Restaurant Day “Check IN Moldova”, o experiență gustoasă

16 februarie 2015 Food story
 
 

Gurmanzii și-au dat întâlnire zilele acestea la primul carnaval gastronomic desfășurat în Moldova, Restaurant Day “Check IN Moldova”. Evenimentul gastronomic a adunat 29 de participanți care au vrut să impresioneze publicul venit la festival prin bucate variate, gătite excepțional, atât tradiționale, cât și internaționale, din Franța, Anglia sau Filipine, la preţuri acceptabile.

Studenții Colegiului Național de Comerț au venit la carnavalul gastronomic cu trei categorii de bucate: pentru copii, de Dragobete și bucate tradiționale. “Am vândut toate produsele pentru că mâncarea este bună și este făcută cu dragoste. Cei care am venit aici facem parte din cercul „Fantezii culinare”, format din elevi talentați care participă la campionate și concursuri peste hotare”, ne-a declarat Donna Buza, reprezentanta Colegiului Național de Comerț.

Test greu pentru papilele gustative ale vizitatorilor, care s-au lăsat ademeniți de sărmăluțe, plăcinte, ciorbițe, bucate din carne, pește, paste, salate variate, sushi, precum și compoturi diverse.

O experiență gustoasă a venit și din partea a numeroase gospodine, care au oferit produse de patiserie și dulciuri de tot felul; de la bomboane, la prăjituri și torturi, toate au putut fi admirate și gustate.

La finalul zilei, un juriu format din trei experți a ales cea mai delicioasă rețetă, iar câștigătorul acesteia s-a ales cu un premiu-surpriză.

Centrul Republican pentru Copii și Tineri ARTICO, acolo unde s-a desfășurat evenimentul gastronomic, a realizat în fața celor prezenți un program artistic, iar copiii au asistat la un atelier de pictură și face painting. În cadrul carnavalului gastronomic a avut loc și o tombolă cu premii, câștigătorul căreia a plecat acasă cu o cină la pachet.

“Este o noutate pentru Moldova și ne bucurăm că au loc astfel de evenimente. Am gustat bucate specific altor țări, dar, totuși, consider cea mai bună mâncare este cea românească, e deosebită”, a mărturisit Elena Postoroncă, o vizitatoare a Restaurant Day.

Restaurant Day este un carnaval gastronomic care face înconjurul lumii și se petrece în 64 de țări concomitent , iar doar pentru o zi sunt deschise aproximativ 1700 de restaurante. Acest proiect este inițiat de o organizație non-profit din Finlanda care încurajează gurmanzii din întreaga lume să deschidă propriul restaurant timp de o zi, locațiile fiind cât se poate de neobișnuite pentru un restaurant: acasă, oficiu, grădină, în stradă, parcuri, totul în dependență de imaginație și posibilități.

“Evenimentul s-a desfășurat așa cum ne-am planificat, chiar dacă au fost mici goluri, le-am completat cu zâmbetele și buna dispoziție a vizitatorilor. Mulțumim tuturor pentru participare”, ne-a declarat Nathaniel Kowalsky, unul dintre organizatorii evenimentului în Moldova.


Fondurile colectate în cadrul evenimentului Restaurant Day “Check IN Moldova” vor fi redirecționate Asociației Naționale “Învingem fibroza chistică”, din cadrul campaniei „Ajută-l să crească mare!” pentru asigurarea necesarului de vitamine in alimentația de zi cu zi a pacienților.

Text: Alina MATEI


 
 

Recomandări