Psihologul Lucia Maxim: “A asculta și a înțelege emoțiile copilului tău este cel mai mare dar pe care poți să i-l oferi”

09 februarie 2017 Dezvoltarea copilului
 
 

Nici o responsabilitate pe lume nu este mai mare decât cea pe care ți-o asumi când vrei să crești un copil. Chiar dacă termenul de educație pozitivă este astăzi tot mai des auzit, încă se mai cresc generații întregi prin bătaie. Nevoia de a lovi copilul se întemeiază adesea pe convingerea că acesta poate învăța prin suferință cele mai importante lecții de viață.

copil certat

Psihologii atenționează că, în momentul în care te trezești în casă cu un micuț, din lista metodelor de educație trebuie exclusă bătaia, pe care mulți adulți încă o consider eficientă.

“Sunt părinți care înțeleg că a educa pozitiv un copil înseamnă a nu-i pune limite și interdicții. Copilul trebuie să știe de NU, trebuie să aibă multe limite, iar aceste interdicții și limite trebuiesc explicate. Părintele trebuie să îi spună copilului de ce anume nu e bine, care sunt consecințele. Explicația trebuie să fie fermă, dar blândă. Copilul va înțelege, chiar dacă e prea micuț”, declară psihologul Lucia Maxim.

Lucia Maxim

Lucia Maxim, psiholog

După bătaie, în topul metodelor de a educa un copil sunt recompensele. Nu odată poți auzi: dacă îți dau o bomboană, închizi gura, dacă înveți asta, îți aduc cumpăr jucăria dorită.

Specialiștii interzic recompensele de orice fel, pentru că ele nu sunt deloc sănătoase în educația micuților.

“Se recomandă să nu folosim pedepsele și nici recompensele. Ele sunt ca niște capcane, noi cumva manipulăm cu asta”, mai declară psihologul.

Pentru cei fideli pedepselor corporale, există termenul de educație pozitivă. Asta nu înseamnă indulgență din partea părinților, nu presupune lipsa regulilor, a și a limitelor sau a lăsa copilul să facă ce vrea și când vrea. Se pune mare accent pe comunicare.

“Comunicarea cu copilul este esențială. Este foarte important ca părinții să înțeleagă că a ascuta și a înțelege emoțiile copilului este cel mai mare dar pe care poate acesta să-l primească de la părintele său. Părintele, fiind alături de copil, empatizând cu el, înțelegând că copilul se simte trist, supărat, necăjit, furios, îi validează, astfel, emoțiile, îi arată că îl înțelege, fapt care îi dă copilului posibilitatea să se simtă înțeles. Recomand conexiunea, contactul cu copilul, explicarea, învățarea lui, modelarea, aprecierea efortului copilului, nu neapărat rezultatul, aprecierea curajului copilului. Pentru că pe ce ne focusăm aceea vom obține în relația cu copilul”, punctează psihologul Lucia Maxim.

mama_fiica

Copilăria este o etapă importantă a vieții, pentru că de ea depinde comportamentul omului ajuns la maturitate. Niciun copil nu va reuși să satisfacă așteptările părinților fără credința că este suficient de valoros, special și iubit. Un copil bătut, certat, criticat și etichetat negativ își va identifica mult mai ușor greșelile, fără a-și recunoaște vreodată resursele și atuurile.

“Educând cu dragoste, înțelegere, support și empatie, copilul cu siguranță devine un adult, o persoană independentă și fericită”, mai susține psihologul.

Lucia Maxim mai explică că educația pozitivă înseamna cunoașterea copiilor și a ritmului lor de dezvoltare, pentru a avea așteptări cât mai realiste. Presupune, însă, și raportarea la ei ca la o altă ființă umană, cu drepturi și nevoi, nu ca la o proprietate de care oamenii mari dispun după bunul plac.

Text: Elena STEGARI
Foto: Facebook


 
 

Recomandări