Prințesa Marina Sturdza a murit

23 octombrie 2017 Societate
 
 

Prințesa Marina Sturdza a încetat din viață duminică, la New York, la vârsta de 65 de ani, anunțul oficial fiind făcut de Prințul Ștefan Dimitrie Sturdza.

Jurnalistă, vicepreşedinte al casei de modă Oscar de la Renta, director UNICEF, a avut o activitate caritabilă impresionantă. Prinţesa Marina Sturdza s-a născut la 1 aprilie 1952 în România, iar de la vârsta de 3 ani a trăit în exil. După fuga din România, Marina Sturdza a crescut în Canada şi a devenit jurnalistă. Mai târziu a plecat la Geneva, unde a lucrat la UNICEF. În România s-a întors după 1990, iar în Republica Moldova a contribuit la deschiderea primului centru de îngrijire paliativă pentru pacienţi cu boli în stadii terminale – Hospice „Angelus”. Prinţesa Marina Sturdza a venit ultima dată în România în luna aprilie, cu ocazia vizitei Prințului Charles.

A trăit în condiții modeste, în Canada, dar a primit acasă o educație demnă de o prințesă.

”Am crescut într-un loc unde asemenea titulaturi (prințesă) nu aveau nicio relevanţă, dar nici nu mi-a plăcut să-mi afişez provenienţa. În Canada, în anii ’50, am dus viaţa obişnuită a unui străin aciuat acolo. Dar am avut în mine, mereu, sentimentul că reprezint o mare familie, am fost crescută corespunzător, şi atunci când am revenit în Europa – unde oamenii ştiu istoria – mi-a părut natural să fiu recunoscută ca atare. Mai curând au fost şocaţi cei care mă ştiu de-o viaţă, dar au aflat despre „prinţesa Marina Sturdza” din presă”.

Famlia Marinei Surdza a ajuns în Canada, printr-un program al Crucii Rosii. Au avut de ales între Noua Zeelanda, Groenlanda, Africa de Sud si Canada.

Contractul era pentru un an de zile, timp în care lucrai din greu fizic. După aceasta erai ajutat ca în cinci ani să primești cetățenia canadiană.

Astfel s-au trezit departe de civilizație, la o fermă de porci în provincia Alberta. După expirarea termenului de un an, tatăl ei a vândut reviste din ușă în ușă, a spălat mașini.

Marina Sturdza a locuit într-o pivnița, unde mama ei făcuse perdele, ca să demarcheze diverse camere, veceul era la al doilea etaj și baia la al șaptelea.

A absolvit Belle Arte și a devenit jurnalistă de modă, cunoscând și împrietenindu-se cu câteva dintre figurile emblematice ale modei secolului XX: Karl Lagerfeld, Giorgio Armani, Ralph Lauren, Oscar de la Renta.

Cu acesta din urmă a ajuns chiar să colaboreze îndeaproape, când a devenit vicepreședintele companiei sale, motiv pentru care s-a mutat din Canada la New York. Și-a dorit să facă mai multe pentru cei din jur și asa a ajuns la Geneva, pe un post global la UNICEF. Acolo și-a descoperit vocația caritabilă, pe care a exersat-o din plin, odată cu revenirea în România, după 1990.

Fundația Filantropică Medico-Socială Angelus Moldova își exprimă regretul privind decesul Prințesei Marina Sturdza și adresează condoleanțe apropiaților.

Timp de mai mulți ani, Altețea Sa a deținut patronajul Balului Anual de Caritate Hospice Angelus. Datorită prezenței Sale, Balul de Caritate Hospice Angelus a devenit un simbol al generozității, prin intermediul căruia mii de persoane bolnave de cancer și alte maladii incurabile au avut posibilitatea să beneficieze gratuit de serviciile paliative calificate Hospice Angelus Moldova.

Fiind un model de noblețe și dedicație, Prințesa Marina Sturdza va rămâne în inimile noastre pentru totdeauna. Dumnezeu să o odihnească în pace.

Mergi cu bine Prințesă Marina Sturdza!

Sursa: www.srmagazine.ro


 
 

Recomandări