Povestea unui cuplu de pictori care au schimbat capitala pe viața la țară

23 mai 2017 Societate
 
 

A fost odată ca niciodată, într-un ținut nu tare îndepărtat, printre dealuri și pășuni, un sat cu aproape 100 de oameni, Buciușca, din raionul Rezina, localitate aflată în administrarea satului Saharna-Nouă. În acest sat i-am întâlnit pe Cristina Grinciuc și Petru Botnarenco, un cuplu de tineri pictori care au dat zarva orașului pe ciripitul păsărelelor și apartamentul din Chișinău pe o casă bătrânească, fără poartă, chiar în intrarea în sat.

Pentru ei viața la țară nu înseamnă neajunsuri, greutăți și muncă grea. Pentru ei la țară înseamnă libertatea de a-și trăi viața în tihnă. Bucuria de a trăi o viață simplă și frumoasă!

În urmă cu un an, Cristina și Petru începeau o nouă aventură, odată cu decizia neașteptată de a schimba capitala cu viața la țară. La vârsta împlinirilor, cei doi tineri, foști colegi la Liceul Republican de Arte Plastice ”Igor Vieru”, de altfel, au hotărât să se retragă în Buciușca, o localitate situate pe malul Nistrului, în apropiere de Mănăstirea Saharna. Și-au cumpărat o casă bătrânească, la intrarea în sat, s-au făcut cu doi cai și deja au și un mânz, mai au niște câini de rasă superbi și câteva pisici. Așa cum i-au dus mintea și inspirația, au confecționat o trăsură elegantă, care face deliciul pentru oricine vede acest mijloc de transport.

Acum sunt mândri că visul lor a prins viață și nu regretă alegerea făcută, deși mai au nevoie de bani pentru reparații consistente a casei, care nu va fi niciodată doar pentru timpul liber, ci pentru restul vieții pe care și-o imaginează ca pe o vacanță perpetuă. Locul în care au tot ce le trebuie ca să se bucure de reușitele lor, de zilele frumoase, de plăcerea de a trebălui în curte, de animalele pe care și le doriseră din copilărie, de momentele în care să-și vadă, pe viitor, copii zburdând fără frică.

“Viața în Chjișinău nu mai era ceea ce ne doream. Am trăit toată viața la etajul 5 al unui bloc din capitală, etajul din care nu puteam nici măcar să admirăm panorama orașului sau măcar o vedere peisagistică din jur”, susține Petru.

Desi părinții nu le-au înțeles alegerea, sătenii din Buciușca nu încetează să îi admire.

”Sunt cuminți, pozitivi, comunică cu copiii din sat, care apelează la ei să îi ajute să finiseze o lucrare sau un desen pentru școală. O fac cu pasiune, necondiționat și gratuit. S-au integrat perfect în comunitate”, susține o localnică.

“Da, e adevărat că oraşul ne oferă atâta confort încât fizic corpul nostru refuză să mai descopere natură. Dar nouă ne place stilul de viaţă de aici, ne place să trăim în simplitatea unei glii pierdute şi uitate. E foarte liniște aici și oamenii trăiesc simplu. Pur şi simplu suntem fericiţi să facem asta, mai ales împreună”, ne spune Cristina.

Atât Cristina, cât și Petru, sunt pictori. El este pasionat de mașinile de epocă, doar că mașinile sale nu au nevoie de piese de schimb, de îngrijire, ci doar de ulei și culori pentru a fi pictate. Ea pictează peisaje în ulei și acuarelă, caii de pe pagiște și câinii ei superbi. S-au intergrat perfect în peisaj și trăiesc în uniune cu natura.

”Mirosul de aici e o nebunie. Aici miroși a verde, a uleiuri, a pămătuf ud… Nu-mi închipui existența altfel”, spune Cristina.

”Au evadat din oraș, sunt niște rebeli poate, deoarece la vârsta lor și-au dorit să experimenteze altceva decât viața la oraș. Nu o să dureze, pentru că astfel de experiențe nu durează după ce apar copii în familie, pentru că vrei să le oferi cel puțin o școală pe potriva prin care ai trecut personal. Dar au procedat corect venind în sat, pentru că au investit măcar să aibă ulterior o casă de vacanță pe malul Nistrului”, este de părere o altă localnică.

Și chiar dacă pare că sunt rupți complet de realitate, tinerii susțin că “doar pare”. Deși televizorul este exclus din viața lor cotidiană, pentru că asta le-ar ocupa din timpul prețios, ei preferă tehnologiile informaționale, pentru că astfel pot să-și promoveze picturile realizate.

” Ne promovăm prin internet, de obicei peste hotare, deoarece lumea de acolo este mai intrigată de pictură. Ne bucurăm că am găsit acest loc unde orice privire aruncată trezește îndemnul să pictezi. Până una-alta ne mai aranjăm cu traiul, dar intenționăm să organizăm aici tabere de creație pentru tinerii pictori, chiar și pentru studenți sau profesioniști, pentru că cei de la oraș mereu sunt porniți să caute locuri noi pentru a le așterne pe pânze. Numai bărcile parcate în stufăriș, pe malul Nistrului cât fac. Nu trebuie să îți pregătești un decor mai bun pentru a crea picture”, remarcă Petru Botnarenco.

Text: Gheorghe ȘOVA


 
 

Recomandări