pastile. Nu mă culc până nu îmi masez mâinile, picioarele, capul”, spune mulțumită bunicuţa.

Ce secret poate să deţină un om care ajunge la vârsta de 110 ani? „Credința și munca. Cu credința am răzbătut în viață. Oamenii au nevoie să fie credincioși ca să treacă cu bine peste greutăți. Și munca m-a ținut în viață. Munceam și nu aveam timp să mă gândesc la necazuri. Înainte lumea se împăca mai bine, acum au alte interese”, explică bătrânica, care mai are doar o singură dorință.

Maria Rață și fiul său, Mihail, în tinerețe

“Îmi doresc o fotografie ca, atunci când voi muri, să mi-o pună la groapă, iar lumea să-și aducă aminte că femeia asta a avut peste suta de ani. Îmi doresc așa o fotografie mititică”, ne arată bătrânică, conturând fotografia cu mâinile în aer.

De ziua ei, la aniversarea a 110 ani, dna Maria Rață a fost răsfățată cu cadouri, bani și flori din partea primarului de Ialoveni, dl. Sergiu Armașu și de către reprezentanții primăriei Ialoveni. La mulţi ani senini şi sănătoşi îi dorim și noi!

Text: Alina MATEI


 
 

Recomandări